Ankara Tabip Odası: Sağlık hizmeti kalitesizleşiyor
Ankara Tabip Odası, hekimlerin özlük haklarına dair yaptığı "Performans Anketi" sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında paylaştı. Anket sonuçlarını açıklayan ATO Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çetin Atasoy hekimlerin gelirleri azaldığına, çalışma koşullarının bozulduğuna dikkat çekti. Atasoy "Sağlık hizmeti kalitesizleşti" dedi.
Atasoy, hazırladıkları anketin yüzde 47'si kadın, yüzde 53'ü erkek olmak üzere 375 hekim tarafından yanıtlandığını bildirerek, anket verilerini şu şekilde aktardı: "Sağlıkta Dönüşüm Programı'nın sağlık ortamında iş barışını ve dayanışmayı bozmuş, hekimlerin iş yükünü olağanüstü artırmış, sağlık hizmetlerini kalitesizleştirmiştir. Hekimler artan iş yüklerine karşın, düşük temel ücretler, emekliliğe yansımayan güvencesiz ödeme sistemleri ile yüz yüzedir. Özellikle son yıllarda belirginleşen döviz kurlarındaki artış ve tetiklediği enflasyon karşısında, hekimlerin gelirleri azalmaktadır. Azalma ciddi oranlardadır ve bu durum hekimlerin çok önemli bir kısmını etkilemektedir"
‘YASA TEKLİFLERİ GÜNDEME ALINMALI’
Emekliliğe yansımayan, güvencesiz, yıldan yıla azalan ücret politikalarından vazgeçilmesin i talep eden Atasoy, "Hekimlerin temel ücretleri çok uzun olan eğitim süreleri ve çok ağır olan çalışma koşulları dikkate alınarak bir an önce iyileştirilmelidir. Hekim maaşlarının emekli aylıklarına yansıması için gerekli düzenlemeler bir an önce yapılmalı, bu amaçla TBMM’ye verilmiş yasa teklifleri gündeme alınmalı ve görüşülmelidir" dedi.
Atasoy, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın hastanelerdeki yüzü olan performansa dayalı ek ödeme, yani “Baktığın hasta kadar, yaptığın ameliyat kadar ücret alırsın” dayatması, sağlık hizmetlerinin niteliğinde kabul edilemez aşınmalara yol açtığına da dikkat çekerek, "Bu feryadı bakanlık duyacak mıdır? Performansa dayalı ek ödeme sisteminin sağlık hizmetinin niteliğini ne yönde etkilediği sorusuna hekimlerin yüzde 4’ü arttığı, yüzde 18’i değişmediği, yüzde 78’i azaldığı yanıtını vermiştir. Neredeyse 5 hekimden 4’ü bu sistemin hastaların sağlığına yaramadığı görüşündedir. Sağlık Bakanlığı’nı bu dramatik bulguyu ciddiye almaya davet ediyoruz" diye ğkonuştu.
ACİLE HER YIL 100 MİLYON BAŞVURU
Sağlığın ticarileşmesinin sağlık ortamının moral değerlerini ortadan kaldırdığını belirten Atasoy, " Hekimler eskiye oranla hastalarına daha az zaman ayırabilmektedir. Hekimlerin yüzde 65’i, yani yaklaşık üçte ikisi hastalarına ayırdıkları zamanın azaldığını ifade etmektedir. Sağlıkta Dönüşüm Programı şiddet üretmekte, sağlık çalışanları için sıkça hakaret, kimi zaman dayak, hatta ölüm anlamına gelmektedir. Hekimler ve sağlık çalışanları karşılayamayacakları iş yükünün altında tükenmiştir. Sağlıkta Dönüşüm Programı ile yurttaşlarımızın hekime başvuru sayısı hızla artmıştır. Acil servislere her yıl 100 milyondan fazla başvuru olmaktadır; nüfusundan fazla acil servis başvurusu olan tek ülke Türkiye’dir" diye konuştu. (Ankara/EVRENSEL)
Evrensel'i Takip Et