16 Nisan 2012 06:23

'Kahrolası lanet zenci'

Emre Belözoğlu 3 yıllık İngiltere macerası sırasında öğrendiği İngilizce kalıpların pratiğini yapmaya devam ediyor. 5 sene önce de Sierra Leoneli Al Bangura’ya ırkçı hakarette bulunmakla suçlanan Napolyon kompleksli futbolcumuz “Fuckin’ Nigga!” adlı son performansıyla yeniden sahnelerde.Hoş, Emre Belözoğlu’n

'Kahrolası lanet zenci'
Paylaş
Mithat Fabian Sözmen

Hoş, Emre Belözoğlu’nun yeşil saha üzerinde insani değerlere hakaret etmesi için ille de ırkçılık yapmasına gerek yok. Birçok hareketiyle bu cürümü işliyor. Didier Zokora’ya karşı yaptığı ırkçılıksa devamlı sürdürdüğü çirkinliklerin biraz daha teşhir olmasına neden olacak.

Problemler, hele ki milliyetçilik, ırkçılık gibi toplumsal temelli ve sistem tarafından yeniden üretilen problemler cezalarla çözülemez. Fakat kurumların belli konulardaki tutumlarını net bir şekilde gösterebilmelerinin bir yolu da bu cezalara bağlıdır. En azından kağıt üstünde belli değerlere saygı gösterdiğinizin bir onayı olarak da okunabilir bu. Bugün UEFA, FIFA gibi kurumlar kağıt üzerinde ırkçılığın bir numaralı düşmanı! Bu açıdan Emre Belözoğlu’nun kendisi tarafından da itiraf edilmiş olan ırkçı sözleri en ağır şekilde cezalandırılmayı haketmektedir.

Fakat Emre’nin alacağı herhangi bir ceza TFF’den başlayarak bu kurumların ırkçılıkla imtihanlarından geçer not alabileceği anlamına gelmez. Çünkü günlük performanslarına bakarak rahatlıkla söyleyebiliriz ki, UEFA’sından TFF’sine ve Gençlik ve Spor Bakanlığı’na yerel bazda milliyetçiliği devamlı pompalayan organizasyonların ırkçılık hassasiyeti gösteriden ve bir nevi “kabul ettirilmiş toplumsal norma uyma” kaygısından başka bir şey değildir.

Malum, biz ırkçılığı Amerikan filmlerinden öğrendiğimiz kadarıyla tanımlayan bir toplumuz. Bugüne kadar her derde deva “Atatürk Milliyetçiliği” şeysiyle bütün günahlarımızı meşru göstermeyi becerdik. O yüzden bizim için ancak “zencilere” yönelik saldırılar ırkçılık! Türk’ün, Kürt’e, Ermeni’ye, Yunan’a vs. karşı etnik temelli hakaretlerinde sorun yok! Ya da yine etnik temelli ayrımcı uygulamalarımıza karşı sürüsüne bereket kalkanımız var.

Türk kedi ölse maç öncesi stadyumlarda saygı duruşu emri verenler Roboski’de 34 sivil öldürüldüğünde tıpkı hükümetleri ve medyaları gibi 3 maymunu oynadılar. Bu bir ırkçılık değil miydi? Ve Emre Belözoğlu bugün yeşil sahalarda pervasızca ırkçılık yapabiliyorsa bunda, başta kendi tarihi ve güncel gerçekleriyle yüzleşemeyen, beraber yaşadığı halklarla eşit olmayı kendine yediremeyen, milliyetçiliğiyle övünen Türkiye egemenlerinin payı yok mudur?

Biraz da beraber yaşadığınız halklara karşı her gün bayıla bayıla ürettiğiniz ırkçılığı önlemenin yoluna düşün de Emre Belözoğlu’na verilecek ceza Türk’ün “Kahrolası lanet zenci” hassasiyetinin dışında bir anlam ifade etsin. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bosch işçilerine saldırı

SONRAKİ HABER

Tecavüzcülerin avukatı Denizleri anlatamaz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...