28 Ocak 2016 10:07

Rojava heyeti Cenevre'den ayrıldı

Kürtlerin ve genel olarak MSD çatısı altındaki muhaliflerin Cenevre 3 görüşmelerinin dışında bırakılması üzerine Rojava'ya dönme kararı alan PYD ve MSD heyeti, geniş kapsamlı bir değerlendirme yapacak. Kürtlerin Ortadoğu'da oluşturulmak istenen yeni nizamın dışında tutulması konusunda ABD, Rusya ve BM'ye yönelik eleştirilerde bulunan Îlham Ehmed, "Türkiye'nin tutumu gerekçe yapılıyor. Bizim eleştirilerimiz, her fırsatta o masada olmamızın önemine işaret eden ABD, Rusya ve BM'nin kararsız ve ikircikli tutumuna yöneliktir" dedi.

Paylaş

Toplantıya katılmak için önce Cenevre'ye davet edilen ancak daha sonra listelerde yer verilmeyen Kürt temsilciler ise durumun netleşmesi üzerine bugün Cenevre'den ayrıldı. Rojava'ya dönecek olan Rojava heyeti burada oluşan yönetimlerle ve geniş halk meclisleriyle geniş kapsamlı değerlendirme toplantıları gerçekleştirecek. 

'KÜRTLER DIŞLANDI'

Konuya ilişkin DİHA'ya konuşan Suriye Demokratik Meclisi/Meclisa Suriyeyê ya Demokratik (MSD) Eşbaşkanı Îlham Ehmed, Kürtlerin bu görüşmelerden dışlandığını belirterek, "Bizim sunduğumuz liste ortak listeydi. Bu listelerden sadece Kürtler çıkarıldı, sadece PYD değil Kürtlere yönelik bir rezerv konuldu. Listedeki diğer isimlere de bireysel davetler gönderildi" diye konuştu. 

'SURİYE'NİN ÇÖZÜM PROJESİ OLAN TEK MUHALİF GÜCÜNÜ DIŞARIDA BIRAKTILAR'

Kürtlerin kabul edilmemesi üzerine MDS'nin diğer üyelerinin de bireysel davetleri kabul etmediklerini dile getiren Ehmed, MSD'nin sadece Rojava'da değil aynı zamanda Şam, İdlip, Hama, Humus, Halep gibi Suriye genelinde örgütlü önemli bir muhalefet gücü olduğunu kaydetti. Ehmed, "Böylelikle sadece Kürtler değil önemli bir muhalefet bileşeni bu görüşmelerin dışında tutulmuş oldu" diye konuştu. Bu gücün aynı zamanda çözüm projesi olan ve Suriye'yi demokratikleştirebilecek tek muhalefet gücü olduğunu belirten Ehmed, böylelikle çözümün bu görüşmelerden dışlanmış olduğunu söyledi. 

‘TOPLANSALAR BİLE ORTAK BİR GÖRÜŞLERİ YOK’

Ehmed, şöyle devam etti: "Böylece bu toplantıyı çözüm olamayacak, kriz ve savaş durumu derinleşecek. Zaten çözüm çıkmayacağı şimdiden beli. Daha toplantının başlayacağı günü bile belirleyebilmiş değiller. Toplansalar bile katılacak olan muhalefet grupları arasında ortak bir görüş ve yaklaşım yok. Bu birbirine benzemez grupları nasıl bir araya getirip bir çözüm çıkaracaklar? O yüzden kriz bilinenden daha derin. Ortada gittikçe kötüye giden bir durum var." 

‘TÜRKİYE'Yİ GEREKÇE YAPTILAR’

Ortaya çıkan durumun sadece Türkiye'den kaynaklanmadığını ve Türkiye'nin tutumunun gerekçe yapıldığını söyleyen Ehmed, BM, ABD ve Rusya gibi güçlere de şu eleştirilerde bulundu: "Biz sadece Türkiye'yi eleştirmiyoruz. Aynı zamanda ABD ve Rusya'ya yöneliktir eleştirilerimiz. Bu masada mutlaka Kürtler olmalıdır, Kürtler olmadan çözüm olmaz diyenler ciddi ve kararlı bir tutum görmedik. Birleşmiş Milletler'in halkların ve kültürlerin haklarına yönelik ciddi ilkeleri ve kriterleri var. BM bu ilkelerine sahip çıkamamıştır. Bazı güçlerin etkisinde kalmıştır. Biz adil davranmalarını bekliyorduk, ancak düşündüğünü ve kendi ilkelerini bile savunamayacak aciziyeti gösterenler nasıl çözüm bulacaklar? BM'nin siyasi güçlerin etkisinden çıkması gerekir. Kendi ilkelerine sahip çıkması gerekir." 

‘CESARETLİ BİR ÇÖZÜM ÖNERİLERİ YOK’

Ayrıca bölgenin dizayn edilmek istendiği bir toplantıdan Kürtlerin dışlanmasının da bir çıkmaz olduğunu belirten ve "Kürtler artık göz ardı edilecek, üzerinden atlanacak bir güç değildir" değerlendirmesinde bulunan Ehmed, sadece Suriye'nin değil bölgenin yeniden ele alındığını belirterek, "Ancak biz bu kaos ve krizden çıkış için cesaretli adımlar atılmadığını görüyoruz. Herkes despotik yöntemlere karşıyız, teröre karşıyız diyor ancak ortaya çıkan pratik durum bunun aksi yönündedir" dedi. Ehmed, DAİŞ'i de işaret ederek, "Bu güçler bundan sonra terörizm ile nasıl mücadele edecek?" sorusunu yöneltti. 

'SİYASİ OYUNLARA GELMEYİZ'

Çalışmalarına kaldıkları yerden devam edeceklerini ve Demokratik Federal bir Suriye'yi yaratma mücadelesini eskisinden de daha ciddi ve kararlı bir şekilde ele alacaklarının altını çizen Ehmed, "Yeniden despotizme ve terörizme yönelik mücadelemizi sürdüreceğiz" diye konuştu. Yaşanan duruma karşı kimi uluslararası güçlerin, "Sabırlı olun" dediklerini aktaran Ehmed, "Biz çok sabırlıyız ancak siyasi oyunlar üzerinden yürütülen planları da hiç kimse bize karşı hayata geçiremez" dedi.

Ehmed, Rojava'ya döner dönmez geniş kapsamlı toplantılar gerçekleştireceklerini ve duruma göre pozisyonlarını belirleyeceklerini kaydetti. (DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Faysal Sarıyıldız’dan AKP medyasına yanıt: Lanetle anılacaksınız

SONRAKİ HABER

Cizre’de bodrum katındaki yaralılardan bir kişi daha yaşamını yitirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...