03 Şubat 2016 06:43

Barış için imza atan akademisyen Ramazan Kurt görevinden uzaklaştırıldı

Paylaş

'Barış İçin Akademisyenler' bildirgesine imza attığı gerekçesiyle çıkarıldığı mahkemece yurt dışı yasağı konularak serbest bırakılan Atatürk Üniversitesi'nde Araştırma Görevlisi olan Ramazan Kurt, görevinden uzaklaştırıldı. Kurt'un hakkındaki soruşturma dosyası da yetkisizlik kararı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. 

Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü Felsefe Tarihi Anabilim Dalı Araştırma Görevlisi Ramazan Kurt, 'Barış için Akademisyenler Bildirgesi'ni imzaladığı gerekçesiyle geçen 14 Ocak günü sabahı, Erzurum'da kaldığı evde gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'ne götürülen Ramazan Kurt, burada 'susma hakkını' kullandı ve adliyeye sevk edildi.

Ramazan Kurt, 'Türk milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükumetini, devletin yargı organlarını alenen aşağılamak, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılama, terör örgütü propagandası yapmak' suçlarından tutuklama talebiyle 2'nci Sulh Ceza Hakimliğine sevk edildi. Hakim karşısına çıkarılan Ramazan Kurt, yurt dışına çıkma yasağı konularak serbest bırakıldı.

Ardından Erzurum Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Ramazan Kurt hakkında başlatılan soruşturma dosyası yetkisizlik kararı ile İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. 

Atatürk Üniversitesi Rektörlüğü de imza olayının ortaya çıkması ile birlikte hakkında idari soruşturma başlatılan Ramazan Kurt'u görevinden tedbirli olarak uzaklaştırdı. Uzaklaştırma kararını öğrenmesinden sonra ailesinin bulunduğu İzmir'e gittiğini aktaran Ramazan Kurt, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bunların hepsi siyasi. Hiçbir hukuki dayanağı yok. Sadece bende değil, bütün akademisyenler fiilen yaklaşık 3 haftadan bu yana akademik işlerini bırakıp kendi dertlerine düştüler. 11 Ocak günü bana uzaklaştırma vermişler ve benim bundan haberim yok. Okula gidiyorum, öğretmenlik yapıyorum ama okuldan uzaklaştırılmışım. Angarya işleri yaptırmaya devam ediyorlar. Tarafıma uzaklaştırma aldığıma dair hiçbir yazı gelmedi. Bunu 15 Ocak'ta öğrendim. Otomasyon sistemine ve üniversite mail adresime giremiyordum. Bunun sebebini öğrenmek için enstitüyü aradığımda rektörlük tarafından uzaklaştırma verildiğini söylediler. Üniversiteden tedbiren uzaklaştırma aldım. Hakkımda idari soruşturma da başlatıldı. Geçen Cuma günü yazılı ifade gönderdim, sonucunu bekliyorum. Ailem İzmir'de onların yanına geldim. Erzurum'da artık yaşama koşullarım kalmadı. Eşyalarımı alıp İstanbul'a yerleşmeyi düşüyorum." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Yıllık enflasyon Ocak’ta yüzde 9.58 ile iki haneye yaklaştı

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da gazeteciler 24 saatlik greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...