30 Ocak 2016 10:08

Mülteci hakları aktivistleri Basmane'de mülteci dayanışma evi kurdu

Paylaş

Metehan UD
Dilan TAŞDEMİR 
İzmir

Basmane’de bulunan harabe bir evi tadilat eden farklı ülkelerden gelen mülteci hakları aktivistleri burada mültecilerle dayanışma içinde bulunacaklar. 

Sosyal medya üzerinden bir araya gelen Türkiyeli ve farklı ülkelerden gönüllüler, Basmane’de eski bir binada buluştu. Oluşumun içinde deri işçileri, müzisyenler, üniversite öğrencileri, akademisyenler, fotoğrafçılar ve çeşitli mesleklerden gönüllüler var. Uzun süredir Basmane’de mültecilerle dayanışma içinde olan  Mülteci Dayanışmasının gıda ve kıyafet tasnifi için kullandığı binayı, gönüllüler bir dayanışma evine dönüştürmek için kolları sıvadı.

Ev olarak kullanmak için oldukça kötü durumda olan binayı, gönüllüler el birliği ile tadilat yapıyor. Tadilat devam ederken bir yandan da dayanışma evi faaliyete geçmiş durumda. Bir odası koca bir gardırop yapılan evde askılara dizilen kıyafetler ihtiyaçları olan mültecilere veriliyor ya da mülteciler eve gelip kendilerine uygun olanı seçip alabiliyorlar. Diğer oda ise gıda tasnifi için kullanılıyor. Tamamlanmış olduğunda dayanışmanın bir odası kadınlar ve çocuklar için ayrılacak ve dönem dönem doktorlar eşliğinde sağlık hizmeti verilecek. Dayanışma evine koyulacak çamaşır makinesi ile mülteciler çamaşırlarını yıkayabilecek ve dayanışmanın mutfağında mülteciler için olabildiğince düzenli bir şekilde yemek yapılmaya çalışılacak. 

‘İNSANLAR EVLERİNDEN BİR ŞEYLER GETİRİYOR’

Dayanışma evinin kurulmasında gönüllü olan mülteci hakları aktivistleri ile çalışmaları üzerine konuştuk. Mülteci Dayanışmasının kurulduğu ilk günden beri gönüllü olarak görev alan Deri Kundura İşçileri Derneği Başkanı Yalçın Yanık “Dayanışmanın ilk adımlarını geçtiğimiz haziranda ‘Yeryüzü Sofrası’ olarak attık. Sonra “Bu işin merkezi Basmane. Basmane’de daha çok kişi ile ilişki kurup, olanaklarımızı paylaşırız” dedik. Bulunduğumuz binanın altı atıl durumda olduğu için burayı kullanma kararı aldık. Mültecilerle elbiselerimizi, giysilerimizi paylaştık. Sonrasında bu herkesin katkı sunduğu, evlerinden bir şey getirdiği bir mülteci dayanışmasına dönüştü. İnsanlar evlerinden sobasını, battaniyesini getiriyor. Yaptığımız dayanışmanın daha görünür hale gelmesi için burayı mültecilerin de kullanabileceği bir alana çevirmeye çalışıyoruz” dedi. 

‘EV EV DOLAŞIYORUZ’

Brezilya kökenli Kanada vatandaşı Felipe Coimbra, İzmir’e iki ay önce gelmiş. Felipe “Biz gönüllü bir grubuz ve bir organizasyona bağlı değiliz. Her çarşamba sahaya çıkıp yardım edebileceğimiz aileleri seçiyoruz. Daha sonra seçtiğimiz aileler ile görüşme yapıp nelere ihtiyaçları olduğunu tespit ediyoruz. Sonra gidip gıda ve kıyafet temini yapıyoruz. Biz gönüllüler olarak yaklaşık 4 -5 haftadır bu şekilde çalışmaya başladık. Para yardımı yapmıyoruz. Bunun yerine örneğin ocağı olmayan bir eve gidip ocak alıyoruz. Ya da bir evin kapısının onarılması gerekiyorsa gidip başka bir Suriyeli bulup ona yaptırıyoruz ve emeğinin karşılığını veriyoruz. Para yardımımız bu şekilde oluyor”  dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Kolombiya FARC'ın 'terör örgütleri listesi'nden çıkarılmasını istedi

SONRAKİ HABER

‘Nikel madenciliği tarımı ve suları bitirir’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa