31 Ocak 2016 08:17

Almanya'da mültecilere yönelik ırkçı saldırılar durmak bilmiyor

Paylaş

Ali ÇARMAN
Villingen

Almanya'da mültecilere yönelik devlet baskısı devam ederken, Baden Württemberg eyaletinin, İsviçre sınırı yakınlarındaki 80 bin nüfuslu Villingen-Schwenningen kasabasında yeni bir saldırı oldu. 29 Ocak akşamı saat 01.15'te sığınmacıların bloklar halinde kaldığı evlerden birine pimi çekilmiş el bombası atıldı. Büyük bir şans eseri patlamayan el bombası uzmanlarca etkisiz hale getirildi.

Federal Almanya istatistik dairesinin açıklamalarına göre son dönemlerde sığınmacılara yönelik saldırılar geçmiş yıllara göre beş misli arttı. Sadece 2015 yılı içinde 1005 saldırı gerçekleşti. Bu saldırılar; kundaklama, tehdit içerikli yazılamalar, yaralamalar gibi değişik biçimlerde meydana geldi. Saldırıların neredeyse tamamı (901) ırkçılar ve aşırı sağcılar tarafında yapıldı. Öte yandan anti-faşist kurumlar; gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğuna dikkat çekiyor.

PEŞ PEŞE PROTESTOLAR

Mülteci yurduna atılan el bombası haberi duyulur duyulmaz ise demokratik kurumlar harekete geçti. Onlarca kişi sabah saatlerinde yurt bloklarının önüne gelerek dayanışma duygularını dile getirdi.

Cumartesi günü sendikalar, demokratik kurumlar ve anti-faşist gençlik örgütlerinin çağrısıyla şehir merkezinde önce bir miting yapıldı. Yapılan konuşmalarda ırkçı saldırganlığa karşı birlikte hareket etmenin altı çizildi.

Hitler faşizminin canlı tanıklarından Theodor Bergmann da 100 yaşında olmasına rağmen Stuttgart’tan Villingen’e gelerek şehir merkezindeki miting ve bomba atılan evlerin önünde birer konuşma yaptı. Bergmann, ırkçıların görünürde göçmenlere karşıymış davrandıklarını, asıl olarak ise tüm insanlığa düşman olduklarını belirterek “Bu nedenle faşizme karşı hep birlikte mücadele etmeliyiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dicle Üniversitesi'nde 24 akademisyene soruşturma

SONRAKİ HABER

Riyad heyeti görüşmelere başladı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...