04 Şubat 2016 08:04

Kırşehir’de yakılan işyerlerinden yangında zayi olan malların KDV borcu istendi

Paylaş

Kırşehir'de 8 Eylül 2015 tarihinde çıkan olaylarda ırkçı gruplar tarafından yakılan Çöl Pazarı Tekstil Konfeksiyon Ltd. Şti., Alakuş Gıda Ltd. Şti. ve Gül Kitabevi (Sait Akıllı), zararlarının karşılanmasını beklerken, Kırşehir Vergi Dairesi’nden KDV borcu ödeme tebligatı geldi.

CİHAN’ın haberine göre Maliye Bakanlığı, Kırşehir'de 8 Eylül 2015 tarihinde işyeri yakılan Çöl Pazarı Tekstil Konfeksiyon Ltd. Şti, Alakuş Gıda Ltd. Şti ve Gül Kitabevi’nden (Sait Akıllı) yanan malların KDV'sini istedi. 22 Ocak 2016 tarihini taşıyan ‘Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı’ görüş yazısı ile çıkan olaylarda yakılan iş yerleri sahiplerine, ‘Yangında zayi olan mallara ait KDV miktarlarını 2016 Şubat ayı itibariyle ödeyin’ talimatı gönderildi.

MÜCBİR SEBEP HALİ 2016 OCAK AYINDAN SONRA YOK

İşyeri yakılan esnaflar, durumlarını bildirdikleri dilekçeler ile Kırşehir Defterdarlığı’na müracaat etti. Ancak Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı'nca gelen yazıda, mücbir sebep hali ilan edilmesi söz konusu olmadığı ve zayi olan mallara ait yüklenilen KDV indiriminin mümkün olmadığı bildirildi. 213 sayılı Vergi Usul Kanunu’na göre mücbir sebeplerin sıralandığı cevap yazısında, “8 Eylül 2015 tarihi ile 31 Ocak 2016 arasında kalan süre sonunda mücbir sebepler ortadan kalkmıştır. Vergi beyannamelerinin 15 Şubat 2016 tarihine kadar verilmesi ve ödemelerin de 22 Şubat 2016 tarihine kadar yapılması gerekmektedir.” denildi. 

İŞYERLERİ YAKILIRKEN KDV DE İÇİNDE YANDI

Kırşehir’de yakılan Çöl Pazarı giyim mağazası avukatı Cemalettin Gürler, "Söz konusu bildirim yazısı hukuk tekniği açısından doğru olabilir ama bu olayda, mükelleflerin malvarlığı yakılırken mağduriyet artmıştır. Mükellefin iş yeri yandığında devlete ödemesi gereken KDV'leri de yakmışlardır. Oysa olması gereken, kamu tarafından mükelleflere ödenmesi, ödendikten sonra KDV talep etmesi ya da mahsuba gitmesidir." dedi. 

Çöl Pazarı giyim mağazası iş yeri sahibi Servet Beydoğan ise gelen bildirim yazısına anlam veremediklerini ve devletten yardım beklerken çıkarılan KDV borcu karşısında şoke olduklarını söyledi.

SAİT AKILLI: DEVLET YARDIM ELİNİ UZATMAK YERİNE BİZİ DİBE İTİYOR

İş yeri yakılan Gül Kitabevi sahiplerinden Sait Akıllı da yaşananlar hakkında şunları söyledi: “Bu memlekette bir kitabevi güpegündüz yakıldı. Kamu yardımı beklerken, 'KDV borcunuzu ödeyin' yazısına muhatap oluyoruz. Ne yapılmak isteniyor? Anlam veremiyoruz. İş yerimiz tamamen yandı. 5 kişi canını zor kurtardı, o yangında ölüm tehlikesi yaşadı. Karara itiraz edeceğiz."

Gül Kitabevi’nin zararının karşılanması için daha önceden düzenlenmek istenen yardım kampanyasının da aynı mantık tarafından reddedildiğini anlatan Sait Akıllı, “Duyarlı vatandaşlar kitabevinin zararının en azından bir kısmının karşılanması adına bir yardım kampanyası düzenlemek istiyor. Bu kadar olağanüstü koşullarda bu talep reddediliyor. Anlam veremedik. Bir madde konulmuş oraya, 2860 sayılı Yardım Toplama Kanunun 9. maddesinde mesela ‘İzin vermeye yetkili makamlarca başvuru üzerine işin önemi’ deniyor. Ayrıca, valiliğin cevabında geçen, ‘yapılacak hizmetin amaca ve kamu yararına uygunluğu’ yani yapılacak hizmetin kamu hizmeti amacı taşıyıp taşımadığını kim tespit ediyor? Hangi ölçüye göre tespit ediliyor? Cevapta, ‘yardım toplama faaliyetinin başarıya ulaşıp ulaşmayacağı’ cümlesinde başarıya ulaşıp ulaşmayacağı hükmüne peşinen kim varıyor? Aynı mantık şimdi de yanan ve ortada olmayan malzemenin KDV’sini istiyor. İki yönlü mağduruz. Hem maddi hem de manevi. Devlet yardım elini uzatmak yerine bizi dibe itiyor.” ifadelerini kullandı. 

‘YORUMA AÇIK STANDART BİR BİLDİRİM YAZISI’

Konu hakkında açıklama yapan ve adının yazılmasını istemeyen Mali Müşavir A., "Vergi dairesinin bildirim yazısı teknik açıdan doğru sayılır. Yani iş yerleri yakılmadan veya zarar görmeden önce mükellefin ticari faaliyetine göre beyannamede gözüken bir KDV yükümlülüğü var. Ancak mücbir sebeplerden sonra faaliyet sona eriyor. Şimdi anlamaya çalıştığımız iş yerleri yakılmadan önceki KDV borçları mı isteniyor? Ya da mücbir sebepler neye göre ortadan kalkıyor da KDV isteniyor? Yoruma açık standart bir bildirim yazısı. Vergi dairesi ile uzlaşmaya gidilebilir ya da hukuki yollardan itiraz edilebilir. Görünen o ki bu haliyle KDV ödenmesi kaçınılmaz.” yorumunda bulundu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

İMC TV kameramanı Refik Tekin: Bölgede gazeteciler gerçeği canı pahasına yansıtıyor

SONRAKİ HABER

İsmail Akkol, 'Sabancı suikastı'ndan tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa