01 Şubat 2016 10:10

Torunlar Katliamı'nın kopyası: Asansör 23. kattan çakıldı, 3 işçi öldü

Paylaş

Torunlar Center’da 10 işçinin can verdiği asansör faciasının bir benzeri Esenyurt’ta yaşandı. Esenyurt’ta Fi Yapı'nın 32 katlı konut inşaatının yük asansörü 23. kattan zemine çakıldı. Asansörde bulunan 3 işçi feci şekilde can verirken işçilerden birinin 17 yaşında olduğu ortaya çıktı. Ölen işçilerin yakınları asansörlerin bakımının yapılmadığını belirterek “Asansör daha önce de düşmüştü” dedi.

İş cinayeti Esenyurt, Hadımköy Hoşdere yolu üzerindeki 32 katlı konut inşaatında saat 12.30 sıralarında meydana geldi. İddiaya göre, Ağrı’dan 3 ay önce gelen Yasin Bakır (19), Şükrü Yaşar (21) ile Osman Yardımcı (17) inşaatta çalışmaya başladı. Yük asansörüne binen 3 işçi, 32 katlı inşaatın 23’üncü katına çıktı. Asansör henüz bilinmeyen bir nedenle yere çakıldı. Kazayı gören diğer işçiler durumu polis, itfaiye ve sağlık ekiplerine bildirdi. Gelen sağlık ekipleri yaptıkları kontrolde 3 işçinin öldüğünü belirledi. Fayans ustaları olan işçilerin birbirleriyle akraba oldukları öğrenildi.

ASANSÖR DAHA ÖNCE DE DÜŞTÜ

Aynı inşaatta çalışan ölen işçi Yasin Bakır’ın ağabeyi Adem Bakır ise, “Asansörün bakımı yoktu, kontrolü yoktu. Yukarıdaki asansör de arızalı. Yukarıda kalmış. Askıda kalmış. Asansör daha önce birkaç kere düştü. Hiçbir asansörün  yağı bile yok. Defalarca uyardım. Şantiyeye gittim. Güvenliğe gittim. İşi yetiştirmemizi istiyorlar. Biz de işi yetiştirmesek paramızı alamıyoruz” diye konuştu.
Olay yerinde incelemelerde bulunan Makine Mühendisleri Odası’ndan Tuncay Tönger asansörün düşmesinin halat kopması ya da buna benzer bir sebepten kaynaklanmadığını belirtti. Tönger, asıl tespitin daha sonra yapılacak incelemeler sonrası netleşeceğini ancak dışarıdan bakıldığında olayın bakımsızlık ve kontrolsüzlük nedeniyle yaşandığının anlaşıldığını söyledi. Tönger “Olayın ehil kişiler tarafından kontrol ve bakımlarının yapılmamasından kaynaklandığını düşünüyoruz” diye konuştu.

‘YÜK TAŞIMAMASINA RAĞMEN’

CHP İstanbul Milletvekili ve İş Kazaları Araştırma Komisyonu üyesi Sibel Özdemir olay yerine gelerek bir açıklama yaptı. Ölen işçilerin isimlerini veren Özdemir, “Sanırım inşaatın bir süre atıl kalması ve neticesinde malzemelerle ilgili sıkıntıların; yük taşımamasına rağmen insan taşıyan asansörlerin kullanılması sonucunda böyle bir acı olayla karşı karşıyayız” dedi.

6 AY ÖNCE BİR İŞÇİ DAHA ÖLMÜŞTÜ

Bu arada Fi Yapı’nın yapımını sürdürdüğü inşaatta 6 ay önce bir iş cinayetinin daha yaşandığı bildirildi. İşçinin ölümü sonrası inşaatın bir süre mühürlendiği ancak daha sonra yeniden çalışmasına izin verildiği kaydedildi.

TORUNLAR’DA NE OLMUŞTU?

Torunlar GYO’nun Mecidiyeköy’de yaptığı Torun Center projesinde asansör 32. kattan zemine çakılmış, 10 işçi can vermişti. Sonrasında yapılan incelemelerde ve açılan davada verilen ifadelerde asansörün sürekli düştüğü ama gerekli önlemlerin alınmadığı belirtilmişti. Torunlar’da da 10 işçinin ölümü öncesi bir işçinin can verdiği bir iş cinayeti yaşanmıştı. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Yeni katliamlara karşı harekete geçmeliyiz

SONRAKİ HABER

Abdi İpekçi mezarı başında anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...