01 Şubat 2016 06:39

Rusya, Türkiye'de denetim ve gözlem uçuşu yapacak

Paylaş

Genelkurmay Başkanlığı, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'nın Güven ve Güvenlik Artırıcı Önlemlere İlişkin Viyana Belgesi-2011(VB-2011) gereği, Rusya'nın denetim timi tarafından 2-5 Şubat tarihleri arasında Türkiye'de VB-2011 Denetimi yapılacağını açıkladı. 

Genelkurmay'ın resmi internet sitesinden yapılan 'Viyana Belgesi 2011 Denetimi' başlıklı basın duyurusunda, 4 kişiden oluşan Rusya denetim timinin yarın havayoluyla İstanbul'dan Türkiye'ye giriş yapacağı ve Ege Ordu Komutanlığı sorumluluk sahasında denetim yapacağı bildirildi. Açıklamada ayrıca denetim timine, Türkiye'de bulundukları süre içerisinde Genelkurmay 1'inci İstihbarat Analiz ve Değerlendirme Daire Silahların Kontrolü ve Doğrulama Şube Müdürlüğü'nde görevli 4 kişilik refakat timi tarafından refakat edileceği belirtildi. Rusya denetim heyetinin faaliyetlerini tamamlamasının ardından 5 Şubat günü Türkiye'den ayrılacağı bildirildi.

‘RUSYA TÜRKİYE'DE GÖZLEM UÇUŞU YAPACAK’

Genelkurmay Başkanlığı ayrıca 'Açık Semalar Antlaşması'na ilişkin de bir açıklama yaptı. Genelkurmay'ın açıklamasında 2006 yılından itibaren uygulama süreci başlayan antlaşma kapsamında; Türkiye'nin Rusya üzerinde her yıl ortalama 4 gözlem uçuşu, Rusya'nın da Türkiye üzerinde her yıl ortalama 2 gözlem uçuşu yaptıği belirtildi. Bu kapsamda, 2016 yılı ASA planlaması gereği Rusya'nın 1-5 Şubat tarihleri arasında Türkiye'de bir gözlem uçuşu yapacağı ifade edildi. 

Rusya'nın ASA gözlem uçağı (AN-30) kullanılarak gerçekleştirilecek olan gözlem uçuşu sırasında uçakta Rus uzmanların yanı sıra Türk yetkililerin de hazır bulunacağı bildirildi. Açıklamada ayrıca Rusya gözlem timinin gözlem uçuşu ve görev sonu çalışmalarını tamamlamasından sonra 5 Şubat günü Türkiye'den ayrılacağı kaydedildi.

Genelkurmay Başkanlığı'nın internet sitesinden Açık Semalar Antlaşması'na ilişkin yapılan açıklamada şu bilgiler yer aldı: 

"Taraf devletler arasında karşılıklı olarak yapılacak gözlem uçuşlarıyla uygulama alanı içinde barış, istikrar ve iş birliğine dayalı güvenliği geliştirmeyi ve güçlendirmeyi, askeri faaliyetlerde açıklık ve şeffaflık sağlanmasını amaçlayan Açık Semalar Antlaşması (ASA)'na Türkiye, 1994 yılında taraf oldu. Antlaşmaya taraf 34 devlet var." (DHA)

ÖNCEKİ HABER

Kadın Argosu Sözlüğü’nün yazarı Filiz Bingölçe hayatını kaybetti

SONRAKİ HABER

Doktordan hasta mahpusa 'DHKP-C'lisin ameliyat etmeyiz' iddiası

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...