28 Ocak 2016 10:21

Kendisine anayasa istedi

Paylaş

Yeni anayasa için maraton başladı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedefi başkanlık... Kulislerde başkanlık ve anayasa için Erdoğan’ın sahaya ineceği söyleniyordu. Tam da öyle oldu, Erdoğan Türkiye Anayasa Platformunun düzenlediği etkinlikte kendi istediği tür anayasayı ve başkanlığı anlattı: Türk tipi başkanlık...

Yeni anayasa çalışmalarıyla ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan  “Parlamenter sistemin miadını doldurduğuna inanıyoruz” dedi. Yeni Türkiye’nin inşası sürecinde Türkiye’nin başkanlık sistemine ihtiyacı olduğunu savunan Erdoğan “Şu yanlışı peşinen düzeltmek istiyorum. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan’ın kişisel meselesi değildir” ifadelerini kullandı. Erdoğan, Türkiye’nin şu zamana kadar ‘ithal anayasa’ ile yönetildiğini, ancak bundan sonra ‘yerli ve milli’ye döneceklerini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ‘yeni anayasa ve başkanlık sistemi’ kampanyasının ilk adımı olarak kabul edilen Türkiye Anayasa Platformunun düzenlediği etkinlikte konuştu.

Erdoğan Türk tipi anayasa olması gerektiğini belirterek şöyle tarif etti: “Şimdi sivil toplum kurumları aracılığıyla milletin tüm kesimlerini içine alacak bir anayasa yazım süreci yürütülmeli. Zaman zaman diyorum ya Türk tipi başkanlık sistemi işte burada da Türk anlayışı ile bir anayasayı ortaya koymak gerek. Millet hazır ama elitler ve siyasetçiler hazır değil. Millet meydanlarda kükrüyor. Bize göre kadim geleneğimize yaslanan anayasa Türk tipi anayasadır. Üzerinde en çok tartışılacak hususlardan biri güçler ayrılığı meselesidir. Yasama organı olan Meclisin asli alanına yoğunlaşması bir defa sağlanmalı. Hukukun üstünlüğü konusunda hiçbirimizin itirazı olmaz. Kanunların üstünlüğü derseniz orada itiraz olabilir. Yani anayasanın ruhu çatışma yerine uyum ve denge ile oluşturulduğunda bu sıkıntı ortadan kalkacaktır. Biz parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyoruz.

Erdoğan, “Bugüne kadar kurulan anayasaların hepsi ithaldir, yerli değildir ve ithal ürünlerle yönetildik. İthal mantıklar bize hakim oldu. Şimdi biz yerliye ve milliye döneceğiz. Tabii biz yeni anayasa dedikçe birileri ciddi rahatsız oluyor. Yeni anayasadan rahatsız olanlar, mevcut anayasadan memnun demektir. Mevcut anayasa, darbe ruhunu taşıyan, millete karşı güvensizlik taşıyan bir metindir” diye konuştu.

Başkanlık siteminin kişisel meselesi olmadığının altını çizen  Erdoğan, parlementer sistemin de miadını doldurduğunu ileri sürdü. Cumhurbaşkanı, başkanlık sistemini kendi şahsına indirgeyenlerin büyük bir vebal içinde olduğunu söyleyip şöyle devam etti: “Biz parlamenter sistemin ülkemizde miadını doldurduğuna inanıyoruz. Yeni Türkiye’nin inşası sürecinde yeni anayasa sürecinde, Türkiye’nin başkanlık sistemine ihtiyacı olduğunu düşünüyoruz. Şu yanlışı peşinen düzeltmek istiyorum. Başkanlık sistemi Tayyip Erdoğan’ın kişisel meselesi değildir.”  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Cizre’de bodrum katındaki yaralılardan bir kişi daha yaşamını yitirdi

SONRAKİ HABER

Cenevre’de 3 ayrı cephe

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa