15 Nisan 2012 17:00

Biyologlar TUS haklarını istedi

Türkiye’nin dört bir yanından biyologlar, biyoloji öğrencileri ve üniversitelerden öğretim görevlileri, 16 Nisan Dünya Biyologlar Günü için Ankara’da toplandı. Abdi İpekçi Parkı’nda toplanan biyologlar, ellerinden alınan özlük haklarının, Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) haklarının geri verilmesi ve

Biyologlar TUS haklarını istedi
Paylaş

Biyologlar Dayanışma Derneği ve Türkiye Biyologlar Derneği’nin çağrısıyla Türkiye’nin birçok üniversitesinden öğrenciler, öğretim görevlileri ve kamu çalışanı biyologlar taleplerini Sağlık Bakanlığı’nın hemen yanında bulunan Abdi İpekçi Parkı’nda dile getirdiler.

Sık sık “Biyologsuz Olmaz” sloganları ve “ Eşit İşe Eşit Ücret”, TUS hakkımız ger verilsin” , “Üniversitene, bilime ve mesleğine sahip çık” yazılı dövizler ile taleplerini dile getiren biyologlara Dokuz Eylül Üniversitesi Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr Barbaros Çetin ve Ankara Üniversitesi Dekan Yardımcısı Prof Dr. Ahmet Altındağ’ın yanı sıra birçok öğretim görevlisi de destek verdi.

BİYOLOGLAR GEÇİCİ İŞLERDE ÇALIŞIYOR

Burada ortak açıklamayı okuyan Biyologlar Dayanışma Derneği Genel Başkan yardımcısı Okan Bakşi, yüzün üzerindeki fen-edebiyat fakültesinden her yıl 5 bine yakın biyolog  4 yıllık eğitim sonucunda mezun olurken, iş imkanlarının ise sınırlı olduğunu ifade etti. Biyologların bugün mezunu çok çalışanı az, mesleki sorunlarla uğraşan dar bir grup haline geldiğine dikkat çeken Bakşi, mezun olanların hem kamu da hem de özel sektörde iş bulamadıklarını, var olan işlerde de “ucuz iş gücü” olarak değerlendirildiklerini söyledi.

Mesleğini yapamayan binlerce biyolog olduğunu ve birçok kişinin geçici işlerde çalıştığını kaydeden Bakşi, Türkiye’de binlerce “gizli işsiz” biyolog bulunduğunu kaydetti.

AKP iktidarının kamu da “Eşit işe eşit ücret” olarak lanse ettiği düzenlemelerin de biyologları “teğet” geçtiğini ifade eden Bakşi, aynı derecede aynı kademeye sahip, aynı hizmet yılında bulunan biyologların aynı birimde görev yapan fen fakültesinden mezun başka bir temel bilimciden daha düşük ücret aldığını dile getirdi. Bakşi, bunun nedeninin 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda sağlık hizmetleri sınıfına dahil edilen biyologların aynı fakülteden mezun fakat teknik hizmet sınıfında çalışanlara kıyasla ek gösterge ve özel hizmet tazminatlarından mahrum bırakılmaları olduğunu ifade etti.

BİYOLOGLAR ODASI KURULMALI

Ellerinden alınan TUS’a girme hakkının geri verilmesini isteyen Bakşi, 16 Nisan Biyologlar Günü’nü daha güzel bir şekilde kutlamak istediklerini fakat mesleklerinin yok edilmesine karşı ancak sorunlar ile birlikte Sağlık Bakanlığı önünde günlerini “kutlamak” zorunda kaldıklarını ifade etti. (Ankara/EVRENSEL)


‘MESLEĞİNİZE SAHİP ÇIKIN’ ÇAĞRISI

Türkiye Biyologlar Derneği İstanbul Şube Başkanı Doç. Dr Erwin Karabulut da konuşmasında, “Ne kadar acı ki bu mesleğin eğitimini veren biz akademisyenler arasında, hocalarımızın büyük bir çoğunluğu yetiştirdikleri biyologların gelecekte var olma kaygılarına karşı duyarsız kalmaktalar” dedi. Bütün üniversitelerden öğretim görevlilerini mesleklerine yapılan saldırılara karşı çıkmaya davet eden Karabulut ayrıca, birleşik ve güçlü bir örgütlenmeyi sağlayabilecek olan yapılanmanın adının “Türkiye Biyologlar Odası” olduğunu kaydetti. Karabulut, sorunlarının her Biyologlar Günü’nde daha da arttığını ve bunun için hükümetin bir an önce seslerine kulak verip gereken adımları atmasını istedi.

ÖNCEKİ HABER

Cinayetlerin sebebi taşeron sistemi

SONRAKİ HABER

‘AKP’nin mimarı olmayacağız’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...