16 Nisan 2012 11:06

Bu filmi izlemiyoruz!

Emek Sinemasının yıkılmaması için festivalin son gününde yapılan eylemde, “Bu filmi izlemiyoruz” diyen sinemaseverler biletleri yırttı.İstanbullu sinemaseverler, Pazar günü Emek Sineması için bir kez daha toplandı. İstanbul Film Festivali’nin son gününde düzenlenen eylemde, Kamer İnşaatın Emek Sinemasıyla il

Bu filmi izlemiyoruz!
Paylaş
Ayşen Güven / Eda Yıldırım

İstanbullu sinemaseverler, Pazar günü Emek Sineması için bir kez daha toplandı. İstanbul Film Festivali’nin son gününde düzenlenen eylemde, Kamer İnşaatın Emek Sinemasıyla ilgili projesi protesto edildi. “Fetih Beyoğlu: Grand Pera 3D” adlı bir film için afiş ve biletler hazırlayan eylemciler, “Bu filmi izlemiyoruz” diyerek Emek’in önünde biletleri yırttı.

Sinemayı yıkmaya hazırlanan inşaat şirketinin tüm ikna çabalarına rağmen, sinemaseverler bu festivalde Emek’i unutmadı ve yıkıma karşı mücadeleyi sürdürdüğünü hatırlattı. Pazar günü Taksim Tramvay Durağı önünde toplanan yaklaşık bin kişilik grup Emek Sinemasının bulunduğu Yeşilçam Sokak’a kadar yürüdü.

“İkna olmuyoruz, biletinizi kesiyoruz” sloganıyla gerçekleşen yürüyüşte protesto için özel olarak hazırlanan “Fetih Beyoğlu: Grand Pera 3D” biletleri yırtıldı. Emek Bizim Platformu tarafından düzenlenen yürüyüşe katılanlar, Kamer İnşaatın sinemayı binanın dördüncü katına taşıyacak yeni projesine karşı çıktılar.

İKNA OLMAYACAĞIZ

“Kamer İnşaat kamuoyunun yanlış ve eksik bilgi sahibi olduğu gerekçesiyle yeni bir PR çalışması yürütmeye başladı” şeklindeki açıklama şöyle devam etti: “Oysa, ‘Grand Pera’ projesi adını verdikleri bu yeni proje, yine Emek Sineması’nı ‘moving’ yöntemi ile 4. kata taşıyarak, 10 salonlu bir sinema zincirinin süsü haline getirmeyi hedefliyor.”
Aynı projenin farklı bir kılıfla sunulduğunu söyleyen eylemciler, kapısı sokağa açılan, toplumsal hafızayı taşıyan büyük salonların yerini alışveriş merkezlerinin içindeki salonlu, ticari sinemaların aldığına vurgu yaptı. Açıklamada “Bir kez daha söylüyoruz; Emek Sinemasının bulunduğu yerde yenilenmediği ve kapısının sokağa açılmadığı herhangi bir projeye ikna olmayacağız” denildi.

MİSBAH BAŞKAN BEYOĞLU PERİŞAN

Müzik eşliğinde ilerleyen grup, “Misbah başkan Beyoğlu perişan”, “Emek’ten çıkın, Demirören’i yıkın”, “Emek bizim, İstanbul bizim” sloganlarını attı. Yürüyüşün ardından Emek Sinemasının bulunduğu Yeşilçam Sokak’a gelen grup, hemen karşıda kaçak katları olduğu açığa çıkan Demirören AVM önünde oturarak, binayı ve izin verenleri yuhaladı.
Eylem, üzerinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Kamer İnşaattan Levent Eyüboğlu’nun bulunduğu “Fetih Beyoğlu Grand Pera 3D” biletlerinin yırtılmasıyla son buldu. Daha sonra sinemanın önüne gelen eylemciler, yırttıkları biletleri Emek’in kapısına yapıştırdılar.

Kamer İnşaatın projesinde, yerin altına inerek binaya üç kat daha eklemek, Emek Sinemasını dördüncü kata taşımak, toplam on sinema salonlu yapının girişini pasaj haline getirmek, binaya yeni yemek ve alışveriş mağazaları açmak öngörülüyor. (İstanbul/EVRENSEL)


EMEK’SİZ İSTANBUL’A ALIŞMAYACAĞIZ

Metin Coşkun (Oyuncu): Gündemimiz sadece Emek Sineması değil. Elde avuçta kalan kültür ve sanata ilişkin birkaç binayı elimizde tutmaya çalışmamız lazım. Her şey paraya kurban edilemez. Para dünyayı yönetir hale geldi. Paranın saltanatına dur demek lazım. Her şey parayla ölçülemez. Başka ölçüler de var. Büyük bir rant var bu işin altında. Tarlabaşı’nda da, Taksim projesinde de çok büyük paralar dönecek. Ama iyi olacağı konsunda bir umuda sahip değilim. Göründüğü kadarıyla bu proje burayı abuk subuk bir alana çevirecek.

Orhan Aydın (Oyuncu): Sistem bunun adına kentsel dönüşüm diyor ama ben buna kentsel üleşim diyorum. Çünkü giderek görüyoruz ki halkın ortak yaşamına yönelmiş, bütün kültürel değerlere ve kalıtlara yönelmiş ortak bir saldırı bu. Tabis Emek Sineması burada simge. Hemen görürsünüz yanıbaşınızdaki Tarlabaşı’nda müthiş bir talan yaşanıyor. Önümüzdeki günlerde Büyükşehir Belediyesi’nin almak üzere olduğu bir kararla Taksim içerisinde de müthiş bir betonlaşma ve ranta açma politikası yaşanacak. Bugün Emek Sinemasının simge olmasının başka önemleri de var. O önem galiba ortak aklımıza yapılan bir saldırı olmasıdır. Çünkü Emek Sineması hem Türkiye hem de dünya sinemasının ortak belleği. Orda yüzlerce filmin galası yapıldı. Yıllarca İstanbul Film Festivaline ev sahipliği yaptı. Bu ortak akla karşı yapılan saldırıyı şiddetle reddetmek lazım. Bugün arkadaşlarımız sembolik anlamda bilet kesiyorlar burada. Bu biletin üzerinde bir afiş tasarımı var. Bu afişte öyle kötü oyuncular var ki; belediye başkanı, başbakan, şirket yöneticileri, yapımcılar ve filmin yönetmeni. Ben bu filmin iş yapacağını düşünmüyorum. Arkadaşlarımız bu bileti bedava dağıtacaklar ama bu biletle sinemaya gidenler sıfır seyirciyle karşılacak.

Enis Köstepen (Emek Bizim İstanbul Bizim Platformu): Bu sene üçüncü sene. Emeksiz bir İstanbul Film Festivali kapanıyor. Biz ısrarcı olduğumuzu, Emek için öngörülen projeye ikna olmadığımızı göstermek için buradayız. Biliyorsunuz son dönemde Kamer İnşaat, yeni bir halkla ilişkiler kampanyası başlattı. Ve esasında hiçbir değişiklik yok. Emek’i yerinde olduğu gibi korumayı öngörmeyip, dördüncü kata taşıyıp bir süs haline getirmeyi öngörüyorlar. Bu esasında bütün Taksim, Beyoğlu, Tarlabaşı, İstanbul’un genelinde düşünülen, tamamen ticari mantıkla planlanan kentsel dönüşümün bir parçası. Biz de buna karşı olduğumuzu ve Emek’e sahip çıktığımızı, Emeksiz bir festivale Emeksiz bir İstanbul’a alışmayacağımızı tekrar göstermek için üçüncü senede de buradayız.

ÖNCEKİ HABER

İpekçi yeniden TGS başkanı

SONRAKİ HABER

Balıkçılık ve denizler için yol ayrımındayız!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...