29 Ocak 2016 00:21

İşçinin göstermelik eylemlere karnı tok

Paylaş

Beylikdüzü Arçelik Elektronik İşletmesinden bir grup işçi
İstanbul

Asgari ücret tartışmalarının yanı sıra fabrikamızda asıl gündemlerimizden biri de kıdem tazminatının kısmen kaldırılıp fona devredilmesi girişimi. Arçelik Beylikdüzü elektronik fabrikasında yeni yılla birlikte asgari ücretin 1300 TL olması fabrikada ciddi tartışmalara neden oldu. Peki şimdi ne olacak sorusu herkesin gündemindeydi, sendikacıların (Türk Metal) üretim bantlarını dolaşarak tüm ücretlerin asgari ücret sınırı olan saat ücreti 7.32 TL açıklaması ile kıdemli işçilerin itirazları olsa da şu anda fabrikamızda bir sessizlik hakim.
Böyle olmasının nedeni ise aslında yeni asgari ücretin altında kalan yüzde 80’lik bir çalışan ücret profilinin olması. Fabrikamızda işçilerin yüzde 80’i mevcut asgari ücretin altında bir ücrete çalıştığı son yapılan zamla da tescillenmiş oldu. Sekiz yıllık işçi saat ücretine 2 kuruş zam alırken altı aylık işçi 1.30 lira ücret zammı almış oldu ama ikisinin de ücretinde bir artış oldu. Şimdilik çok sesini yükseltmeyen bu memnuniyetsiz kıdemli işçi arkadaşlarımızın ne zaman patlayacağı merak konusu.
Türk Metal Sendikamızın Şube Başkanı Murat Salar fabrikamızda gerçekleştirdiği bilgilendirme toplantısında asgari ücretteki artış ve kıdemli işçilerin haksızlığa uğradığını söyleyerek önümüzdeki toplusözleşmede bu haksızlığın ortadan kaldırılacağının sözünü verdi ve hükümetin kıdem tazminatı saldırı üzerine ayrıntılı bir açıklamada bulundu. “Geçtiğimiz yıllarda AKP Hükümetinin zaman zaman ortaya attığı ve bir türlü göze alamadığı kıdem tazminatının fona devrilmesi tartışmasına “Türk Metal Sendikasının ‘Değil 15 güne düşürmek 29 güne bile düşürülmesi kabul edilemez” dediğini belirten Murat Salar sendikanın bu saldırıya karşı birlik olma ve eylemlere katılma çağrısında bulunması işçi arkadaşlarımızdan da olumlu tepkiler almasına neden oldu.
Asgari ücretin fona devredilmesi ve 30 iş gününden 15 iş günü kadar brüt kıdem hesaplanma gibi hak kayıplarına uğrayacağımız torba yasayı şubat ayında bu işi halledeceğiz diyen AKP Hükümeti ciddi bir işçi muhalefeti ile karşı karşıya kalacağını bilmelidir. Türk Metal sendikasının metal işçilerinin direnişi sürecinde kaybettiği itibarı kıdem tazminatı eylemleri ile tekrar kazanacağını umut etmekte ama Türk Metal şunu bilmelidir ki işçiler Türk Metal için değil kazanılmış hak olan kıdem tazminatını korumak için sokağa çıkacak ve üretimden gelen gücünü kullanacaktır. Bunu sendikaya rağmen yapacaktır. İşçinin Türk-İş’in göstermelik eylemlerine karnı toktur.
Yıllardır düdük çalarak, sakal uzatarak hiçbir hak kaybının önüne geçilmemiştir şimdi yapılması gereken tek şey kırmızı çizgimizdir denen genel grev sebebi de gelip kapıya dayanmıştır. Bu saldırıyı geri püskürtmenin tek yolu üretimden gelen gücün kullanılmasıdır. Biz işçiler fona devredilen bundan önceki paraların devlet güvencesine değil birilerine peşkeş çekildiğine patronlara teşvik ve devletin açıklarının kapatılması için kullanıldığını yaşayarak tecrübe ettik bu yalana kimse inanmıyor elimizde kalan son şey kıdem tazminatıdır ve bunu korumak için elimizden geleni yapacağız. Emeklilik yaşının yükseltilmesi ile başlayan süreçte esnek çalışma, taşeron çalışma derken işçilerin payına iş kazalarında ölmek düşmüştür. Tesadüfen hayatta kalabilirsek meslek hastalıkları ile boğuşur hale geldik.
Böyle gelmiş böyle gitmeyecek biz Arçelik Elektronik işletmesindeki işçiler olarak o torba yasanın içinde ne olursa olsun hayatımızı tombalaya bırakmayacağız kıdem tazminatı hakkımızı savunacağız.

ÖNCEKİ HABER

Kıdem tazminatının gasbı yıkımdır

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Suriye'de barış istemedikleri için PYD'yi dışarıda bırakıyorlar

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...