02 Şubat 2016 01:30

'Saray' sözcüğü çocuk oyununa sansür getirdi

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Tiyatro oyuncusu, oyun yazarı Serap Gültekin’in yazdığı ‘Benim Satranç Taşlarım’ isimli tiyatro oyunu 2002 yılından bu yana Milli Eğitim Bakanlığı’nın izniyle okullarda oynatılan oyunlardan. 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı içinde oyunu ilkokullarda oynamak üzere Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’ne başvuran Gültekin’e bu yıl olumsuz cevap geldi. Oyunun kabul edilmemesinin gerekçesi açıklanmazken Gültekin, “Tekste ‘saray’ sözcüğü geçiyor. Oyunun kabul edilmemesinin nedeninini buna yoruyorum. Oyunuma sansür uyguluyorlar” dedi.

Çocuk oyunları yazan ve 2002 yılından bu yana oyunlarını okullarda sahneleyen Tiyatrocu Serap Gültekin’in, satranç oyununu anlattığı Benim Satranç taşlarım oyunu Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından sansüre uğradı. 2015-2016 Eğitim Öğretim Yılı’ndan Çankaya ilçesindeki okullarda sahnelenmesine izin verilmeyen oyuna Yanimahalle İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nden ise onay çıktı. Gültekin Çankaya İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün kendisine hiçbir gerekçe sunamadığın ı belirterek, “Tekste geçen ‘En güçlü benim/ Bu topraklar benim/ Ben bir kralım/ Şah, vezir esirim/ Burası benim sarayım/ Her istediğimi yapatım” dizeleri nedeniyle oyuna izin vermediklerini düşünüyorum. Tekste uygun görülemeyecek başka bir yer yok” diye konuştu. 

‘OYUNUNUZ KOMÜNİST BULUNDU’

Eğitim dönemi başladıktan sonra onay için bir ay kendisinin oyalandığını ifade eden Gültekin, daha sonra oyunun kabul edilmediği bilgisinin verildiğini kaydetti. Gültekin, İlçe Milli Eğitim’den kabul edilmeme gerekçesini sorduğunu aktararak şu şekilde devam etti: “Evrakta çalışan adam dedi ki bana ‘Oyununuz komünist bulundu’. Ben de bu oyun 2002’de komünist değil de  şimdi mi komünist oldu.” Oyunu okullarda oynayabilmek için 2002 yılında vergi mükellefi olduğunu belirten Gültekin, bunun kendilerine zorunlu tutulduğunu bu oyunları oynamazsa vergi borcunu dahi ödeyemeyeceğini dile getirdi. Hukuki her yolu deneyeceğini ifade eden Gültekin konuyla ilgili Milli Eğitim Bakanlığı’na da dava açtığını söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Mamak'ta barış buluşması

SONRAKİ HABER

EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan: Yeni katliamlara karşı harekete geçmeliyiz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...