29 Ocak 2016 01:00

Renault’da üretim durma noktasında

Paylaş

Uğur ÖKDEMİR
Bursa

Renault fabrikasında ek zam talebiyle başlayan eylemler sürerken, fabrikada sular durulmuyor. 20 gündür süren fazla mesaiye kalmama eylemi nedeniyle bantlarda duruşlar yaşanırken, fabrika yönetimi Renault işçilerine zorunlu fazla mesaiye kalmaları yönünde kağıtlar gönderdi.

Araçların eksik çıkması nedeniyle Renault yönetimi tarafından gönderilen kağıtlarda: “Fabrikamızda fazla çalışmanın aniden ve neredeyse tamamen durması nedeniyle, aşağıdaki sonuçlar doğmuştur. Bu sonuçlar, mekanik atölyelerimizde ürettiğimiz motor, vites kutusu ve şaşi ürünlerimizin stoklarımızın gerek iç gerekse dış müşterilerimizin üretimlerini durdurma aşamasına gelmiştir. Karoseri- montaj atölyelerinde üretilmiş ancak rötüş gerektiren araçların işlem görmemesi nedeniyle, söz konusu araçlar satılmamakta ve araç parklarına alınarak bekletilmektedir. Bekleyen sayısında önemli oranda artış yaşanmış, araç parklarımız dolmuş, üretimden çıkan ve rötüşlanması gereken yeni araçlara yer kalmaması sonrası müşterilerimize olan taahhütlerimiz yerine getirilememekte ve marka imajımız olumsuz yönde etkilendiği için şirketimizin maddi zarara uğrayacağı görülmüş 30 Ocak 2016 terihinden itibaran ‘Zorunlu nedenlerle fazla mesai çalışması’ yapılacaktır” dendi.

BİRLİĞİMİZLE PÜSKÜRTECEĞİZ

Renault yönetiminin zorunlu fazla mesai çağrısını değerlendiren bir Renault işçisi, “Ne çağrısı yaparlarsa yapsınlar biz mesaiye kalmama taraftarıyız. Mesaiye kalmamızı istiyorlarsa ek zam talebimizi karşılasınlar öyle kalalım, yoksa olmaz. Bugüne kadar hukuksal boyutlarla, kanunlarla gelmedik. O yüzden Renault yönetimi bu yaklaşımını bir an önce terk etmelidir. Üst komitede yaptığımız toplantıda mesaiye kalmayacağımızı bildirdik, genel kanı da kalmama yönünde zaten. Bu pazar bizim için dönüm noktası, mesaiye kalmayarak bir kez daha işçinin yenilmez olduğunu Renault yönetimine göstereceğiz” dedi.
Bir başka Renault işçisi ise şunları söyledi: “Bu zamana kadar gerek Renault gönetimi gerekse Türk Metal Sendikasının saldırılarını birliğimizi koruyarak püskürttük. Şimdi de yönetimin zorunlu mesaiye kalın çağrısını birliğimizle püskürteceğiz. Ek zam talebimizi karşılasınlar bu işi çözelim, işi yokuşa sürüp duruyorlar. Madem işlerini bukadar düşünüyorlar ek zam talebimizi karşılasınlar mesaiye kalalım. Siz de zarar görmeyin biz de...”

ÖNCEKİ HABER

Başkent yollarında güvencesiz işçilik

SONRAKİ HABER

Stajda ölmek istemiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...