29 Ocak 2016 13:30

Hurafeye teşvik Gülen'e soruşturma

Devletin öğrencilere ücretsiz dağıttığı hurafelerle dolu ‘Ruhun deşifresi’ adlı kitaba, kitabın içinde Gülen’e övgü olduğu anlaşılınca soruşturma başlatıldı.

Paylaş

Sinem UĞURLU
İstanbul

Zonguldak Valisi Ali Kaban’ın ön sözünü de yazdığı ve lise öğrencilerine ücretsiz dağıtılan “Ruhun Deşifresi” adlı İslami içerikli kişisel gelişim kitabında Fethullah Gülen’den söz edildiği anlaşılınca soruşturma başlatıldı. Ancak soruşturma valiye değil, kitabı inceleyen kuruma açıldı. Eğitim Sen kitabın zaten bilimsel bir dayanağının olmadığını ifade ederek, toplatılmasını istedi. Öte yandan kitaba, Zonguldak’taki pek çok termik santral projesinin sahibi Eren Holding de destek veriyordu. 

Mehmet Ali Bulut’a ait “Ruhun Deşifresi” adlı İslami referanslara sahip olan kişisel gelişim kitabı, Zonguldak’taki lise ve dengi okulların 11. ve 12. sınıf öğrencilerine ücretsiz olarak dağıtıldı. Kitaba Zonguldak Valisi Ali Kaban da övgü dolu bir ön söz yazdı. 

SONRADAN GÜLEN’E ÖVGÜ OLDUĞU ANLAŞILDI

Ancak daha sonra, kitabın içinde Fethullah Gülen’e övgü bulunduğu anlaşıldı. Yazar, kitabın 125. sayfasının 2. paragrafında “Ruhun mahiyeti ile ilgili meseleleri kaleme alırken, bu konuda en doyurucu izahı yapmış Bediüzzaman ve Fethullah Hoca’dan yararlandım. Çünkü gerçekten ruh, mahiyeti itibarıyla ancak ilahi mevhibelerle anlaşılacak bir konu” ifadelerini kullanıyor.

SORUŞTURMA AÇILDI  

Bu ifadelerin kitapta yer almasının ardından BİMER’e yapılan şikayetler üzerine valilik tarafından soruşturma açıldı. Ancak soruşturma, Vali Ali Kaban’a değil de, kitabı inceleyen ve yayıma uygun olduğu yönünde görüş bildiren komisyon üyeleriyle, Komisyon Başkanı İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Ercan Kahya hakkında başlatıldı. Soruşturma ismi açıklanmayan bir vali yardımcısı tarafından yürütülüyor. Vali söz konusu kitabın ön sözünde kitaba dair şu övgü dolu ifadeleri kullanmıştı: “Elinizdeki kitap; yeni bir medeniyet inşa edebilecek insan tipinin yeniden tanımlanması denemesidir. Bu çalışma, kâmil insanı oluşturan şartların neler olduğunu ve hangi argümanları kullanarak başarılı kâmil insanlar yaratıldığını anlamak ve anlatma egzersizidir aynı zamanda.”

TERMİKÇİ ŞİRKET İŞİN İÇİNDE

Ayrıca kitaba, Zonguldak’ın dört bir yanını çevreleyen ve halkın tepkisine yol açan pek çok termik santralin sahibi olan Eren Holding de destek veriyor. Vali kitaba yazdığı ön sözde şirkete şöyle teşekkür ediyor: “Bu kitabın size ulaşmasında hiçbir desteği esirgemeyen EREN ENERJİ A Ş’nin kıymetli yönetim kurulu üyelerine teşekkürü bir borç bilirim.”

‘BİLİMSEL DAYANAĞI YOK’

Eğitim Sen Zonguldak Şube Başkanı Orhan Yılmaz, kitabın saçmalıklarla dolu olduğunu vurgularken gençlere ücretsiz dağıtılan bu kitabın bir an önce toplatılması gerektiğini belirtti. Yılmaz, “Birinci kanaat döneminin son günlerine doğru ilimizde dağıtımı yapılan ve Sayın Valimizin de ön sözünü yazdığı ‘Ruhun Deşifresi’ adlı kitap,  hiçbir bilimsel dayanağı olmayan, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından okullarda okutulması ya da tavsiye edilmesi kararı belli olmayan bir yayındır. Çaycuma ilçesinden sonra Merkez ilçeye de sıçrayan bir yozlaşma rüzgarı ile karşı karşıyayız.” dedi.

KİTAPTAN BAZI ALINTILAR

“Ruhun deşifresi” kitabının 102. sayfasında, “Kainatın kapılarını açacak olan insandır” başlığı altında bilim dışlanıyor ve şu ifadelere yer veriliyor: “Bununla bereber bilim, henüz bütün özellikleriyle tam anlaşılabilmiş bir kavram değildir. Bunun nedeni de insanın yapısından kaynaklanmaktadır. Çünkü biz inanıyor ve biliyoruz ki; kişinin evrenle iliişkisini belirleyen anahtar kavram nefstir. Ve onun eline verilmiş olan Ene’dir.Yani ego.”

Ayrıca kitabın yazarı verdiği röportajlarda da mutluluğun, ruh ve beden uyumunda, bu uyumun da dini yeniden keşfetmekte olduğunu savunuluyor.

 

ÖNCEKİ HABER

Barolar bölgedeki çocuklar için toplandı: İhlal haritası çıkarılacak

SONRAKİ HABER

Susurluk'ta hedef gösterilen gazetecinin aracı kundaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...