İstanbul’da Zazaca yazı dili konuşuldu
Moderatörlüğünü İstanbul Kürt Enstitüsü Başkanı Zana Farqinîninin yaptığı panele Zazaca araştırmacıları Mehmet Malmisanij, Deniz Gündüz, İhsan Espar ve çok sayıda dinleyici katıldı. Panelde ilk sözü alan Mehmet Malmisanij “Dilimizin cumhuriyetle yasaklandığı söylenir ama bu dogru değil. Abdulhamit’e uzanır bu yasak. Hatta yasak getirdiği fermanı elimizde ve bunu daha önce yayınladık” dedi. Kürtçe ve Zazaca ayrımının, hatta en ufak ses farklılıklarının bile devlet tarafından kullanıldığını belirten Malmisanij, “Devlet ilk önce milletimizi kabul etmedi, şimdi ise bize siz ayrı bir milletsiniz diyor. Ayırmaya çalışıyor; oysa böyle bir ayrım yok. Koçgiri’den Şeyh Said’e uzanan isyanların hepsi Kürtlük adına oldu” dedi. Zazaca’nın bu dili konuşan halkın göçebe yaşam biçiminin de etkisiyle çok geç yazı dili haline geldiğini dile getiren ve devletin dillerin standart düzeyde eğitimini üstlenmesi gerektiğini söyleyen Malmisanij, “Ancak devletin yaptığı tek şey Kürteçe ile Zazaca’yı birbirinden ayırmak, bizleri bölerek asimile etmek” dedi.
Panelistlerden İhsan Espar ise, Zazaların yerleşim alanları ile çalışmalarıyla ilgili konuştu. Zazaların genelde Bingöl, Dersin, Diyarbakır, Muş, Urfa gibi şehirlerde yaşadıklarını belirterek, şuan için Zazaların en yoğunlukta olduğu kentin Diyarbakır olduğunu belirten Espar, Zazaca’nın daha çok 1990’lardan sonra yazılı hale geldiğini belirterek, Zazaca’nın Kürtçe’nin bir lehçesi olduğunu söyledi.
Deniz Gündüz ise yerel düzeyde konuşulan Zazaca lehçesinin farklılıkları üzerinde durdu. Zazaca’nın gelişiminde büyük bir yere sahip olan Vate dergisine değinen Gündüz, Vate dergisinin 20 sayısının Avrupa’da çıkarıldığını, şimdi de İstanbul’da yayınlandığını belirtti. Konuşmacıların ardından panel izleyicilerin soruları ve verilen cevaplarla sona erdi. (İSTANBUL)
Evrensel'i Takip Et