27 Ocak 2016 10:43

Auschwitz’in mimarı Eichmann’ın mektubu ilk defa açıklandı

Paylaş

Almanya, Polonya ve Rusya’da, Auschwitz Toplama Kampı’na kapatılanların kurtuluşunun 71. yıldönümünde hayatını kaybedenler anılıyor. 27 Ocak 1945’te Kızıl Ordu Auschwitz-Birkenau Toplama Kampı’nı kurtarmıştı. Bu yıl 71. yıl dönümü kutlama hazırlıkları yapılırken, İsrail gizli tutulan bir belgeyi açıkladı.

Kamuoyuna açıklanan ve Almanya’da Spiegel dergisinde yayınlanan belge, Yahudi ve Nazi karşıtlarının toplanıp kamplara gönderilmesi ve burada katledilmelerinin baş mimarı olarak kabul edilen Adolf Eichmann’ın İsrail’de yargılanıp ölüm cezasına çarptırıldıktan sonra dönemin Cumhurbaşkanı Yitzhak Ben-Zvi’den af talebinde bulunan el yazması mektubu. 

Eichmann mektubunda, yapılan katliamları kabul ediyor ancak, bunlardan yönetimi sorumlu tutuyor. Kendisinin emirleri yerine getiren bir araç olduğunu iddia ediyor. Eichmann suçunu kabul etmeyerek, “Mahkemede de beyan ettiğim gibi, Yahudilere karşı büyük bir vahşet uygulanmıştır. Bu vahşetin faillerinden şimdi ve gelecekte hesap sorulmalıdır. Ancak liderlerle, benim gibi emirleri uygulayan kişiler arasında ayrım yapılmalıdır. Ben sorumlu bir lider değildim ve bu nedenle kendimi suçlu bulmuyorum” diyor. 

İdamından iki gün önce kaleme alınan mektubun son cümlesinde ise, Cumhurbaşkanı Ben-Zvi’den yetkisini kullanarak ölüm cezasının kaldırılmasını talep ediyor.

Adolf Eichmann, Nazi ordusunun teslim olmasından sonra Arjantin’e kaçtı. İsrail gizli servisi Mossad, 1960 yılında Eichmann’ı kaçırarak İsrail’e getirdi. Burada yargılanan Eichmann’a ölüm cezası verildi ve 31 Mayıs 1961 yılında idam edildi. (Köln/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Torunlar davasında TOKİ de yargılanacak

SONRAKİ HABER

Cengiz Argüç ve arkadaşları Adana'da anıldı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...