02 Şubat 2016 11:07

Hisarlar’da kaygılı bekleyiş sürüyor

Paylaş

Hisarlar firması, traktör ve iş makinesi emniyet kabinleri, tarım makineleri ve metal fabrikasyon üretiminin yanında Türkiye’nin ilk 4x4 arazi araçlarını üretiyor. Üç farklı yerleşkede faaliyet gösteren firmada 1000’in üzerinde işçi çalışıyor. 

Firma bünyesindeki kabin imalatı çalışan sayısının en çok olduğu alan. Her çeşit traktör, taşıyıcı, ekskavatör ve iş makineleri için emniyet kabinleri üretimi yapılıyor. Traktör kabini imalatı ile Türkiye’deki tüm traktör üreticilerine kabin tedarikçisi olarak çalışan firma, bu sektörün kabin ihtiyacının yarısından fazlasını karşılamaktadır.

Firma çalışanlarının geneli 25-50 yaş aralığında olup yapılan işin niteliğine de bağlı olarak büyük kısmı emek gücü yoğun işler yapıyor. Eskişehir genelinde olduğu gibi bu firmada da işçiler yoğun mesai saatleri, düşük ücretler, yaygın iş kazaları ile boğuşuyor. İşçi ücretleri asgari ücretin bir miktar üzeri ile yapılan işin niteliğine ve çalışma yılına bağlı olarak asgari ücretin iki katı arasında bir seviye arasında. Firmada her hangi bir sendikal örgütlülük yok ve bu zamana kadar yapılan en ufak bir çalışma dahi toplu işçi kıyımlarıyla sonuçlandı. Firma kendi iş yönetim modeli ile oluşturduğu işçi temsiliyeti, dilek-istek formları sistemi ile de sendika konusundaki talebin önüne geçmeye çalışıyor. Bu temsilcilik sistemi çalışanların kendi aralarında yaptıkları seçimlerden ziyade doğrudan şirket yöneticilerinin seçtiği işçilerle belirleniyor. Bu sistem şirket yönetiminin işçiler içinde oluşacak bir eylemliliğin oluşmadan haberinin alınması ve önüne geçilmesi için kullanılıyor.

AKP’NİN SEYYAR MİTİNGLERİ

Firma yönetimi AKP’li birçok bakan ve milletvekili ile sıkı ilişkiler içinde. Birçok iktidar milletvekili ve bakanlar sıklıkla firmaya ziyaretlerde bulunuyor. Şirket araçları son seçimlerde AKP’nin seçim bilboardları haline dönüştürüldü. AKP milletvekilli adayları ve il yöneticileri çalışanlardan oy alabilmek için işçilerin öğle molalarında adeta seyyar mitingler yaptılar. Firma şimdiye kadar ar-ge ve ür-ge çalışmaları adı altında sanayi bakanlığından çok miktarda teşvik ödemeleri aldı. Firmanın son bir yılda yaşamış olduğu mali zorluklar, işçiler için vadedilen zamların yapılmaması, ücretlerin daha önceden belirlenen tarihlerde ödenmemesi, dini bayramlar ve kış ayları için yakıt bedeli olarak yapılan sosyal yardımların kesilmesi olarak geri döndü. Bu sebeple işçiler arasında şirket yönetimine karşı ciddi bir öfke var. Şirketin borçlanmış olduğu uluslararası kuruluşlar, alacaklarına karşılık olarak şirket hisselerini devralıyor, buna bağlı olarak da yakın zamanda bir yönetim değişimi bekleniyor. Firmada önümüzdeki yıl için bir küçülme öngörülüyor. Bunun işçi çıkışları ile sonuçlanacağı belirtilirken, işçiler kaygılı bir bekleyiş içinde. 

ÖNCEKİ HABER

İş kazalarında bir marka: KAFAOĞLU

SONRAKİ HABER

Söke otogarında 2 kişi 'canlı bomba' şüphesiyle gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...