29 Ocak 2016 14:00

AYM'den Cizre'deki yaralılarla ilgili skandal karar: Yaralı olup olmadıkları bilinmiyor

Paylaş

Cizre'de 6 gündür mahsur kalan yaralılar için tedbir talebiyle başvurunun yapıldığı Anayasa Mahkemesi, "Anılan kişilerin yaralı olup olmadığına, yaralı iseler durumlarının ağır olup olmadığına, hangi koşullar altında yaralandıklarına, tamamının yaralı olup olmadığına, silahlı olup olmadıklarına ve hangi adreste bulunduklarına ilişkin belirsizliğin hâlen devam etmesi" iddialarıyla reddetti. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cizre'de bir binanın bodrumunda mahsur kalan yaralılar ve cenazeler için 27 Ocak'ta Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatlarınca yapılan tedbir başvurusunu reddetti. AYM kararının değerlendirme kısmında dikkat çekici ifadeler yer aldı. Şırnak Valiliği tarafından kendilerine gönderilen bilgilere yer verilen kararda, valiliğin söz konusu binanın fotoğraflarını gönderdiği ve binanın bombalanmadığı konusunda savunma yaptığı belirtildi. Ancak fotoğrafların hangi tarihe ait olduğuna ise kararda yer verilmemesi dikkat çekti. 

AMBULANSA TAŞINMALARI TEKLİF EDİLMİŞ!

Ambulansların polislerce gidişine izin verilmediği binaya ilişkin kararda yine valilik bilgilerine dayandırılarak, "Başvurucu oldukları belirtilen kişilerin bulunduğu yere yakın güvenli alanlara ambulansların gönderilerek bekletildiğini, sağlık durumu iyi olan başvurucu oldukları belirtilen kişilerin ağır yaralıları ambulanslara taşımalarının defalarca teklif edildiğini ancak bu teklifin kabul edilmediğini belirtmektedir" denildi.

'KEYFİ OLARAK SAĞLIK HİZMETİNE ERİŞMİYORLAR'

Ayrıca kararda, başvurucu olan Mehmet Yavuzel'e yaralıların sağlık görevlilerince taşınması için teklif yapıldığı ancak Yavuzel'in bu teklife karşı kendisiyle değil İdris Baluken ve Faysal Sarıyıldız ile iletişim kurmaları yönünde cevap verdiği iddia edilerek, "Kamu makamlarının başvurucu oldukları belirtilen kişilerin sağlık hizmetine erişimlerini keyfi olarak engelledikleri anlaşılamamaktadır" değerlendirmesi yapıldı.

'YARALILAR YER DEĞİŞTİRİYOR'

Ayrıca kararda, yaralıların sürekli yer değiştirdikleri ve sağlık hizmetlerine erişim için kamu makamları ile iletişim kurmaktan kaçındıklarına ilişkin ciddi şüphe olduğu belirtildi.

'YARALILAR SİLAHLI MI SİLAHSIZ MI?'

Kararda, "yaralıların silahlı olup olmadığının bilenmemesi" ve "hangi adreste bulundukları belirsiz" gerekçesiyle de tedbir kararını alınmadığı ifade edildi ve "belirsizliklerin" giderilmesi durumda AYM'nin yaralıların yaşam hakkını koruyacağı ileri sürüldü. 

Ayrıca kararda, 6 gündür HDP Şırnak Milletvekili Faysal Sarıyıldız ile iletişime geçen yaralıların doğrudan kamu makamlarıyla iletişeme geçmesi gerektiği belirtildi. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Susurluk'ta hedef gösterilen gazetecinin aracı kundaklandı

SONRAKİ HABER

Gündem Çocuk Derneği: Çocuk hak ihlalleri münferit değil sistematik

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa