28 Ocak 2016 12:31

Alevi Pirlerinden barış çağrısı: Çocuklar ölmesin, ellerinizi tetikten çekin

Paylaş

Murat KÖSE
Özkan ZÜLFİKAR
Elazığ

Bölgede yaşanan asker ve polis operasyonlarının durması, sokağa çıkma yasakları ve ölümlerin son bulması için isteyen Elazığ’daki Alevi Pirleri, “Çocukların ölmemesi, anaların ağlamaması için eller tetikten çekilsin” dedi. 

GENÇ: BİR OLALIM İRİ OLALIM DİRİ OLALIM

Alevi Pirlerinden Hasan Genç, savaşa karşı barışı savunmak için Kurban Bayramı’nın birinci günü Dersim’de açlık grevi başlattıklarını hatırlatarak “Alevi Pirleri olarak 4 gün dönüşümlü açlık grevine gittik. Dedik ki! Bu ülkede çocuklar ölmesin. Analar ağlamasın eller tetikten çekilsin. Barış olsun kardeşlik olsun. Maalesef ki ülkenin yöneticileri gerek başbakan gerekse cumhurbaşkanı tarafından bunu kabul etmediler. Bu nedenle çocuklar ölüyor, analar ağlıyor” dedi. Dersim Alevi Pirleri olarak Alevi örgütlerinin de katılımıyla Diyarbakır’a gittiklerini ve yaşananlara yakından tanıklık ettiklerini söyleyen Genç, “Türkiye’de yaşayan tüm halkların bu savaşa karşı barışı savunmasını istiyoruz. Bir Alevi Piri olarak tüm halklara çağrım: Bir olalım, iri olalım, diri olalım.”

'SÖZÜMÜZ BARIŞTIR'

Alevi Piri Türabi Engin ise, halkların barış talebine karşı Başbakan ve Cumhurbaşkanının  her fırsatta savaşın devam edeceğini söylediğini vurgulayarak, “Bu kirli savaşta sivil halk da ölüyor. Yaralılar hastanelere ulaştırılamıyor. Cenazeler günlerce sokak ortalarında kalıyor. Bu durum çok vahim” diye tepki gösterdi. Alevilikte de, İslamiyet’te de herhangi bir canlının canına kastedilemeyeceğinin altını çizen Engin, “Bir canlının canını yaratandan başka kimse alamaz. Yaşayış biçimi dini dili sorgulanmaz. Ülkemizde din adına yaşanan inanç mezhep doğrultusundadır. İslamiyet’le alakası yok. 'Allah-u Ekber' de insanın canına kıy. Böyle bir şey yoktur. Biz böyle bir İslamiyet’i kabul etmiyoruz” diye konuştu. Alevilerin ülkede ve dünyada da tüm mazlum halkların destekçisi olduğunu dile getiren Engin, “Başta ülkemizde olmak üzere dünyanın hiçbir yerinde savaş istemiyoruz. Sözümüz barıştır” dedi.

'BARIŞA SEMAH TUTANLARI SAYGIYLA SELAMLIYORUZ'

Ağuçan Ocağı Sosyal Yardımlaşma ve Kültür Derneği Başkanı İnanç Dolu da, Alevi inancının temelinin barış olduğunu ve barışın tüm dünyada yoğunlukla yaşanabilmesi için savaşların durmasını dile getirerek , “Aleviler asla zalimlerin yanında zalimlerden yana olmamıştır” dedi. Alevilerin her koşulda barışı savunmak zorunda olduklarını kaydeden Dolu, “Tüm Aleviler barışı savunmalıdır. Biz barışımızı da barışçıl bir zeminde gerçekleştirmek zorundayız” diye devam etti. Saldırıların son bulması için açlık grevine giren Alevilerin Diyarbakır’da yaptığı barış cemine de değinen Dolu şu çağrıyı yaptı: “Cem yapmak barış istemek demektir. Cem içerisinde semah dönülürken pirin etrafında dönülme ritüeli evreni simgeler. Evrenin barış içerisinde dönmesi demektir. Barışa semah tutanları saygıyla selamlıyoruz. Barış için tüm kesimden halkları omuz omuza vermeye çağırıyoruz.”

ÖNCEKİ HABER

Amedspor'a gol attı diye asker selamı verdi!

SONRAKİ HABER

Hamile kadın eşi tarafından katledildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...