15 Nisan 2012 16:28

BM heyeti Suriye yolcusu

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi, New York’ta düzenlediği oturumda BM ve Arap Birliği Suriye Temsilcisi Kofi Annan planı üzerine Suriye’ye silahsız uluslararası gözlemciler ekibi gönderme kararını çoğunluk oyla kabul etti.Güvenlik Konseyinin bu kararı; ilk grup olarak 30 kişiden oluşan silahsız uluslararası gözle

BM heyeti Suriye yolcusu
Paylaş

Güvenlik Konseyinin bu kararı; ilk grup olarak 30 kişiden oluşan silahsız uluslararası gözlemcilere Suriyeli taraflarla temaslar kurma ve işbirliğinde bulunma inisiyatifi veriyor. Karara göre gözlemciler birkaç gün içinde Suriye’ye ulaşacak. Gözlemci sayısı zamanla 250 kişiye kadar çıkarılabilecek.

Karar ayrıca uluslararası heyet gönderilinceye dek gözlemcileri; Suriye’nin tümünde kaynağı ve şekli ne olursa olsun her türlü silahlı şiddete son verilmesine ilişkin raporlar hazırlamakla görevlendirdi.

CAFERİ, TÜRKİYE’Yİ SUÇLADI

Suriye’nin BM Daimi Temsilcisi Beşar Caferi, Suriye’nin Annan Planı uyarınca istenenleri uygulama yönünde yeni adımlar attığını ve geçtiğimiz perşembe sabahı operasyonları durdurma sorumluluğunu yerine getirdiğini bildirdi. Suriye hükümetinin Annan’a 6 maddenin uygulanmasına ilişkin yazılı ve düzenli bilgi verdiğine değinen Caferi, bununla birlikte Suriye egemenliği sınırlarında görev yapacak BM gözlem mekanizmasını da kabul ettiğine işaret etti.

Caferi, özel temsilci ve Şam’daki teknik ekiple gözlemciler ekibinin konuşlanmasını düzenleyen protokolün hazırlanması konusunda müzakerelerin devam ettiğine değinerek Suriye’nin Annan Planına ilişkin açılımı, işbirliği ve sorumluluğuna karşılık hükümet güçleri ve sivil vatandaşlara yönelik silahlı saldırıların tırmandığına ve alt yapının tahrip edildiğine dikkat çekti.

Caferi, mülteci sorunu yaratmak, bu sorunu siyasi açıdan istismar etmek, tampon bölge kurmak ve dış müdahaleye gerekçe oluşturmak amacıyla savunmasız vatandaşların güç yoluyla daha önce komşu ülkelerde kurulan kamplara zorla göç ettirildiklerini kaydederek isim vermeden Türkiye’yi işaret etti. Caferi, Annan Suriyeli yetkililerle görüşürken bazılarının İstanbul’da misyonunu ve BM’nin Suriye krizine çözüm bulma rolünü baltalama çabasıyla toplandıklarını bildirerek, İstanbul’da toplananların Körfez ülkelerinin silahlı grupları finanse etmelerine ilişkin bir mekanizma belirlediklerine, bununla birlikte Katar Dışişleri Bakanının güvenlik konseyinde Suriye’ye dış müdahale çağrısında bulunduğunu ve Suudi Arabistan Dışişleri Bakanının Suriyeli muhalifleri silahlandırmayı görev olarak addeden bir demeç verdiğini kaydetti.

RUSYA: GÖZLEMCİLER OBJEKTİF OLMALI

Rusya’nın BM Daimi Temsilcisi Vitali Çurkin, güvenlik konseyinin onayladığı ön karar tasarısında Rusya ve bir kısım konsey üyelerinin etkisiyle değişikler yapıldığını ve tasarının dengeli hale sokulduğunu belirtti.

Karar tasarısının Suriye hükümetinin gözlemciler heyetiyle ilgili talep ve kararlarını göz önünde bulundurduğuna işaret eden Rus temsilci, Rusya’nın başından itibaren herhangi bir tarafın güç kullanmasını reddettiğinin ve sorunun siyasi yollarla çözümlenmesini istediğinin altını çizdi.

Karara Suriye hükümetiyle birlikte muhalif grupların da uyması gerektiğini söyleyen Çurkin, gözlemciler heyetinin profesyonel ve objektif olması gerektiğine vurgu yaptı.

ÇİN: TARAFLAR PLANA BAĞLI KALSIN

Çin’in BM Daimi Temsilcisi Li Baodong ülkesinin Suriye’nin egemenlik ve istikrarına desteğini yinelerken, tüm tarafların Annan planına bağlı kalmaları gereğine dikkat çekti. (DIŞ HABERLER)


MUHALİFLER POLİS MERKEZİNE SALDIRDI

Suriyeli muhalif güçlerin, önceki gece Halep şehrindeki bir polis merkezine saldırdığı bildirildi. Suriye’nin Halep şehrindeki vatandaşlar ile insan hakları örgütleri, Beşar Esad rejiminin devirmek isteyen muhalif güçlerin Halep’te gece bir polis karakoluna saldırı düzenlediğini aktardı. Lazkiye’de de sağlık merkezinin ateşe verildiği bilirildi.

Öte yandan Suriyeli muhalifler, ordunun Humus şehrini yeniden top atışı ile bombalamaya başladığını bildirdi. Bombalamanın muhaliflerin yoğunlukta yaşadığı yerleşim alanlarına yapıldığı kaydedildi.

ÖNCEKİ HABER

Taliban iki ülkede saldırdı

SONRAKİ HABER

TKP’den Başbakanlık önünde protesto

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...