04 Şubat 2016 07:15

Tatari ve Cemal 'yasaklı' kitapları için AYM'ye başvurdu

Paylaş

Antep'de bir evde yapılan aramada bulunan ve "Örgüt propagandası" içerdikleri iddiasıyla yasaklanan kitapları ile ilgili gazeteciler Hasan Cemal ve Tuğçe Tatari, Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu.

Antep'teYurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'ne (YDG-H) yönelik operasyonda gözaltına alınanların evinde, gazeteciler Hasan Cemal'in "Delila / Bir Genç Kadın Gerillanın Dağ Günlükleri" ve "Çözüm Sürecinde Kürdistan Günlükleri" adlı kitapları ile Tuğçe Tatari'nin "Anneanne, Ben Aslında Diyarbakır'da Değildim" adlı kitabı bulunmuştu. Gaziantep 3. Sulh Ceza Mahkemesi, üç kitap hakkında "Şiddeti teşvik edecek şekilde terör örgütü propagandası, suç işlemek için tahrik, suçu ve suçluyu övmek" iddiasıyla toplatma kararı vermişti. Karara itiraz edilmiş ve itirazı değerlendiren Gaziantep 1. Sulh Ceza Hakimliği ise, 24 Aralık 2015 tarihli kararında, üç kitap hakkında "Türkiye Cumhuriyeti sınırları içerisinde bulundukları an ve aşama itibariyle dağıtımlarının yapılmasının" ve "Satışa sunulmalarının yasaklanmasına" karar vermişti. 

Bu karar üzerine Avukat Aslı Kazan Gilmore, Anayasa Mahkemesi'ne başvurdu.

Başvuru dilekçesinde AİHS'in "Adil yargılanma hakkını" düzenleyen 6. maddesinin ihlal edildiği belirtilerek, "Karar dosya üzerinden verilmiştir. Toplatma talebi zaten ilgililere duyurulmadığı için karar sırasında hazır bulunulmasına imkân verilmemiştir. Kararın başvurucuya tebliğine ilişkin hüküm kurulmamıştır. Kararı öğrenme ve itiraz etme hakkımız engellenmiştir. Kitap içeriğine ilişkin hiçbir atıf olmadığından, yayınevi, yayın tarihi bile gösterilmediğinden, kitap okunmadan karar verildiği anlaşılmaktadır. Bunların hepsi adil yargılanma hakkının ihlali niteliğindedir" denildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Gazeteci Babahan DİHA'daki nöbet eylemine başladı

SONRAKİ HABER

Cumhurbaşkanı asker yakınından şikayetçi oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...