27 Ocak 2016 11:40

Bodrum katındaki yaralılar için 2 ilde eylem: Bakanlığın görevi savaşı desteklemek değildir

Paylaş

Barış Bloku üyeleri ve sağlık emekçileri Ankara ve İstanbul’da eylem yaparak, Cizre’de havan topu isabet eden binanın bodrum katında mahsur kalan yaralılara  cumartesi gününden bu yana ambulans gönderilmemesine tepki gösterdi. Dün ambulansların yaralıları almak için yola çıkması öncesinde yapılan eylemlerde Sağlık Bakanlığının görevinin savaşı desteklemek olmadığını vurgulandı. 

‘ZIRHLI AMBULANSLARIN NEREDE?’

Sağlık Bakanlığı önünde biraraya gelen Ankara Barış Bloku üyeleri, yaralılar için Sağlık Bakanlığı önünde eylem yaptı. Basın açıklamasını okuyan Semra Demir, ambulans gitmediği için 5 kişinin yaşamını yitirdiği bodrum katında  cumartesiden beri ambulans beklendiğini, adresleri vekiller tarafından hükümete iletilen binaların üst katlarının vurulmasının da oldukça endişe verici olduğunu vurguladı. SES Eş Genel Başkanı Gönül Erden de, “Biz sağlık emekçileri şunu çok iyi biliyoruz; müdahalede saniyeler bile önemli. Ama 5 gündür o yaralılara ulaşmamızı engelliyorlar” dedi. Hayatı kurtarılabilecek kişilerin  basit yaraları olmasına rağmen müdahale edilemsine izin verilmediği için öldüklerini belirten Erden, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’nun sağlıkçıların uyarılarını duymamakta ısrar ettiğini söyledi. Telefonla yaptıkları görüşmelerde bir emniyet müdürüyle görüşüyormuş gibi hissetiklerini ifade eden Erden, Müezzinoğlu’nun kendileriyle savaşı yöneten bir savaş bakanı gibi konuştuğunu dile getirdi. Bakana seslenen Erden, “Açıklama yapıyordunuz ‘Zırhlı ambulanslar alıyoruz’ diye.  Nerede senin  zırhlı ambulansların?  Bizim bugüne kadar sağlık hizmete vermekte ısrar eden 3 sağlık emekçisi arkadaşımız katledildi. Senin görevin bir an önce bu insanların hastanelere ulaşmasını sağlamak, savaş politikalarını onaylamak değil. Bu taş duvarların arkasından bizi duyun artık!” diye konuştu. 

BAKANLIĞIN GÖREVİ FERT VE OPLUM SAĞLIĞINI KORUMAKTIR

İstanbul’da da sokağa çıkma yasakları ve ölümlerin durması için Çapa’da bulunan İstanbul Tıp Fakültesi’nde 14 gündür Beyaz Nöbet tutan sağlık emekçileri de , bodrum katındaki yaralılara 4 gün boyunca ambulans gönderilmemesine tepki gösterdi. Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, Sağlık Bakanlığı’nın bölgede yaralananların  sağlık hizmetine erişimi için hiçbir adımı atmadığını vurguladı. İstanbul Tıp Fakültesi Temel Bilimler binası önünde yapılan açıklamada konuşan SES Bakırköy Şube Eş Başkanı Nuran Güngör, yaralıların 112 servisine verilen koordinatlarının bombaardıman koordinatı olarak kullanılmasına Sağlık Bakanlığı’nın kayıtsız kaldığını ifade ederek, “Sağlık Bakanlığının birincil görevlerini tekrar hatırlatıyoruz: ‘Toplumun hayatını bedenen, ruhen ve sosyal bakımdan tam iyilik hali içinde sürdürmesini sağlamak için fert ve toplum sağlığını korumak ve bu amaçla ülkeyi kapsayan plan ve programlar yapmak, uygulamak ve uygulatmak, her türlü tedbiri almak ve gerekli teşkilatı kurmak ve kurdurtmaktır” dedi.    

KOLLUK BİRİNCİ DERECEDE SORUMLU

Eylemde söz alan Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ise hastaların zaten hastaneye ulaşamadığını ancak kolluk kuvvetlerinin bu hastaneleri üs olarak kullandığını ifade ederek, “Bu kolluk insanların katledilmesinden de birincil derecede sorumlu dedi. Eylemde 10 Ekim’de Ankara’da yaşanan bombalı saldırıdan yaralı olarak kurtulan Emek Gençliği Üyesi Uğur Erman da söz aldı. Barış çağrısı yapan Erman, “12 yaşında çocukların terörist olarak görülüp katledildiğini gördük. Nazi Almanyasında uygulanan politikalar bugün Türkiye’de uygulanıyor. Ancak halkların mücadelesini bastıramayacaklar. Gelecek bizim olacak, kaybeden onlar olacak” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Kırşehir’deki Madımak’ta aynı üç isim!

SONRAKİ HABER

TMMOB: Barıştan yana seslerin susturulmaya çalışılması kabul edilemez

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa