26 Ocak 2016 20:06

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail’i sert şekilde eleştirdi

Paylaş

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İsrail’in Gazze ve Batı Şeria topraklarındaki işgalini ve güvenlik gerekçesi ile yaptığı ihlalleri sert dille eleştirdi. 

BM Güvenlik Konseyi'ndeki toplantıda konuşan Ban, yarım yüzyıldır Filistin topraklarının işgal altında olduğunu hatırlatarak, “Bu, Filistinlilerin hayal kırıklılığını artırıyor ve barış sürecini de felç ediyor.” dedi. 
Her iki tarafı da şiddetten uzak durmaya çağıran Ban, “Yalnızca güvenlik kaygısı ile alınan önlemler şiddeti durduramaz. Özellikle Filistinli gençlerin giderek yabancılaşması ve umutsuzluğa kapılmalarına duyarsız kalınamaz.” dedi. 

İsrail’in işgal altında tutuğu Filistin topraklarında şiddetin geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu sene de “kabul edilemez seviyede” olduğunu belirten Ban, bölgede kutuplaşmanın da derinleştiğini söyledi. 
İsrail’in Batı Şeria topraklarından uluslararası kanunlara aykırı şekilde 150 yeni konut inşa edeceğini açıklamasını değerlendiren Ban, bundan derinden rahatsız olduğunu dile getirdi.

İsrail hükümetinin Batı Şeriya’nın güneyinde 370 dönüm araziyi sözde 'devlet arazisi' diye tanımalamasına işaret eden BM Genel Sekreteri Ban, “Yerleşimci nüfusunu artırmaya çalışan bu provokatif eylem gerginliği artırmakta, politik çözüm arayışlarının da altını oymakta.” dedi. 

İsrail Yüksek Mahkemesi’nin aldığı kararı, Beytüllahim'de "devlet arazileri"ni genişletmek amacı ile kullanmaktan uzak durması konusunda İsrail hükümetini uyaran Ban, “Batı Şeria’da işgal altındaki Filistinlilere ait (Alan C) evlerin yıkımına devam ediliyor. On yıllardır Filistinlilerin evleri için ruhsat almalarının öndeki zorluklar devam ediyor.” şeklinde konuştu. 

New York’ta bulunan BM Güvenlik Konseyi’ne Ortadoğu’daki son gelişmeler hakkında açıklamada bulunan Ban, “Bedevi (çöl bölgesinde yaşayan Araplar) topluluk, özellikle ağır bir bedel ödüyor. BM adına, işgal altında bulunan Filistin topraklarına bağlı Kudüs bölgesinde yaşayan Bedevi toplulukları başka yere göndermek için çalışan İsrail'in bu planlarına derhal son vermesi çağrısını yineliyorum.” diye sert çıktı. 
İşgale karşı insan doğasında başkaldırı karakterinin olduğunu belirten Ban, bunun ayrıca aşırıcı görüşleri de körüklendiğini dile getirdi. Ban, “Barış sürecinde ilerleme ancak İsrail’in yerleşim faaliyetleriini dondurması ile sağlanabilir.” dedi. 

‘GAZZE’DE DURUM KORKU VERİCİ BOYUTLARDA’ 

BM Genel Sekreteri Ban, İsrail devletinin Gazze’ye yaptığı saldırıların ardından geçen 18 aylık süreç sonunda mevcut koşulların pek değişmediğine dikkat çekti. Gazze’den İsrail tarafına roket saldırılarının devam ettiğine işaret eden Ban, Gazze halkının aşırı işsizlik sorununun yanında elektrik ve su sıkıntısı yaşadığını da belirtti.

Gazze halkının sıkıntılarının giderilmesinin öncelikle mesele olması gerektiğini vurgulayan Ban, Kahire Konferansı’nda Filistin halkına yardım sözü veren ülkelerin de sözlerini yerine getirmelerini istedi. Gazze’deki mevcut şartların iyileştirilmediği sürece barışa tehdit oluşturduğunu belirten Ban, “Gazze’deki durumun uzun süreli barışı tehdit ettiğine inancım tam. Filistinlilerin de kendi aralarındaki bölünmeyi aşacaklarını tahhüt etmeleri gerekir. Demokrasi ve Filistin Kurtuluş Örgütü prensipleri çerçevesinde Filistinli gruplara birlik çağrısı yapıyorum” dedi. 

Ban, Batı Şeria ile Gazze’nin birleşmesinin kritik öneme sahip olduğunu belirterek, taraflara iki devletli çözüm sürecinin parçası olarak istikrarlı bir devlet kurmaya odaklanmaları çağrısında bulundu. (CİHAN)

 

ÖNCEKİ HABER

Cizre'deki yaralı 13 yaşındaki kız çocuğunun durumu ağırlaşıyor

SONRAKİ HABER

ABD'de vahşi yaşam alanı işgali çatışmayla sonlandı: 1 kişi öldü

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...