30 Ocak 2016 07:12

Latuff: Türkiye sultanlığa dönüşüyor

İnsan hakları ihlalleri ile ilgili çizdiği karikatürlerin şöhreti ülkesinin sınırlarını aşan Brezilyalı Karikatürist Carlos Latuff, Türkiye’nin sultanlığa dönüşmekte olduğunu iddia etti.

Paylaş

Türkiye’ye olan ilgisini Cihan Haber Ajansına anlatan Latuff, yakın gelecekle ilgili pek umutlu olmadığını söyledi.

Web sitesine Türkiye’den erişim mahkeme kararıyla engellenen Latuff, “Bütün güçleri elinde toplamak isteyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile başkanlık ya da parlamenter sistemin bir farkı olacağını sanmıyorum. Erdoğan’ın hükmettiği Türkiye gittikçe bir sultanlığa dönüşüyor.” dedi. Brezilyalı sanatçı, “Nazi Almanyası’nı siyasi model olarak alan Erdoğan, başkanlıktan fazlasını, Türk halkının führeri olmayı istiyor bence.” diye konuştu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Gezi protestoları için yaptığı ‘emperyalist komplo’ benzetmesini “insanların gerçekte neler olduğunu anlamasına engel olmak için uygulanan bir strateji” diye niteleyen Latuff, “Sokaklarda protesto yapan hoşnutsuz insanlar olması, özellikle de Türkiye gibi otoriter bir ülkede, bu beklenen bir şeydir.” şeklinde konuştu.

‘BREZİLYA’DA DA DİN MANİPLE EDİLİYOR’

Kendi ülkesinde oy toplamak için Hristiyanlığı kullanan siyasetçiler olduğuna dikkat çeken Carlos Latuff, Türkiye ve Brezilya arasındaki benzerlikler konusunda ise şunları söyledi: “Kültürlerimiz tümüyle farklı; ama bir benzerlik vurgulamak gerekirse, ‘dinin manipülasyonu’ olduğunu söyleyebilirim. Brezilya’da muhafazakar, çoklukla gerici, TV ve radyo istasyonları olan ve en fakir kesimlerde güçlü popüler dayanakları olan, sözüm ona ‘neopentekost’ Hristiyanlarımız var. Oy toplamak için dini kullanıyorlar. Türkiye’de de aşağı yukarı benzer bir durumunuz var; ama İslamcılarla. Ve elbette ana temsilcileri Erdoğan. Brezilya’da ülkeyi yöneten Erdoğan’ın Hristiyan bir versiyonu yok; henüz yok. Ama bu ne yazık ki olması mümkün bir şey.”

‘ÖZGÜR ZİHİNLER İÇİN TÜRKİYE DE UYGUN BİR YER DEĞİL’

Dinsel bir söylemle birleştirildiğinde otoriter söylemlerin kitleleri kenetlediğini vurgulayan Latuff, Avrupa ve ABD’deki Müslüman ve göçmenlere karşı artan bir öfke ile konuşma özgürlüğünün nefret söylemi ile karıştırıldığına işaret etti. Brezilyalı sanatçı, “Muhammed Peygamber’le ilgili çıplak karikatürler yapan çizerler yüceltiliyor, İsrail ayrımcılığını eleştiren karikatürler yapanlar ise cezalandırılıyor. Siyasi figürlerin karikatürlerini yapan çizerler sansürle karşılaşıyor ve tutuklanıyor. Özgür zihinler için zor zamanlar. Türkiye de özgür zihinler için uygun bir yer değil.” görüşünü savundu.

Türkiye’de bir ‘Arap Baharı’ yaşanmadığını aktaran sanatçı, “Arap Baharı derken diktatörlüklere karşı popüler ayaklanmalardan söz ediyorsak, bu Türkiye’de olmadı. Arap Baharı derken Batılı güçlerin diğer ülkelerin egemenliklerini imha etmek için kullandığı fırsattan söz ediyorsak, Suriye savaşını ateşleyen Türkiye’den söz ediyoruz.” şeklinde konuştu.

İSRAİL’İN DE TEPKİSİNİ ÇEKİYOR

Kalemi ve sanatını ‘ezilenlerin’ yanında kullanan Latuff’un Filistin sorunuyla ilgili çizdiği karikatürler İsrail’in de tepkisini çekiyor. Sanatçı, polis şiddetine karşı çizimlerinden ötürü Brezilya’daki yerel hükümet tarafından da baskı altında.

Yaptığı çizimlerin Brezilya’da emniyet güçlerinin tepkisini çektiğini anlatan ünlü karikatürist şöyle konuştu: “Federal hükümetten değil; ama Brezilya’da dahili bir veba olan polis şiddetini dışa vuran her karikatür yaptığımda yerel hükümetten, özellikle de polis güçlerinden baskı gördüm. Polis şiddeti ve rüşvetle ilgili karikatürlerim hakkında üç kez karakolda açıklama vermeye zorlandım. Sansür girişimiyle karşılaştım. Bu Brezilya’da bir tabudur. Buna karşı konuşmaya cesaret edebilenler değişen biçimlerde hesaplaşmayla karşılaşırlar.” (Sao Paulo/CİHAN)

ÖNCEKİ HABER

Sağlıkçılar: Koridor açılsın yaralılara müdahale edelim

SONRAKİ HABER

E2 kapanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa