28 Ocak 2016 00:53

Nazilerden kurtulan Bejarano'dan çağrı: Faşizme karşı birlik olmazsak kaybederiz

Nazi toplama kamplarından sağ kurtuldu, yıllarca hiç konuşmadı, ırkçılık yükselince konuşmaya başladı. Bugün 91 yaşında ‘antifaşist rap’ yapıyor, tüm demokratik güçleri faşizme karşı mücadeleye çağırıyor.

Paylaş

Semra ÇELİK
Köln

Auschwitz Toplama Kampı’ndan bir kız orkestrasının üyesi olması nedeniyle tesadüfen ölmeden kurtulan, Ravensbrück Toplama Kampı’nda iki yıl köle işçi olarak Siemens’te çalışan 91 yaşındaki Esther Bejarano yine “faşizme karşı birleşin” çağrısı yaptı. DİDF ve DGB (Alman Sendikalar Birliği) gençlerinin Köln’de düzenlediği toplantıya katılan Bejarano, önce yaşam öyküsünü anlattığı kitabından bölümler okudu sonra da sorulara cevap verdi.  

Almanya ve Avrupa’da mültecilere yönelik saldırılar ve genelde sağa kaymanın kendini endişelendirdiğini belirten Esther Bejarano, “Herkes birlikte güçlüyüz diyor ama ufacık sorunları öne çıkararak biraraya gelmiyor. Bu da sağın işine yarıyor. Faşizmi, faşist tehlikeyi yenmek istiyorsak en geniş birliği kurmalıyız” dedi. 

Almanya’nın faşizmden kurtulması sonrası Filistin’e giderek orada yaşamaya başlayan antifaşist kadın, İsrail’in Filistin halkına yaptıkları, savaş politikası ve sağlık sorunları nedeniyle oradan ayrıldığını, şimdi de İsrail’n politikasına karşı çıktığını söyledi. “Baştakiler gitmedikçe barış gelmez. İsrail ekonomisi kötü durumda, çünkü bütçeyi silahlanma ve savaşa aktarıyorlar. Gençliğe gelecek sunmuyorlar. Gençlerin vicdani red hakkı bile yok” diyerek sözlerine devam etti. 

Uzun yıllar toplama kampında yaşadıklarını hiç kimseye anlatmadığını ancak Nazilerin bir yerde stand açmasına karşı çıkıldığında polisin antifaşistlere saldırmaya kalkması üzerine sessizliğini bozduğunu ve yıllardır durmadan dinlenmeden anlattığını belirtti. Bejarano, belli bir süredir antifaşist şarkılar söyleyen rap grubu Mikrophon Mafia ile rap yapmasından büyük sevinç duyduğunu ve dünyanın en yaşlı rapçısı olduğunu söyleyerek, ‘faşizme karşı mücadelem ölene dek sürecek.’ dedi.

ÖNCEKİ HABER

Yrd. Doç. Dr. Hakan Güneş Cenevre’yi değerlendirdi: En önemlisi ateşkes ilan edilmesi

SONRAKİ HABER

Ege Denizi onlardan çocuklarını aldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa