29 Ocak 2016 11:37

Mazlum Aksu'nun ailesinin tazminat talebine ret

Kışlada şüpheli şekilde yaşamını yitiren Mazlum Aksu'nun ailesinin tazminat talebi reddedildi. Askeri Mahkeme Aksu’nun intihar ettiğini savundu.

Paylaş

Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ

Elazığ’ın Maden ilçesinde zorunlu askerlik yaparken, 21 Şubat 2013 tarihinde “Silahıyla intihar etti” denilerek hayatını kaybeden Mazlum Aksu’nun ailesinin maddi ve manevi tazminat talebi reddedildi.

Askeri Yüksek İdaresi Mahkemesi (AYİM) İkinci Daire Başkanlığı Mazlum Aksu’nun kendi silahıyla intihar ettiğini yineleyerek karar metninde, “Aksu’nun birlik içerisinde kimseyle sorun yaşamadığını, alınan tanık ifadelerinden acemi birliğinde iken bir kız arkadaşının olduğu, Emek Partisine üye olup dağa çıktığı ve bu sebeple ayrıldıkları, olay günü ve üç gün öncesine kadar konuşmadığı, uyumadığı ve yemek yemediği, hastane ve izin gibi tekliflerin sunulduğu ancak kabul etmediği, tanık beyanları, ölü muayene ve otopsi raporu, balistik ve kimyasal inceleme raporları birlikte değerlendirildiğinde, müteveffanın intihar ettiği ve her hangi kimsenin ihmal ve kusurunun bulunmadığı, tüm bu hususlar birlikte değerlendirildiğinde davacıların maddi ve manevi tazminat istemlerinin reddine karar verilmesi gerektiği sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır.” ifadeleri yer aldı. Oysa ki; Başsavcılık tazminatın ödenmesi yönünde fikir bildirmişti.

KARARA İTİRAZ

Karara itiraz edip Anayasa Mahkemesine başvurduklarını ifade eden Aksu Ailesi avukatı A. Cemal Zülfikar, “Mazlum Aksu’nun askerde iken herhangi bir sorunu olmayan, en küçük meseleyi dahi ailesiyle paylaşan, arkadaşlarıyla iyi geçinen biri olarak intihar edemeyeceği ve soruşturmada ortaya çıkan çelişkiler, tutanakların sonradan tanzim edilmesi gibi nedenlerle olaya ilişkin faillerin bulunması yönündeki talebimize Askeri Savcılık takipsizlik kararı vermişti.

Kararın kesinleşmesiyle maddi ve manevi tazminat talebimiz de reddedildi.” diye belirtti. Zülfikar şöyle devam etti: “Kararın gerekçesinde tanıkların beyanlarına dayanılarak ‘özellikle son üç gün hiç konuşmadığı, yemek yemediği, uyumadığı, daha önce de arkadaşının silahıyla intihara kalkıştığı’ vb. iddialar var ki, bütün bunların doğru kabul edilmesi halinde bile gerekli önlem almak zorunludur.”

ÖNCEKİ HABER

Ege Üniversitesindeki soruşturmalara tepki

SONRAKİ HABER

İstismar sanığından ‘baba şefkati’ savunması!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...