01 Şubat 2016 05:09

İstanbul sağlık emekçileri: Cizre’de bodrumdaki yaralılar için sağlık koridoru açılsın!

Paylaş

İstanbul’da sağlık emekçileri yaptıkları basın açıklamasıyla Cizre’de bodrum katında mahsur kalan yaralılar için bir basın açıklaması yaparak yaralılar için sağlık koridoru açılmasını talep etti.

‘Cizre’ye Sağlık koridoru açılsın’ yazılı pankar açarak Galatasaray Lisesi önünde bir araya gelen sağlık emekçileri ‘sağlıkçılar ölümü değil yaşamı savunuyor’ ‘Kordior açılsın insanlık kurtulsun’, ‘Sağlık hakkı engellenemez! Sloganları attı. 

Burada bir konuşma yapan İstanbul Tabip Odası Yöneticisi Samet Mengüç Sağlık ihtaycına ihtiyaç duyan her insana yardım etmenin insanlığın ve sağlıkçıların en kutsal görevi olduğunu belirterek: “Sağlıkçılar insanların yargılanmasına bakmaz. Kimin suçlu, kimin suçsuz olduğuna bakmaz, o yargının işidir. Kim olursa olsun sağlıkçıların ve insanlığın görevi sağlık ihtayacı duyan her insana sağlık hizmeti sunmaktır. Ama ülkemizde 9 gündür yaralı oldukları bilindiği halde, fotoğrafları ve isimleri yayınlandığı halde oraya ambulanslarla gidildiğinde bir taciz ateşi ve saldırıyla karşı karşıya kalınmaktadır. Bunun yanında emniyet ambulansların oraya gitmesini yasaklıyorlar” dedi. Mengüç yaralılar için yola çıkan gönüllü sağlıkçıların engellendiğini vurgulayarak gönüllü sağlıkçıların yaralılara müdahale edebilmesi için sağlık koridoru açılmasını istedi.

Sağlık emekçileri adına basın açıklamasını okuyan SES Şişli Şube’den Cemile Duman Cizre’de 19 insanın su ve gıdadan yoksun bir şekilde yaşama tutunmaya çalıştığını ve yardım talebinde bulunduğunu vurgulayarak: “Bu yardım talebine başta Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı olmak üzere hükümetten olumlu bir yanıt gelmezken TTB ve SES üyesi bir grup sağlık çalışanından bu çağrıya yanıt geldi, sağlık emekçileri yeminlerine sadık kalarak yaşamdan yana tavır alarak yola çıktılar” dedi.

SAĞLIK KORİDORU AÇILSIN

Cizre’deki yaralıların oldukları yerden çıkarılıp hastaneye ulaştırmak için yola çıkan gönüllü sağlık ekibinin Cizre’ye yaklaşmalarına dahi izin verilmediğini belirten Duman şunları söyledi: “Sorun tam bir insanlık dramına dönüşmektedir. İnsanlık bodrum katında ölenler ve yaralılarla birlikte bodrum katına gömülmektedir. Din, dil, ırk, cinsiyet veya herhangi bir fark gözetmeksizin halka hizmet eden sağlık emekçileri olarak; bundan önceki pek çok doğal afet ve toplumsal sorunda olduğu gibi yaralılara güvenli ortam ve koşullarda ulaşarak yaralıların ivedilikle tedavi altına alınabilmesi ve insanlığın bodrumdan çıkarılması için gönüllü ekiplerin yardımına hazırız. 
Uluslar arası insancıl hukuk olarak bilinen 1949 ve 1977 Cenevre sözleşmeleri ve ek protokolarınının sağlıkçılara yüklediği sorumlulukların yerine getirilmesi için tanıdığı haklar, insan hakları ve tıbbi etikten kaynaklı haklar çerçevesinde çatışma alanına girmemiz önündeki engellerin kaldırılması, yetkilelerin yolu açmısa için acil çağrıda bulunuyoruz. Ayrıca uluslar arası Kızılhaç ve Kızılay Federasyonu başta olmak üzere ulusal ve uluslar arası sağlık kuruluşlarını bu sorumluğu paylaşmaya çağırıyoruz.” 

Sokağa çıkma yasağının kaldırılmasını talep eden Duman” Gönüllü sağlıkçıların yaralılara bir an önce ulaşması için gerekli kolaylığın gösterilsin, yaşam hakkının ve sağlık hakkının önünde daha fazla engel çıkartılmasın. Sağlık koridoru açılsın!” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Deniz Naki Amedspor’un galibiyetini yasaklı illerde yaralanan ve hayatını kaybedenlere adadı

SONRAKİ HABER

Tecavüze uğrayan Hintli genç kıza kaldırıldığı hastanede de tecavüz edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...