04 Şubat 2016 11:23

Anayasa Uzlaşma Komisyonunun HDP’li üyeleri 'vesayeti etkisizleştirme' çağrısı yaptı

Paylaş

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun ilk toplantısından bir sonuç çıkmadı. Komisyonun çalışma usül ve esaslarının belirlenmesi 10 Şubat’ta yapılacak ikinci toplantıya kaldı. Komisyonun HDP’li üyeleri Cumhurbaşkanı’nın müdahalesini kast ederek, “Meclis’i, partileri bu vesayeti etkisizleştirmeye çağırıyoruz” dediler.

Anayasa Uzlaşma Komisyonu’nun HDP’li üyeleri Garo Paylan, Mithat Sancar ve Meral Danış Beştaş komisyon toplantısı sonrası basına bilgi verdiler. 

HDP ‘YOL TEMİZLİĞİ' İSTİYOR

İlk sözü alan Garo Paylan, tarihi bir gün olmasını umut ettiklerini söyledi.  Her bir kimliğin özgür olacağı bir Türkiye hayal ettiklerini kaydeden Paylan, ilk toplantının bir tören havasında geçtiğini söyledi. Masaya evrensel insan hakları değerlerinin egemen olması, ülkenin çatışmalı iklimden uzaklaşması  için oturduklarını söyledi. En iyi anayasa bile yapılsa, önemli olanın pratik olduğunu dile getiren ve bireyin, ifadenin, basının özgür olmadığına dikkak çeken Paylan, anayasa ile eş zamanlı yasalarda da değişikliği içeren bir yol temizliği istediklerini söyledi. 

Meclis ve komisyonun yüzde 97 temsiline atıf yapan Paylan, ancak iradenin burada olmadığına dair kuşkuların bulunduğunu da dile getirdi. İradenin masada olması konusunda Meclis’in, partilerin, milletvekillerinin sorumluluğu olduğunu aktaran Paylan, sürecin şeffaf ve katılımcı olmasını istediklerini de yineledi. 

CUMHURBAŞKANI’NIN VESAYETİ

Daha sonra söz alan Mithat Sancar ise her komisyon toplantısı sonrası basını bilgilendireceklerini, bu tür toplantılarla şeffaf bir süreç işleteceklerini ifade etti. Başkanlık sistemini kasdederek, Anayasa sürecinin belli bir hedefe endeksli, kısa mesafeli çalışma mizansenine benzediğini kaydeden Sancar, AKP’nin hızla yazım aşamasına geçmesini, oysa anayasa yapmanın sadece metin yazmak olmadığını söyledi. Yazma işinin en az siyasi ve teknik bir bölüm olduğunu hatırlatan Sancar, anayasa ile birlikte temel yasalarda da değişiklik içeren yol temizliği gerektiğini söyledi. 

Bugüne kadar yapılan anayasaların hep vesayet altında yapıldığını hatırlatan Sancar, Cumhurbaşkanı’nın müdahalesine atıf yaparak, “Şimdi de başka bir vesayet tehlikesi ile karşı karşıyayız” dedi. Barış anayasası yapmak için çatışmasızlık istediklerini belirten Sancar, “Arzumuz bu masanın yeni bir çözüm ve müzakere masasına öncülük etmesi” dedi.

‘YA KAOS YA BU SİSTEM’ DAYATMASI

Meral Danış Beştaş ise AKP tarafından “ya kaos ya bu sistem” dayatması ve hazırlıklarına dikkat çekti. Kendilerinin halkla birlikte, halk için anayasa istediklerini, bunun da demokrasi, özgürlük, eşitlik, kadın ve tüm farklılıkların kapsanması, katılımı olduğunu kaydeden Beştaş da yol temizliği dedi. 

“Herkesin bu sürece dahil olmasını istiyoruz. Yol temizliğin yapılması gerekiyor. Şekli, içi doldurulmayan, esasa inmeyen kamuoyuna resim verme çabalarından ziyade istek ve taleplerin özgürce tartışıldığı bir anayasa için orada olacağız” diyen Beştaş, 12 üyeden sadece kendisinin kadın olmasının da büyük bir ayıp olduğunu ifade etti. 

Gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mithat Sancar, hükümetin HDP’yi dışlama çabalarına atıf yaparak şunları söyledi: “Hükümetin bizi devre dışı bırakan bir çalışma başlatma niyetinde olduğu görülüyor, Bu, hükümetin kararıyla olacak bir şey değil. Bizim aldığımız yüzde 11 oyun büyük çoğunluğu Kürt illerinden gelen oylardır. Eğer Kürt sorununu çözecekseniz temsilcilerini dikkate almak zorundasınız. Görüşmeler, istişareler gerekirse müzakere ve tartışmalar yürütmek zorundasınız. Belli bir kesimi düşmanlıştırma ve dışlama çözüme hizmet etmez.” (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

‘Kalandar Soğuğu’na Fransa’dan ödül

SONRAKİ HABER

Kıtaları buluşturan Gaming başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...