04 Şubat 2016 00:56

Hepimiz aynı yolun yolcusuyuz

Paylaş

Filiz SADIÇ
Schneider İşyeri Komitesi Üyesi-
Çiğli Organize/İZMİR

Ben, İzmir Schneider Elektrik’te çalışan bir işçiyim. Sizlerle işyerlerinde örgütlü olmanın koşulları ile ilgili bir paylaşım yapmak istiyorum.
Bizler DİSK sendikasını seçen işçileriz. Sloganımız belli. “Kurtuluş yok tek başına ya hep beraber ya hiçbirimiz”. Buradan da anlaşılacağı üzere tek başına hiçbir şey yapamayız. Ancak birlik olursak her zorluğu göğüsleyebiliriz. Ama bazen birliktelik yetmeyebiliyor. Bunun için de önce eğitim ve gerçek farkındalık gerekiyor. İşçi için hem maddi hem manevi en güzel ortamlarda çalışma hakkını kazanabilmek için mücadele şart.
Bizim işyerimizde iki erkek bir kadın temsilcimiz bulunuyor. Tabii ki arkadaşlarımız yaptığımız demokratik seçimle başa getirildiler. Bu arkadaşlarımız gerçekten kendilerine ekstra bir getirisi olmadığı halde işlerini canla başla layıkıyla yerine getiriyorlar. Ama tabii ki yaklaşık 200 kişiye 3 temsilci yetmeyebiliyor. Bu sebeplerden ötürü işyerimizde her bölümden bir ya da birkaç kişinin katıldığı bir komisyon kurduk. Komisyonda yer alan her arkadaşımıza görev dağılımı yaptık. Mesela “Disiplin Kurulu Komisyonu”, “Basın Yayın Komisyonu”, “Sosyal Etkinlik Komisyonu”, “Örgütlenme Komisyonu” bunlardan bazıları.
Oluşturulan her kurulun kendi alanlarında çalışması sağlandı. Olağanüstü bir olay olmadıkça tüm komisyonlar her ay bir araya geliyoruz. Bir önceki ay içerisinde tüm bölümlerde neler olmuş ne gibi reaksiyonlar alınmış ya da alınacak ya da geçen ay içerisinde işçiler için ülkemizde ne gibi olaylar olmuş bunları konuşuyoruz. Eğer bizlerin bu konularla ilgili yapacağımız bir şeyler varsa onları tartışıyoruz. En son da yapacaklarımızı birbirimizin onayını alarak toplantı tutanağına geçiriyoruz. Daha sonra fabrika geneline bu bilgileri aktarıyoruz. Sizlere yakın tarihli bir örnek de verebilirim. 28.01.2016’da yaptığımız komisyon toplantısında neler konuştuğumuzdan bahsedeyim. Gündem konularımız üç maddeydi.
1-Asgari ücretin artması,
2-Kıdem tazminatının kaldırılması, işverenin bu paraları havuzda toplaması ve bunun biz işçilere etkisi, bizim tepkimizin ne olacağı,
3-İşyerimizde bir yürütme kurulunun oluşturulması.
İşte arkadaşlar biz işyerimizde kendimizin ve arkadaşlarımızın haklarını korumak adına bu gibi şeyler yapıyoruz. İnanın ki çok etkili oluyor. Ya siz neler yapıyorsunuz? Lütfen siz de işyerinizde bilinçli bir örgütlülük adına yaptıklarınızı bizlerle paylaşın ki, “Hepimiz birimiz, birimiz hepimiz için” olsun…

ÖNCEKİ HABER

Meteoroloji'den poyraz fırtınası uyarısı

SONRAKİ HABER

Irkçı saldırıda öldürülen gence askerlik yoklaması gönderildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...