03 Şubat 2016 13:27

Schengen Anlaşması rafa mı kaldırılıyor?

Paylaş

21 AB üyesi, 4 de AB üyesi olmayan toplam 25 Avrupa ülkesi arasında serbest dolaşımı öngören Schengen Anlaşması’nın belirsiz bir tarihe kadar rafa kaldırılması tartışılıyor.  Ortak para birimi avro ile birlikte Avrupa Birliği’nin (AB) önemli sembolleri arasında yer alan ve serbest dolaşımı düzenleyen Schengen Anlaşması’nın belirsiz bir tarihe kadar kaldırılarak, isteyen ülkelerin sınır kontrolleri yapması tartışılıyor. 

‘KONTROLÜ KALDIRACAK KOŞULLAR YOK’

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere konuyla ilgili MDR radyosuna verdiği demeçte, mevzuata göre bu ayın ortasında dolacak sınır kontrolleri süresinin belirsiz bir tarihe kadar uzatmak istediklerini söyledi. De Maiziere, bugünkü koşullarda sınır kontrollerinin kaldıracak koşulların oluşmadığını ifade etti. Eylül ayında Avusturya’dan Almanya’ya binlerce sığınmacının geçmesi üzerine sınır kontrolleri başlatılmıştı. Bu süre 13 Şubat’ta doluyor. Schengen Anlaşması’na göre bir ülke en fazla 6 ay boyunca sınır kontrolü yapabiliyor. De Maiziere, bir daha Almanya’ya 1 milyon sığınmacının gelmesini kaldıramayacaklarını belirterek önlemlerin yoğunlaştırılacağının mesajını verdi. 

KALDIRILMASI 110 MİLYAR AVRO

Geçen hafta Alman basınında yer alan haberlere, AB İçişleri Bakanları toplantısında AB Komisyonu’na sınır kontrollerinin yapılması için yasada bir değişiklik yapılması teklifinde bulunuldu. Bu da bütün ulusal devletlerin yeniden sınır kontrolleri yapması anlamına geliyor. Fransa Hükümeti tarafından yaptırılan bir araştırmaya göre, Schengen Bölgesi’nde 10 yıl boyunca sınır kontrollerinin yapılmasının maliyeti 110 milyar avro. 1985’te Luxemburg’un Schengen kasabasına imzalanan Schengen Anlaşması’na göre AB üyesi ülkeler arasında dolaşım serbest hale getirilmişti. Bugüne kadar pek çok ülke çeşitli olayları gerekçe göstererek, zaman zaman sınır kontrolleri yaptı. Ancak bugüne kadar uzun süreli kontrolleri bu denli gündeme getirilmemişti. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Münih’te PYD konuşulacak

SONRAKİ HABER

Çalışma Bakanlığı Kadıköy İl Müdürlüğü'nde iş cinayeti protestosu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...