27 Ocak 2016 15:56

HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen: Karar, suça teşvik demek

Paylaş

Elif Ekin SALTIK
Ankara

Eylül 2015 tarihinde Halkların Demokratik Partisi (HDP) Genel Merkezi'nin  ateşe verilmesiyle ilgili görülen davada bir sanığa 7 yıl hapis cezası verilirken, bir daha suç işlemeyeceği kanaaatiyle kişinin cezası ertelendi. Kararı değerlendiren HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen, cezanın  hukuktaki karşılığının suç işlemeden caydırıcı olmak olduğunu ifade etti.  Bilgen, “Bu ceza suçu teşvik etmektir” dedi.

Halkların Demokratik Partisi'ne (HDP) 7 Haziran seçimleri öncesi ve sonrası toplu saldırılar yapılmış; birçok bina tahrip edilmiş, Kürt esnafların dükkanları yakılmıştı. 7 Haziran seçimleri öncesinde başlayan, seçimlerden sonra Dağlıca ve Iğdır'da çıkan çatışmalarda askerlerin yaşamını yitirmesi sonrası devam eden ırkçı saldırı furyasında 8 Eylül tarihinde HDP Genel Merkezi yakılmış, HDP çalışanları son anda kurtarılmış ve HDP'nin tüm arşivi yanmıştı. Saldırıya nedeniyle yargılanan Doğan Haydar Ciritcioğlu, çeşitli suçlardan 7 yıl 3 ay 14 gün, diğer 4 sanık da beşer ay hapis cezasına çarptırılırken, mahkeme sanıklar hakkındaki hükmün açıklanmasını geri bıraktı. Mahkemenin kararını değerlendiren HDP Parti Sözcüsü Ayhan Bilgen verilen kararın suçtan caydırıcılık değil suçu teşvik etmek olduğunu kaydetti.

'SALDIRILAR BİR SİSTEMİN ÜRÜNÜ'

Bilgen, kararın saldırıları gerçekleştirenleri cesaretlendireceğini belirterek, kararla yeni saldırıların da kaçınılmaz olacağını söyledi. Kararın ayrımcı bir karar olduğunu söyleyen Bilgen, “Karar ceza değil, saldırganlara bir ödüldür. Özellikle Dağlıca ve Iğdır olayları sonrası ırkçı olarak ifade edilen bir güruh HDP binalarına ve Kürtlere saldırmıştır. Saldırganları sadece öfkeli kişiler olarak da değerlendiremeyiz. Bu bir zihniyetin ürünüdür. İktidarın zihniyetini yansıtan, ondan bağımsız tutulamayacak saldırılardı. Sadece birkaç sanık bulup onları yargılamak, bu saldırıların sistemli saldırılar olduğu gerçeğini değiştirmez” diye konuştu. 

ÖNCEKİ HABER

CHP’li vekiller kendini ihbar etti

SONRAKİ HABER

Afrikalı çocuklara, emekleri karşılığında tutkal ve alkol!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...