31 Ocak 2016 10:21

Kadınlar birçok ilde sokağa çıktı, barış diye haykırdı

Paylaş

Barış İçin Kadın Girişiminin çağrısıyla, bölgede yaşanan ölümlerin ve ablukanın son bulması için “Ölümden değil, yaşamdan yanayız” sloganıyla başlatılan kampanya kapsamında kadınlar birçok ilde sokağa çıktı. “Barış için 1000 Kadın” adını taşıyan eylemlerde kadınlar “Bu savaşa rızamız yok” dedi.

‘ADİL BARIŞ VE MÜZAKERE DİYORUZ’

İstanbul’daki eylemin adresi Kadıköy İskele Meydanı oldu. “Ölümden değil, yaşamdan yanayız. Barış ve hakikat hakkımızı savunuyoruz” ana pankartı arkasında oturma eylemi yapan yüzlerce kadın, ellerinde siyah renkte “Barış için 1000 kadın” dövizlerini taşıdı. Kampanya kapsamında açılan “Yaşamdanyanayız.org “ sitesine yazılan barış mesajlarının okunduğu eylemde açıklamayı Sinem Şahin okudu. Varto’da öldürüldükten sonra bedeni çıplak halde sokakta teşhir edilen Ekin Wan, Şırnak’ta bedeni zırhlı aracın arkasından sürüklenen Hacı Birlik yine cansız bedeni bir hafta sokak ortasında kalan Taybet İnan’I hatırlatan Şahin, “Bu savaşta tanık olduklarımız biz kadınlara tekrar ve tekrar bu savaşa bu baskıya, bu suça rızamız yok dedirtiyor” diye konuştu. Cizre’de bodrum katında mahsur kalan yaralılara değinen Şahin, “Ev ateş altında. Yaralıların kanları  yastıklardan çıkarılan pamuklarla durdulmaya çalışıyor. Su yok. Ekmek yok. Günler geçiyor sırayla ölüm haberleri geliyor. Sadece bu yaşanan bile bizi hakikat hakkımızın barış için vazgeçilmez olduğunu gösteriyor. Barış hakkımızın, ama gerçekten adil bir barış hakkımızın yaşam için, gelecek için gerekli olduğunu gösteriyor. Bizler ölümden değil, yaşamdan yanayız. Bir kişinin daha ölümüne tahammülümüz yok. Artık tek bir genç, yaşlı, çocuk, bebek, kadın, erkek,  asker, polis, gerilla ölmesin diye barış ve hakikat diyoruz. Müzakere diyoruz“ diye konuştu. Eylemde kampanya kapsamında 6 Şubat tarihinde Diyarbakır’da gerçekleşecek barış nöbetine de çağrı yapıldı.

KADINLAR BARIŞ İÇİN İMZA TOPLADI

Kampanya kapsamında Kuğulupark'ta bir araya gelen Ankara Kadın Platformu da, barış için kaleme aldıkları bildiriyi imzaya açtı. Metinde insanların ölümü ve güvenlikten yoksun yaşamasına neden olanın savaş koşulları olduğuna dikkat çekilirken, çocukların savaşta öldüğü ve çocuklar olmadan bir gelecek kurulayamayacağı belirtildi. Medyanın da gerçekleri yazmadığına dikkat çekilen bildiride,  “Hakikati öğrenme hakkımız elimizden alınıyor" denildi. Bildiride kadınların barışa ihtiyacı olduğu dile getirilirken, eşit bir yaşam için barışın gerekliliğinin altı çizilerek bir an önce savaşın sonladırılması ve müzakere sürecinin başlatılması istendi. Kadınlar toplanan imzalar sonrası Yüksel Caddesi’ne yürüdü. 6 ve 7 Şubat'ta Diyarbakır'da barış nöbeti tutmayı planlayan kadınlar, buraya gitmeden batıdaki kadınların barış taleplerini bölgedeki kadınlarla buluşturmayı hedefliyor. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Sezonun ilk grand slam'i Djokovic'in

SONRAKİ HABER

Gıda-İş: İnsanlık dışı uygulamanın sorumlusu kaymakam görevden alınsın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...