04 Şubat 2016 00:57

Gamak işçileri grevin ardından 2. adıma hazırlanıyor: Ek zam verilmesi şart!

Paylaş

Haşim DEMİR
İstanbul

Çelik-İş Sendikasının örgütlü olduğu Gamak’ta grevin ardından belirsizlikler sürüyor. Sözleşme imzalanmasına karşın ücretleri 1200-1300 lira olan işçiler, asgari ücret zammının kendilerine ne kadar yansıtılacağını bilmiyor. Sözleşmeden doğan kimi hakların temmuz ayına kadar ertelenmesi, sözleşmenin 3 yıllık imzalanmasına ise işçiler tepkili. Asgari ücret artışı sonrası ek zam isteyen işçiler, bu talepleri ve kıdem tazminatının korunması için sendikaları Çelik-İş’e harekete geçmeye çağırdı.

Ortadoğu ve Türkiye’nin en büyük motor fabrikalarından olan Gamak’ta grev döneminde kurulan grev komitesinde işçilerle gündemdeki gelişmeleri konuştuk. Komiteden bir işçi şunları söyledi: “Bir kere grevin kısmi kazanımlarla sonuçlanması bizim için bir anlamda iyi oldu. Ama bu çok iyi bir TİS’tir diyemeyiz. Zaten TİS imzalandıktan sonra işçi arkadaşlarımızın önemli bir bölümü tepki gösterdi. Sözleşmeyi beğenmedi. Ücret ayarlanmasında ve saat ücretlerinde belirsizlikler var. 2016 yılının 7. ayına kadar bu ücret düzenlemelerin olmasını beklemek kadar kötü bir şey olamaz. TİS’in üç yıl olması ayrı bir derttir. İstediğimiz ücret zamlarının ve iyileştirmelerin üç yıla göre hesaplanmasına bile baktığımızda kayıplarımızın telafi etmediğini görürüz.”

Gamak’ın çok kâr eden bir firma olduğuna dikkat çeken işçi, asgari ücret artışı sonrası ek zammın şart olduğunu ifade etti. İşçi, şu çağrıda bulundu: “Renault işçileri bize yol gösteriyor. Ama cesaret gerek. Siliklik, siniklik, bana ne lazımcılık bizi bitme noktasına getirdi. Bu 55 günlük grev bu kötü ruh halinin kırılmasında etkili oldu. Kabuk kırılacaksa buradan itibaren kırılmalıdır.”

BUNUN NERESİ MÜCADELECİLİK

İşçiler yeni seçilen Şube Başkanı Hasan Şam’ın iyi niyetli olduğundan fakat Çelik-İş’in genel politikalarına bakıldığında bunun belirleyici olmadığını düşünüyor. Bir işçi şunları dile getirdi: “Sendikamızın dergilerine baktığımızda neredeyse tek mücadeleci sendika Çelik-İş’tir duygusuna kapılırsınız. Halbuki işin aslı öyle değil. TİS’i 2 yıldan 3 yıla çıkarmanın Türk Metal’den bir farkı var mı? MESS üç yıl olsun diyor. MESS kapsamına girmeyen Gamak gibi yerlere de bu dayatılıyor. Bunun neresi mücadelecilik! Şube başkanımızın iyi niyetli çabaları genel politikayı değiştirmiyor. Çelik-İş, Renault’daki gibi ek zam talepli eylemler örgütlerse biz o zaman inanırız. Aksi bir inancı taşımamıza yol açacak bir gelişme henüz yok.” Sendikal demokrasinin işlediği, mücadeleci bir sendika istediklerini kaydeden bir başka işçi, “Sendikacılar kendi kıdem tazminatlarını açıklasın” diyen Genel Başkanımız Cengiz Gül kendi kıdemini açıkladı mı? Hak-İş konfederasyonunun kıdem tazminatlarının fona devredilmesine ilişkin sermayenin, hükümetin dilinden konuşuyor. Yasa gelirse buna direnecek mi genel başkanımız? Ecelini bekleyen hasta gibi oturup bekliyorlar. Bu mu değişim, bu mu gerçek işçi sendikası?” diye sordu.

Kıdem tazminatının ellerinden alınmak istenmesine tepki gösteren bir diğer işçi, “Bu vicdansızlar bu hazırlıkları yaparken bizim sendikalarımız ne yapıyorlar? Biz 30-40 yıl çalışalım, orada biriken paranın hayalini kuralım. Sonra patronlarda gelsin çoluk çocuğumuzun rızkını alsın. Bu insanlık mıdır?” dedi. İşçi, sendikaları Çelik-İş’i kıdem tazminatının gasbına karşı çıkmaya çağırdı.

ÖNCEKİ HABER

Barış için Akademisyenler bu ülkenin onurudur

SONRAKİ HABER

Nursan işçisinin sabrı tükeniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...