01 Şubat 2016 12:25

‘Hasankeyf yasa ile taşınamaz’

Paylaş

Hasankeyf'i’ sular altında bırakacak olan yasa tasarısının Meclisten geçmesine tepki gösteren HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, Hasankeyf’in yasa ile taşınamayacağını vurgulayarak “Hasankeyf’in insanlarını taşıyorlar. Hasankeyf’i nasıl taşıyacaklar” diye sordu. Bölgede yaşananlara dikkat çeken Aslan, tarihi Sur ilçesine yönelik saldırılarla Hasankeyf’i sular altında bırakma çabalarının aynı politikaların sonucu olduğunu vurguladı. 

12 bin yıllık tarihi kent Hasankeyf’i taşımaya dönük tasarı bölgede yaşanan abluka ve çatışma gündemi içerisinde Meclisten geçirildi.Geçtiğimiz günlerde ilçenin taşınmasına ilişkin hazırlanan maddeyi torba yasaya ekleyerek komisyona getiren AKP, komisyonun ardından Meclis gündemine taşıdığı tasarıyı Meclisten geçirdi. Ilısu Barajı ile sular altında kalacak olan tarihi kent Hasankeyf’in taşınması için yasa tasarısı Meclisten yeni geçmiş olsa da kent Ilısu Barajı’nın inşa edilmeye başlandığı günden bu yana nerdeyse tamamen taşınmış durumda. 

‘EVET DİYENLER ANAYASAL SUÇ İŞLEDİ’

Torba yasanın Anayasa’ya aykırı olduğunu ifade eden HDP Batman Milletvekili Mehmet Ali Aslan, savaş süreci ile birlikte AKP Hükümetinin hayata geçirmek istediği bütün uygulamaları kanunlaştırdığına dikkat çekti. Anayasa’nın 63. maddesi olan “Devlet, tarih, kültür ve tabiat varlıklarının ve değerlerinin korunmasını sağlar, bu amaçla destekleyici ve teşvik edici tedbirleri alır” maddesini hatırlatan Aslan, 12 bin yıllık tarihe sahip olan Hasankeyf’in önce sular altında bırakıldığını sonra kanunsuz uygulamanın oy çokluğuyla kanunlaştırıldığını dile getirdi.  Yasa tasarısına “evet” diyenlerin Anayasal suç işlediğini belirten Aslan, “Hasankeyf’in sular altında bırakılmasıyla üretilecek 60 yıllık enerjiden söz ediliyor. Günün birinde 60 yıllık enerjiden elde edilecek gelirden daha fazla bir bütçeyi Hasankeyf’i kurtarmak için harcayacaklar. O zaman iş işten geçmiş olacak” uyarısında bulundu. İsviçre, Avusturya ve Almanya gibi ülkelere de Hasankeyf’in sular altında kalmasına destek vermelerinden dolayı tepki gösteren Aslan, “Kendi ülkelerinde böyle binlerce tarihi eserden oluşan bir kent olsa, o tarihi kenti sular altında bırakırlar mı?” diye sordu. Devletin bir yandan tank, top ve tüfekle diğer yandan Meclisten geçirdiği yasalarla saldırılarını sürdürdüğünü ifade eden Aslan, yaşananları kültürel soykırım olarak tanımladı. (Batman/DİHA)

 

ÖNCEKİ HABER

HDP MYK’de görev dağılımı yapıldı

SONRAKİ HABER

Hukukçular ve kitle örgütlerinden cezaevleri raporu: İhlaller 2 kat arttı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...