01 Şubat 2016 00:59

'Renault işçileri gibi hareket etmezsek iyice bataklığa gireriz'

Paylaş

Veli ŞAHİN
Kayseri

Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan fabrikaların gündemi de asgari ücret artışı ve ek zam talebi. Bu talep o kadar yayılmış durumda ki bazı fabrikaların müdürleri kimi işçileri özel olarak çağırarak “Sana vereceğimiz ücreti arkadaşlarına söyleme” uyarısında bulunuyor. Bu durum işçilerde, “asgari ücrette yapılan artışta kesin bir oyun olacak” endişesi yaratmış. İşçiler bir yandan da Renault işçilerinin verdiği mücadeleyi takip ediyor. Asgari ücrette yaşanan artışa rağmen insanca yaşam için yeterli ücret uygulanmadığını söyleyen Kayserili işçiler, Renault işçileri gibi mücadele etmeden hak elde edilemeyeceğini söylüyor.

BOYDAK İŞÇİSİ: ‘BİZ’ OLURSAK…
Öz İplik-İş Sendikası’nın örgütlü olduğu Boydaklara bağlı BOYTEKS fabrikası işçileri, “Servis sabah soğuk olduğundan dolayı rahatsızız. Koltuk aralarının çok dar olması oturanların da rahatsız olmasından dolayı sendika başkanına söyledik. Ancak sendika her zaman olduğu gibi taleplerimize sırtını döndü” dedi. Ek zam talebinin her işçinin talebi olması gerektiğini söyleyen BOYTEKS işçileri, “Renault hem patrona hem sendikaları dize getirdi. Biz BOYDAK işçileri de o anlamda yakınız. Sendikalar iyi değil mi, biz iyi yapabiliriz. Koşullar zor mu patronu biz dize getirebiliriz” dedi.

HAREKET ETMEDİKÇE...
BOYDAK direnişi sonrasında işten atılan Mahir Atlı ise, “Renault işçilerinin ek zam istemesi gayet normal ve haklı bir mücadele. Tüm sektörde işçiler ücret uygulamasından mağdur olduğunu söylüyor. Ancak dövünmek yetmez birlik olunca kazanabiliriz” dedi. Renault işçilerinin bu açıdan iyi bir örnek olduğuna dikkat çeken Atlı, şöyle devam etti: “Araba sektörü günden güne kazanan bir sektör ve bu da patronun her geçen gün daha fazla kazanması demek. Her sektör de patronlar kârlarını katlayarak ilerliyor. Bu durumda da işçilerin ek zam istemesi gayet normal. Zaten günümüz şartlarında ücretin yetmediğini herkes biliyor.” Kayserili işçileri hakları olan onurluca yaşanacak bir ücret için mücadele etmeye çağıran Atlı, “İşçiler kredi borçları gibi birçok borcu dert ediyor. Kılımızı kıpırdatamıyoruz, belimiz bağlı. Ancak bilmek lazım ki biz hareket etmedikçe iyice bataklığa gireriz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Gebzeli işçiler: Saldırıları birlikte püskürtemezsek amele pazarı bizi bekliyor

SONRAKİ HABER

Dubai Port projesinde hukuksuzluk sürüyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...