15 Nisan 2012 16:01

Balıkçılık ve denizler için yol ayrımındayız!

2012 yılı için balıkçılık sezonu 15 Nisan Pazar günü kapandı. Greenpeace, denizlerimizdeki balık türlerimizin devamlılığı için av yasağına uyulmasını ve denetimlerin artmasını talep etti.Her yıl olduğu gibi endüstriyel balıkçılık için avlanma yasağı bu yıl da 15 Nisan Pazar günü başladı. Greenpeace

Balıkçılık ve denizler için yol ayrımındayız!
Paylaş

2012 yılı için balıkçılık sezonu 15 Nisan Pazar günü kapandı. Greenpeace, denizlerimizdeki balık türlerimizin devamlılığı için av yasağına uyulmasını ve denetimlerin artmasını talep etti.

Her yıl olduğu gibi endüstriyel balıkçılık için avlanma yasağı bu yıl da 15 Nisan Pazar günü başladı. Greenpeace yasal olarak 1 Eylül 2012 tarihine dek sürecek olan süre zarfında yasağa uyulmasının ve denetimlerin daha da artırılmasının üreme dönemindeki pek çok balık türünün devamlılığı için büyük önem taşıdığına dikkat çekerek bu dönemin de, balıkçılık yönetiminde yapılması gereken acil değişimlerin hazırlanması için bir fırsat olarak görülmesi gerektiğini bildirdi.

BİR AVUÇ YAVRU BALIK

Tüm dünyada deniz yaşamının çok büyük bir hızla tükendiğine dikkat çekilen açıklamada “Türkiye de artık bir yol ayırımında olduğunu anlamalı. Gerek ulusal balıkçılık yönetimi gerekse denizlerimizdeki yaşamın devamlılığını korumak adına acil bir reform gerekiyor.

1 Eylül 2012’ye dek sürecek olan av yasağı dönemi, böyle bir reform hazırlığının yapılması için fırsat. Bunun ilk adımı ise Tarım Bakanlığı bünyesinde bu konuda çalışacak bir bilimsel komisyon oluşturulması” denildi.

BALIKÇILIKTA REFORMA İHTİYAÇ VAR

Greenpeace’in 2007’den beri, ‘Küçük balık yoksa büyük balık da yok’ ve yeni avlanma boyları önerilen ‘Seninki kaç santim’ kampanyaları kapsamında, yavru balık avının durdurulması, yasa dışı avcılığın önlenmesi ve sürdürülebilir balıkçılık için çalışmalara devam ettiğinin vurgulandığı açıklamada “Kampanya kapsamında kamuoyundan 600 binden fazla imza toplandı. Bakanlığa binlerce faks gönderildi, telefon açıldı ve bakana binlerce kalem toplandı. Yeni dönem (2012-2014) su ürünleri tebliğine yönelik hazırladığımız ‘Balıkçılık Yol Ayrımında’ raporuyla şubat ayında Tarım ve Gıda Bakanlığı’na öneri ve beklentilerimizi bildirdik. 2011-2012 av sezonunun kamuoyundan balıkçısına herkese pekçok ders verdiği görüşündeyiz. Özellikle avlanma boyları konusunda yapılan değişiklikler (lüferin 20 cm, orfoz ve lagosun 45 cm’e çıkarılması) yetersiz de olsa önemli adımlardı. Bu yıl için de acilen kalkan ve palamutun boylarının değiştirilmesini istiyoruz” denildi.

Geçen yıl Marmara’da yasa dışı trol avcılığını gündeme getiren eylemlerin bugün yavaş da olsa meyvelerini verdiği belirtilen açıklamada. “Her ne kadar uygulamalarda hâlâ ciddi sıkıntılar yaşansa da bunlar önemli gelişmeler. Balıkçımızın da kendi geleceği için yasadışı avlanmaya geçit vermemesini ve yasak döneme uymasını bekliyoruz. Şimdi Bakanlıktan beklentimiz, yoğun sezonun bitmesini değerlendirerek bu değişim için harekete geçmesi. Öncelikle de yeni tebliğin bilimselliğe ve ekosistemin korunmasına dayanarak hazırlanması” diye belirtildi. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bu filmi izlemiyoruz!

SONRAKİ HABER

Fener Rum Patrikhanesi’nde Paskalya ayini düzenlendi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...