01 Şubat 2016 06:45

Doktordan hasta mahpusa 'DHKP-C'lisin ameliyat etmeyiz' iddiası

Paylaş

Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan fıtık hastası hasta mahpus Duran Kıvanç'ın ameliyat için sevk edildiği Trakya Tıp Fakültesi Genel Cerrahi doktorları tarafından "Sen DHKP- C davasından tutuklusun, bu nedenle seni ameliyat etmeyiz" denilerek ameliyatının keyfi bir şekilde engellendiği iddia edildi. 

Müvekkilinin aynı cezaevinde tutulan ve bir hastalığı nedeniyle Trakya Tıp Fakültesi'nde bulunan Alaattin Çakıcı nedeni ile ameliyatının engellendiğini belirten Avukat Günay Dağ, siyasi tutsaklara yönelik bir imha politikasının söz konusu olduğunu belirtti. 

İHD verilerine göre, 300'ü ağır olmak üzere, 756 hasta mahpus tutuluyor. Hasta mahpuslar, kamuoyunun tüm ısrar ve baskısına rağmen tahliye edilmedikleri gibi tedavileri de engelleniyor. Bu hasta mahpuslardan biri de Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'nde tutulan fıtık hastası Duran Kıvanç. 

Kıvanç, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlarından Günay Dağ'a gönderdiği mektubunda hasta mahpusların cezaevi koşullarını bir kez daha gözler önüne serdi. 

Mektubunda, İstanbul Ataşehir 'de 22 Haziran 2015 tarihinde " DHKP-C üyesi olma" ve "DHKP-C adına eylemlerde bulunma" iddiası ile tutuklandığını belirten Kıvanç, sırasıyla Metris Cezaevi'ne ardından Silivri 6 No'lu Cezaevi'ne ve son olarak Edirne F Tipi Kapalı Cezaevi'ne sürgün edildiğini aktardı. Abdominal ve Pelvik hastalıkları nedeni ile cezaevine girmeden önce ameliyat edildiğini ancak bu ameliyatta karnında bulunan fıtığın alınmadığını ve cezaevine girdikten sonra da hastalığın derinleşerek devam ettiğini ifade eden Kıvanç, önce cezaevi revirine ardından da Edirne Devlet Hastanesi'ne sevk edildiğini anlattı.

'DHKP-C'LİSİN AMELİYAT EDEMEYİZ'

Edirne Devlet Hastanesi'nin ardından Trakya Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'ne sevk edilen Kıvanç, mektubunda, 8 Aralık 2015 tarihinde ameliyat için Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Bölümü'ne gönderildiğini ancak ameliyatının doktorlar tarafından keyfi bir şekilde engellendiğinin altını çizdi. Doktorun kendisine, "Ameliyat olmak istiyor musun? Hastanemizdeki tutuklu hasta koğuşu şuan buna elverişli değil, soğuk. Seninle ilgilenemeyiz, tedavin aksar, sürekli başında bekleyemeyiz. Refakatçi bizim gibi bakmaz" dediğini aktaran Kıvanç, kendisini ameliyat etmeyen doktora ısrarla ameliyat olması gerektiğini ancak doktorun kendisine, "Uzatmaya gerek yok. Yargılandığın DHKP-C davası nedeniyle seni ameliyat edemeyiz" cevabı verdiğini ileri sürdü.

Kıvanç mektubunda, kendisi ile aynı cezaevinde tutulan ve bir hastalığı nedeni ile tedavi edilmek istendiği hastane olan Trakya Tıp Fakültesi'nde bulunan Alaattin Çakıcı nedeni ile kendisinin ameliyat edilmediğini de iddia etti. 

'BİR DEVLET POLİTİKASI OLARAK HASTA TUTSAKLAR KATLEDİLİYOR'

Avukat Dağ, müvekkili Kıvanç'ın tutuklandığında da ağır sağlık sorunlarının bulunduğunu belirterek, cezaevi şartlarında sağlık sorunlarının daha da arttığını vurguladı. Çakıcı'nın Edirne'deki Trakya Tıp Fakültesi Üniversite Hastanesi'nde bulunması nedeniyle Kıvanç'ın ameliyatını Genel Cerrahi Bölümü tarafından yapılmadığını dile getiren Dağ, "Bir çetecinin bir mafya babasının bir hastanede bulunması devrimci tutsakların yaşam hakkına yönelik bir tehdit olarak karşımızda duruyor" dedi. İleri sürülen gerekçenin Çakıcı'nın güvenliği, rahatı, huzuru için olduğunu kaydeden Dağ, "Değişik gerekçelerle bir devlet politikası olarak hasta tutsaklar katledilmeye çalışıyor" diye konuştu. 

'SİYASİ TUTSAKLARA YÖNELİK İMHA POLİTİKASI SÖZ KONUSU'

"Bugün ülkemiz cezaevlerinden her gün tabutlar çıkmaya devam ediyor" diyerek konuşmasına devam eden Dağ, son 10 yılda 2 binin üzerinde tutuklu ve hükümlünün cezaevlerinde hayatını kaybettiği gerçeğinin gözler önünde olduğunu söyledi. Siyasi tutsaklara yönelik bir imha politikasının söz konusu olduğunun altını çizen Dağ, sessiz bir şekilde hasta tutsakların imha edilmesi ile karşı karşıya olduklarını aktardı.

Dağ, müvekkili Kıvanç ile diğer tüm politik ve hasta tutsaklar nezdinde devletin imha politikasına karşı mücadeleye devam edeceğini vurguladı.

ÇAKICI'YA CEZAEVİNDE SINIRSIZ OLANAK! 

Çakıcı'ya sadece hastanede değil tutulduğu Edirne F Tipi Cezaevi ve daha önce kaldığı Trakya F Tipi Cezaevi'nde de sınırsız olanaklar sunulduğunu belirten Dağ, "Özel odalarda barındırıldığını, çevresinin özel olarak boşaltıldığını, kendi adamlarının yerleştirildiğini, cezaevi içerinde hücrenin koridora bakan kapılarının açık bırakılarak koğuşlar arası geçişlere imkân verecek şekilde özel uygulamaların yaşandığını gördük" dedi.

Devletin Çakıcı'ya sınırsız haklar tanımasının nedenini "Devletin geçmişten bugüne mafyayla, çeteyle olan organik bağı" olarak açıklayan Dağ, son olarak şunları söyledi: "Devlet kirli ve pis işlerinde bunları kullanmıştır. Geçmişte onları kullanmış olmaları sebebiyle ve ileride kullanmayı düşünmesi sebebiyle, rahatlıkla kullanabilmek için onlara özel bir uygulamaya gösteriliyor."

İddialara ilişkin aranan Trakya Tıp Fakültesi Üniversite Hastanesi yetkilileri, hasta tutsak Duran Kıvanç'ın hangi doktorla söz konusu diyalogu yaşadığını bilmekdiklerini ve telefonla bilgi veremeyeceklerini belirtti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Rusya, Türkiye'de denetim ve gözlem uçuşu yapacak

SONRAKİ HABER

DİHA: Cizre'de sokak ortasında 5 cenaze bulundu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...