03 Şubat 2016 11:31

İş cinayetinde ölen işçiler toprağa verildi: Kitap alabilmek için inşaatta çalışıyordu

Paylaş

İstanbul Esenyurt’ta inşaat asansörünün 24’üncü kattan çakılması sonucu can veren 3 işçi, dün memleketleri Ağrı’nın Diyadin ilçesinde gözyaşları arasında toprağa verildi. Cenazelerin getirilişi esnasında ölenlerin yakınları sinir krizi geçirdi. Omuzlarda taşınan 3 işçinin cenazesi, kılınan cenaze namazının ardından Diyadin ilçe mezarlığında yan yana kazılan mezarlara defnedildi. 

Yaşamını yitirenlerden Şükrü Yaşar’ın lise son sınıf öğrencisi olduğu, YGS sınavına kayıt yaptırdığı ve yaklaşık 1.5 ay sonra yapılacak olan sınavlara hazırlandığı belirtildi. Yaşar’ın ölümünden 3 gün önce tatilini çalışarak geçirmek ve sınav kaynak kitap alabilmek için İstanbul’a çalışmaya gittiği açıklandı. Yasin Bakır’ın da nişan yapabilmek için İstanbul’a gittiği öğrenildi. Yasin Bakır’ın amcasının oğlu Erdal Bakır olayda ihmal olduğunu belirterek, suçluların bulunmasını istedi. Bakır, “Ölenlerin senaryoları da hep aynı biri nişanlanmak için, biri eğitim için, diğeri de ailesine katkıda bulunmak için gitmiş. Batıda baktığın zaman çocuklar 15 tatilde başka ülkelere gezmeye giderken bizimkiler 1800 kilometrelik yolu aşıp kitap alabilmek için ta İstanbul’a gidiyor” dedi  

Birlikte çalışmaya giden ve olay anında orada olan görgü tanığı Cüneyt Bakır ise şunları söyledi: “Ben de orada çalışıyordum. Defalarca yetkilileri, ‘Asansörlere bakın, asansörler sıkıntılı’ diye uyardık. Şimdi diyorlar ki, ‘Aşırı yük yüklenmiş’ önceden de bu asansör düşmüştü. Asansörler hiç bakım olmadan çalıştırıldı. Biz de ekmek parası için çalışıyorduk. Arkadaşlarımızın öldüğü gün de bırakmadılar yanlarına gidelim.” (AĞRI)


ÖLÜMLERİN NEDENİ AŞIRI YÜK DEĞİL

Bu arada Makine Mühendisleri Odası İstanbul Şube Yönetim Kurulu Başkanvekili Zafer Güzey, Esenyurt’taki asansör kazası ile ilgili incelemelerini paylaştı. Ölümlerin aşırı yüklenmeden olduğu iddialarına tepki gösteren Güzey, bu iddianın suçu işçilere atmak için gündeme getirildiğini söyledi. Güzey, “Hiçbir asansör aşırı yüklenmesi sebebi ile düşmez. Bunu öncelikle konuşmamız, bu dili kullanmamız gerekiyor. Aşırı yüklenen asansör çalışmaz. Asansöre fazla insan bindiğinde, asansör kendini kilitler” dedi. Ölümlerin asansörlere bakım yapılmaması nedeniyle yaşandığını belirten Güzey, şöyle devam etti: “Asıl sorumlular dışarıda, oradaki çalışmaya izin veren, çalışmanın emrini veren ya da çalışmaya göz yuman, hangi kelimeyi kullanırsanız kullanın yönetimdir.” 


İNŞAAT KAÇAK İŞÇİ SİGORTASIZ

İnşaat İşçileri Birliği yaptığı açıklamayla, ESenyurt’ta ölen işçilerin sosyal güvencesi olmadığını, kayyumun da inşaatı kaçak çalıştırdığını bildirdi. 3 işçinin asansörün bakımı yapılmadığı icin can verdiğine dikkat çekilen açıklamada, “Olay yeri ve şantiyeyi incelediğimizde gerek bizim kendi gördüklerimiz gerekse inceleme heyetinin söylemeleri aslında kazanın geliyorum dediğidir. Şantiyede çalışan işçi arkadaşlar içeride 18 yaşından küçüklerin ve sosyal güvencesiz işçilerin de bulunduğunu söyledi. Fi Yapı şantiyesini devralan kayyum; hiçbir önlem almadan inşaatın kaçak olarak yapımına başlamıştır. Ölen 3 arkadaşın sosyal güvencesiz ve 1 arkadaşın da 18 yaşından küçük olduğunu öğrendik” dendi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Ocak ayında en az 110 işçi can verdi

SONRAKİ HABER

Tuzla deri işçileri kıdem tazminatına sahip çıktı, iş bıraktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa