30 Ocak 2016 10:56

Cumartesi Anneleri: Yaşam koridoru açılsın

Galatasaray Meydanı'nda 566'ncı kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri, Cizre'de 7 haftadır eylem yapamayan kayıp yakınları yerine eylem yaptı. Cizre'de 8 gündür bir bodrum katında mahsur kalan yaralılar ile cenazelerin alınmasına engel olunmasını protesto eden anneler, "Yaşam koridoru açılsın" çağrısı yaptı.

Paylaş

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması talebiyle sürdürdükleri adalet arayışlarının 566'ncı haftasında yine Galatasaray Meydanı'nda bir araya geldi. "Failler belli, kayıplar nerede?" pankartı açan Cumartesi Anneleri, kayıp yakınlarının fotoğraflarının olduğu dövizler ve kırmızı karanfiller taşıdı. Eylemde, Cizre'de 8 gündür bir bodrumda devletin bombardımanı altında yaşam mücadelesi veren yurttaşların isimleri ve "Yaşam koridoru açılsın" dövizleri taşındı. Bu hafta, 1 Şubat 1994 tarihinde devlet güçleri tarafından kaybedilen Kemal Mübariz'in akıbetinin sorulduğu eylemde, Cizre'de 7 haftadır kayıplarının akıbetini sormak için eylem yapamayan Cizreli anneler de unutulmadı. 

POLİS VE ASKER AİLELERİNE SESLENİLDİ 

Eylemde ilk olarak gözaltında kaybedilen Fehmi Tosun'un eşi Hanım Tosun konuştu. Tosun, Cizre'de devlet güçlerinin katliamı altında bulunan aileleri ve gençleri selamlayarak, Cizre halkının yanında olduklarını söyledi Tosun, artık devlete seslenmek istemediğini, Başbakan Davutoğlu'nun servis dışı olduğunu, Erdoğan'ın ise kör, sağır ve gözlerine perde indiğini söyledi. Türkiye halklarına da seslenen Tosun, "Her gün Anadolu'ya cenazeler geliyor. Sizler barlarda, otellerde nasıl eğleniyorsunuz? Sizde vicdan yok mu? Polis asker ailelerine sesleniyorum. Siz de gelin buraya. Sizlerin de çocuklarının cenazeleri geliyor" dedi. 

'ARTIK BAŞINIZI KALDIRIN VE DİRENİŞE GEÇİN'

Gözaltında kaybedilen Hasan Ocak'ın ağabeyi Ali Ocak ise bir kişinin adalet ve vicdan duygusunu kaybettiği zaman her şeyini kaybedeceğini dile getirerek, Cizre ve Sur'da devletin bu duygusunu kaybettiğini söyledi. Ardından Nihat Aydoğan'ın eşi Halime Aydoğan konuştu. Aydoğan, eşinden 21 yıldır haber alamadığını söyleyerek, "Kızım, eşim kaybedildiğinde 1 yaşındaydı. 9 yaşına kadar hep babasını sordu. 9 yaşında olanları anlattık. Şimdi kızım 21 yaşında ve o günden bu yana babasını bir daha ağzına almadı ve sormadı" dedi. 

Aydoğan, devlete artık yalvarmayacaklarını vurgulayarak, Kürt halkına çağrıda bulunup, "Kürt halkı artık size yalvarıyorum. Bugüne kadar Kürtler bitmedi, bundan sonra da bitmeyecek. Artık başınızı kaldırın ve direnişe geçin. Bugün Sur ve Cizre olabilir, ama yarın burası da oraya dönüşecek" dedi. 

35 yıl önce kaybedilen Nurettin Yedigöl'ün kardeşi Muzaffer Yedigöl de 35 yıldır çalmadıkları kapının kalmadığını belirterek, kayıp yakınlarının mücadelesinin ülke mücadelesi olduğunu söyledi. 

'VİCDANLARIN ÇÜRÜDÜĞÜ ZAMANLARDAN GEÇİYORUZ'

Eylemde konuşan CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise bugüne kadar her şekilde insanların katledildiğine şahit olduklarını, ancak canlı yayınlarda, bodrum katlarında insanların katledilmeye çalışıldığına ilk defa şahitlik ettiklerini belirterek, "Vicdanların çürüdüğü zamanlardan geçiyoruz" dedi.

KAYIP KEMAL MÜBARİZ'İN AKIBETİ SORULDU 

Haftanın basın açıklamasını kayıp Hayrettin Eren'in kardeşi İkbal Eren okudu. Eren, 1 Şubat 1994 tarihinde devlet güçleri tarafından katledilen Kemal Mübariz'in akıbetini sorarak, hayat hikayesini anlattı. Eren, asker, özel harekatçılar ve polisler tarafından Mübariz'in evine baskın yapıldığını ve "İfade vermeniz gerekiyor. Sizi karakola götüreceğiz" denilerek, Ömer ağabeyi ile birlikte karakola götürüldüğünü söyledi. Kemal ve Ömer Mübariz'in Nusaybin İlçe Jandarma Karakolu'na götürüldüğünü aktaran Eren, Ömer Mübariz'in fidye karşılığı serbest bırakıldığını ve "Para getirmezsen Kemal'i öldürürüz" denildiğini söyledi. Ömer Mübariz'in istenilen parayı denkleştirdiği ve parayı isteyen 2 kişiye verdiğini, parayı alan kişinin "Bekleyin kardeşinizi getirmeye gidiyoruz" diyerek gittiğini ve o günden bu yana Kemal Mübariz'den haber alamadıklarını anlattı. Eren, kayıpların akıbetini sorma mücadelesinden vazgeçmeyeceklerini sözlerine ekledi. 

Eylem, konuşmaların ardından son buldu. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

‘Nikel madenciliği tarımı ve suları bitirir’

SONRAKİ HABER

Sokağa çıkma yasağına karşı sessiz eylem

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...