30 Ocak 2016 15:30

YPG ve Cizîr Kantonu'ndan TSK'ye sınır ihlali uyarısı

Paylaş

YPG Genel Komutanlığı, TSK birliklerinin Rojava’nın Derik ile Girkê Legê kentleri arasında kalan Sermisax köyünde sınır ihlali gerçekleştirdiğini, durumu protesto eden halka ateş açtığını belirterek “Türk ordusunun provokasyon yaratmaya yönelik düzenlediği bu açık saldırılara karşı bundan sonra sessiz kalmayacağız” dedi. Cizîr Kantonu'ndan yapılan açıklamada da "Buna gereken cevabı verme hakkımız vardır" ifadesini kullanıldı.

Yazılı açıklama yapan YPG Genel Komutanlığı, “Özellikle Suriye’de çözüm arayışlarının geliştiği bir dönemde Türk devlet yönetiminin Rojava sınırlarına yönelik ihlal ve saldırılarının devam ettiğini” belirtti.

YPG, “Türk devlet yönetimi ve askeri güçlerinin Rojava sınırlarını ihlal etmesi durumunda topraklarımızı ve halkımızı koruyacağımızı, böylesi bir durumda tüm sorumluluğun Türk devlet yönetiminde olacağının bilinmesini istiyoruz” dedi.

YPG Genel Komutanlığının konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“Daha önce de birçok kez Türk ordusunun Rojava topraklarına ve güçlerimizin mevzi ve noktalarına yönelik düzenlediği saldırılar kamuoyuna yansıtılmıştı. Özellikle Suriye’de çözüm arayışlarının geliştiği bir dönemde Türk devlet yönetiminin Rojava sınırlarına yönelik ihlal ve saldırıları devam etmektedir.

En son 28-29 Ocak günlerinde Türk ordusuna bağlı birlikler Rojava’nın Derik kentinin 13 km batısı ve Girkê Legê kasabasının 13 km kuzeyinde yer alan Sermisax köyünde sınır ihlali gerçekleştirmiştir. Türk ordusunun bu saldırısına tepki gösteren ve sınır üzerinde toplanan halkımız 30 Ocak günü Türk Ordusu tarafından çeşitli silahlarla taranmış, şans eseri can kaybı yaşanmamıştır.

Türk ordusunun provokasyon yaratmaya yönelik düzenlediği bu açık saldırılara karşı bundan sonra sessiz kalmayacağız. Türk devlet yönetimi ve askeri güçlerinin Rojava sınırlarını ihlal etmesi durumunda topraklarımızı ve halkımızı koruyacağımızı, böylesi bir durumda tüm sorumluluğun Türk devlet yönetiminde olacağının bilinmesini istiyoruz.”

CİZÎR KANTONU: GEREKEN CEVABI VERME HAKKIMIZ VARDIR

Cizîr Kantonu yönetiminden yapılan açıklama ise şöyle:

“Türk devleti bir süredir Rojavayê Kurdistan topraklarının bir bölümüne girme yönündeki girişimlerini artırmıştır. Türk ordusu dün Girkê Legê bölgesine bağlı Sermisax ve Xerabreşk köylerine girerek işgal girişiminde bulunmuştur. Türk devletinin bu sınır ihlali ve işgal girişimi uluslararası hukuk ve sözleşmelerin çiğnenmesidir.

Bir süredir Türk devletinin topraklarımıza yönelik provokatif amaçlı sınır ihlali ve işgal girişimine karşı metanetle yaklaşmaya çalışıyoruz. Gayemiz konunun daha da derinleşmesinin önüne geçmek ve Türk devleti ile aramızda karşıtlık çıkmamasına yönelikti. O nedenle de Türk devletinin sınırlarımıza karşı saygılı olması için uluslararası alanın Türkiye’ye baskı uygulaması, ihlal ve işgal girişiminin önünün almasını istedik. Ancak Türk devleti ihlal ve işgal girişiminde ısrar ederek düşmanca yaklaşmaktadır. Yine Türk askeri Rojavalı yurttaşların üzerine ateş açmaktadır.

BM’ye, uluslararası topluma ve tüm hukuk savunucularına çağrımız Türk devletinin işgal girişimine karşı tutum almaları BM ve Uluslararası yasalara ve ilkelerine çiğnememeleri bir daha tekrarlamaları konusunda uyarmaları çağrısında bulunuyoruz.

Cizîr Kantonu Eşbaşkanlığı olarak sınırlarımızı işgal amaçlı ihlal eden Türk devlerini şiddetle kınıyoruz. Türk ordusunun bir daha sınırlarımızı ihlal ederek Rojava’ya geçmesi, düşmanlıkta ısrar etmesi durumunda meşru hakkımız olarak karşılık veririz. Biz tüm güzümüz ve imkanımızla halkımızın güvenliğini koruyacak ve saldırılar hangi taraftan gelirse gelsin karşılık vereceğiz.” (DIŞ HABERLER)

ÖNCEKİ HABER

Cizre'de yaralıların mahsur kaldığı bodrum katıyla irtibat kesildi

SONRAKİ HABER

Erdoğan: Rusya, ihlallere devam ederse sonuçlarına katlanır

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...