01 Şubat 2016 17:24

BM'den Türkiye'ye: Silahsız sivillere ateş açmak kesinlikle suç olmalı

Paylaş

Birleşmiş Milletler’in en üst düzey İnsan Hakları Komiseri Zeyd Raad el Hüseyin’den Türkiye’ye insan hakları uyarısı geldi. Hüseyin, yaptığı yazılı açıklamada Bölge illerinde silahsız sivillere uygulanan şiddete dikkat çekti. Sorumlular hakkında soruşturma açılmasını istedi.

Cizre’de, 20 Ocak’ta, aralarında HDP milletvekilleri ve gazetecilerin de bulunduğu ve beyaz bayrak taşıyan 10 kişiye ateş açılması olayını örnek veren BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, “Türk yetkilileri, sivillerin temel hak ve özgürlüklerine saygı göstermeye, silahsız insanlara ateş açan ve bunu gösteren video görüntüleri de ortaya çıkan güvenlik güçleri hakkında soruşturma açmaya çağırıyorum” dedi.

Hüseyin, devletin güvenlik önlemleri alma hakkı olduğunu ancak, insan hakları hukukunu da göz önünde bulundurmak zorunda olduğunu belirterek, bu konuda ihlalde bulunan güvenlik görevlileri hakkında dava açılması gerektiğini belirtti. Cizre’de video görüntülerini kaydeden kameraman Refik Tekin'in de tutuklanmasından endişe ettiklerini belirten Hüseyin, “Bir vahşeti görüntülemek suç olmamalı, ama silahsız sivillere ateş açmak kesinlikle suç olmalı” dedi. Tekin, bugün serbest bırakıldı.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiseri Hüseyin, görüntülerin Cizre’de ve Bölge'nin başka yerlerinde neler olup bittiğine ilişkin önemli soru işaretleri yarattığını, sokağa çıkma yasakları yüzünden gazetecilerin bu bölgelere girmekte zorluk çektiklerini belirtti.

Cumhuriyet gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Can Dündar ile Ankara Temsilcisi Erdem Gül’ün tutuklanmalarından da kaygı duyduğunu belirten Hüseyin, gazetecilerin serbest bırakılmasını istedi. Hüseyin, “Yalnızca devleti eleştirdikleri için gözaltına alınan, tutuklanan tüm gazeteciler, akademisyenler, insan hakları savunucuları bir an önce serbest bırakılmalı” dedi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Dünya Sağlık Örgütü, Zika virüsü sebebiyle küresel acil durum ilan etti

SONRAKİ HABER

Temizlik yaparken balkondan düşen kadın yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa