16 Nisan 2012 03:10

Taşeron işçiye 1 Mayıs bile yasak!

Van’da kamu kurumlarında taşeron olarak çalıştırılan işçiler kadro talebiyle imza kampanyası  başlattı. Beşyol Dabbaoğlu Parkı’nda başlatılan imza kampanyası ile işçiler kadro taleplerini Cumhurbaşkanlığı, Meclis Başkanlığı ve Başbakanlığa iletecekler.Kamu kurumlarında özel şirketlere bağlı olarak çalıştır

Taşeron işçiye 1 Mayıs bile yasak!
Paylaş
Umut Yeğin / Beyar Özalp

Kamu kurumlarında özel şirketlere bağlı olarak çalıştırılan güvenlik personellerinin de aralarında bulunduğu işçilerin başlattığı kampanya ile sendikalaşma mücadelesi de veriliyor. Van’da bulunan özel güvenlik çalışanları  çalışma koşulları ve ücretlerinin düzeltilmesi için sendikalı olma mücadelesi yürütüyor. Özel Güvenlik çalışanları, kendilerinin de birer taşeron işçi olduklarını ve bu yüzden Van’da bulunan tüm taşeron işçilerle ortak mücadele yürüttüklerini söylüyorlar. Daha önce kurdukları ÖZGE-DER (Özel Güvenlikçiler Derneği) üzerinden örgütlenen özel güvenlik çalışanları kendi iş kollarına ait sendika olmaması üzerine yaklaşık 4 aydır kurmuş oldukları Güvenlik-İş üzerinden örgütlenme çalışması yürüttüklerini, ancak sendikaya üye olmak isteyen güvenlik çalışanlarının şirketler tarafından tehdit edildiğini belirtiyorlar.

‘GÖLCÜK’E VERİLEN, VAN’A DA VERİLSİN’

Gazetemize konuşan işçiler depreme kadar birbirilerinden habersiz olduklarını ama depremde yaşadıkları sorunların onları bir araya getirdiğini söylüyor. Taşeron temizlik işçisi Esin Deniz,  Gölcük depremi sonrasında İŞKUR tarafından alınan taşeron işçilerin kadroya geçirildiğini ancak aynı acıları kendilerinin de yaşamış olmasına rağmen, kendilerine kadro verilmediğini belirtiyor. Kadro ve çalışma koşullarının düzeltilmesi talebiyle açtıkları imza standına birçok taşeron işçinin geldiğini, ancak işten atılma korkusu olduğunu belirten Deniz, “Tüm bu zorluklara rağmen sesimizi duyuracağız, bir araya geleceğiz, yolumuza devam edeceğiz” dedi. Kadro taleplerinin Van’da bulunan yaklaşık 7 bin taşeron işçiyi kapsadığını belirten Deniz, taşeron işçi olarak artık kiralanmak istemediklerini söylüyor. Van’da bulunan tüm taşeron işçilere çağrı yapan Deniz, “Gelin beraber yürüyelim, birlik olalım, mücadele edelim” diyor.

GÜVENLİK-İŞ’TE ÖRGÜTLENİYORLAR

Van Bölge Araştırma Hastanesinde özel güvenlik görevlisi olarak çalışan, aynı zamanda Güvenlik İş Van Şube Temsilciliği görevini yürüten Zahit Çakır ise Türkiye’nin dış ülkelere karşı ülkede işçilerin yaşam standartlarını yüksek gösterdiğini, ancak taşeron işçilerin köle gibi çalıştırıldıklarını, hiç bir güvencelerinin olmadığını söylüyor. 2008 yılından beri örgütlenme mücadelesi verdiklerini belirten Çakır, “Bu süreçte patronlarla, ağalarla, beylerle önümüz kesilmeye çalışıldı. Ama bunlara göğüs gerdik” dedi.

‘KÖLE MANTIĞIYLA, İHALE USULÜ’

Çalışma koşullarının ağırlığı ve düşük ücretle çalıştırılmaları nedeniyle ilk olarak ÖZGE-DER’de biraraya geldiklerini vurgulayan Çakır, bu mücadeleyi daha ileriye taşıyabilmek için Güvenlik-İş sendikasını kurduklarını söyledi. Henüz hiçbir konfederasyona bağlı olmadan çalışmalarını sürdüren Güvenlik-İş sendikasının Van’da örgütlenmesi sırasında bir çok zorluk yaşadıklarını belirten Çakır, güvenlik şirketlerinin sendikalı çalışanları işten atmakla tehdit ettiklerini, devletin de tıpkı köle mantığıyla, şirketlerden ihale usulü işçi istediğine dikkat çekiyor.

ŞİRKETLERDEN TEHDİT

Taşeron işçilerden Veysel Yolcudağ ise yaklaşık 2 ay önce kurumları dolaşarak işçilerle kadro almak için mücadele etmeleri yönünde görüştüğünü, bu nedenle şirket sahipleri tarafından tehdit edildiğini söyledi. Taşeron işçi olarak daha fazla çalıştırıldıklarını ve haklarını alamadıklarını vurgulayan Yolcudağ, kadro verilmesi için mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

‘1 MAYIS’TA BİLE İZNİMİZ YOK’

Yaklaşan 1 Mayıs’ta bile kendilerinin tatil yapamayacaklarını belirten Esin Deniz, “Tüm taşeron işçilerin izin hakkı olmalı. İsterim ki halaylar çekelim. Pankart açarak taleplerimizi dile getirelim” dedi. (Van/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

El Yazısı: Sokaklar daracıktı yürekler kocaman

SONRAKİ HABER

Çaycuma’da kayıpları arama çalışmaları yeniden başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...