04 Şubat 2016 14:02

Alara HES projesine yürütmeyi durdurma kararı

Paylaş

Mahir DOĞAN
Antalya

Antalya’da bulunan Alara vadisi ve Uçan su şelalesini içine alan HES projesi, Antalya 2’nci idare mahkemesinin kararı ile durduruldu. Mahkeme, akademisyenler tarafından sunulan bilirkişi raporunu incelemesinin ardından, telafisi mümkün olmayan zararlara yol açacağı tespiti ile HES projesinde yürütmeyi durdurma kararı aldı.

İPTAL EDİLENİN YERİNE YENİ ÇED RAPORU

Alara Vadisinde daha önce projelendirilmiş Hayat 1 ve Hayat 2 ismi verilen Regülatör ve HES Projeleri için, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nca verilen 'ÇED Gerekli Değildir' raporları, köylülerin açtıkları davalarla 2013 yılında Antalya 1'inci İdare Mahkemesi tarafından iptal edildi. Bakanlık iptal edilen bu 2 HES projesinin hemen üst kısmında planlanan yeni bir Regülatör ve HES projesine 2015'in Mayıs ayında başka bir  'ÇED Olumlu' raporu verdi. Yöre insanları bu kez de Antalya 2’nci İdare Mahkemesine bu projelerin iptal edilmesi için yeni bir dava açtı.

ÇED OLUMLUDUR RAPORU YETERSİZ

Antalya Gündoğmuş’ta yapımı ve projesi süren 7 HES, kırma tesisleri ve beton santrali için daha önce verilen ÇED olumlu raporunun iptali için açılan davada yürütmeyi durdurma kararı verildi. Antalya 2’nci idare mahkemesine yöre halkı ve çevrecilerin açmış olduğu dava ile daha önce  ÇED olumlu kararı verilmesini yetersiz bulan Antalya 2’nci idare mahkemesi, akademisyenlerden yeni bir bilirkişi raporu istemişti. Akademisyenlerin hazırlamış olduğu raporu inceleyen mahkeme, bu raporları göz önüne alarak, HES projesinde yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Antalya 2’nci idare mahkemesine Aralık 2015 tarihinde sunulan bilirkişi raporunda şu görüşlere yer verildi.’’Hidroelektrik santrali ( HES) kurulmasıyla tahrip olma tehlikesiyle karşı karşıya olan Alara Vadisi ve Uçan Su Şelalesi için ekolojik ve sosyal yönden yeteri kadar araştırma, inceleme yapılmadığı tespit edildi’’. Bilirkişi raporunun sonuç kısmında, "Dava konusu olan ÇED raporunun çevresel etkiler, biyo çeşitlilik, ekolojik yapı ve sosyo-ekonomik etkileri açısından yetersiz olduğu kanaatine varılmıştır" denildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, daha önce mahkemeye gönderdiği savunmasında, bölgenin ormanlık alan olduğunu kabul etmiş, tahrip olan ormanın geri gelmesinin mümkün olmadığını belirtmişti. Bakanlık ayrıca kesilen ağaçların kereste olarak değerlendirilmesini önermişti.

ÖNCEKİ HABER

Derya Durmaz, Berlinale Talents’a seçildi

SONRAKİ HABER

Saç çekip, copla saldıran polislere ceza yok!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...