15 Nisan 2012 09:30

Erzin'de termik santrale geçit yok

Hatay’ın Erzin ilçesine kurulmak istenen termik santrallere karşı mücadele sürüyor. Erzin Termik Santral Karşıtı Platform tarafından Erzin’de bir miting düzenlendi. Düzenlenen mitingde termik santrallere karşı çıkmanın yaşam hakkını savunmak olduğu vurgulandı. Mitinge katılan HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, HDK&rs

Erzin'de termik santrale geçit yok
Paylaş
Cumali Akkaş

SANTRAL GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN SORUNLARA YOL AÇACAK

Erzin Termik Santral Karşıtı Platformun çağrısı ile Salih Ural meydanında başlayan mitinge 46 kurum 32 akademisyen destek verdi. Cumhuriyet Meydanında yapılan mitinge HDK İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz ve MHP Hatay Milletvekili Şefik Çirkin de katıldı. Mitingde ilk olarak söz alan Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Figen Doran, yaşam hakkı için termik santralleri Türkiye’den süpürmek gerektiğini söyledi. Doç Dr. Berkant Ödemiş, termik santrallerin dünyadaki kömür rezervlerinin paraya çevrilmesi için Türkiye gibi ülkelere termik santral kurulduğunu söyledi. Erzin’e Termik Santrallerin kurulması halinde günde 40 bin ton kömür yakılacağını dile getiren Ödemiş, 2025 yılında asit yağmurlarının yağacağını aktardı. Yağmurlarla yer altı sularının kirleneceğini ifade eden Ödemiş, bu suların tekrar temizlenmesinin 25-30 yılı bulacağını ifade etti. Ödemiş, bir bölgeye termik santral yapmakla orada yaşayan insanlara çek git denildiğini vurguladı.

SUGÖZÜ EN YAKIN ÖRNEK

Küresel sermaye nedeniyle çevre mücadelesinin Türkiye’de yaşam mücadelesi olduğuna dikkat çeken Avukat İsmail Hakkı Atal, Erzin’in yakınında bulunan Sugözü ilçesinde kurulan termik santral nedeniyle ilçede ölü ve sakat hayvan ölümlerinin olduğunu dile getirdi. Erzin’e kurulması düşünülen santrallerin kurulması halinde 8 milyon aracın günde dışarı atacağı kadar gazın termik santrallerden çıkacağını söyleyen Atal, termik santrallerin değil yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının önünün açılması gerektiğini söyledi.

SU, TOPRAK, OKSİJEN YOK OLACAK

Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim üyesi Prof. Dr. Aytekin Polat ise Türkiye’nin dünyada tanınmasının en önemli nedenlerinden birinin bu bölgenin verimli arazileri ve doğası olduğunu belirtti. Termik santrallerin toprağın, suyun ve oksijenin düşmanı olduğunun altını çizen Polat, termik santrallerin zararını bu bölgede yaşayan herkesin göreceğini ifade etti. İnsana, doğaya sahip çıkmanın sadece çevre mücadelesi ile sınırlı olmadığını belirten Polat, termik santrallere izin verenlerin Suriye ile de savaşma hevesinde olduğunu yaşama sahip çıkanların savaşlara da karşı olması gerektiğini vurguladı.

AKP HALKA KULAĞINI TIKAYIP SERMAYE İÇİN ÇALIŞIYOR

Halkların Demokratik Kongresi İstanbul Milletvekili Levent Tüzel, AKP Hükümetin Türkiye’nin dört bir yanında doğaya ve çevreye zarar veren uygulamaların altına imza attığını söyledi. Siyasi iktidarın halkın taleplerine kulak tıkayıp enerji tekelleri ile birlik olduğunun altını çizen Tüzel, HES’lere, termik santrallere,  nükleer santrallere karşı çıkan bilim insanlarının da hedef gösterildiğini söyledi. Halkın sağlığı ile oynandığını ifade eden Tüzel, “Yıldız Teknik Üniversitesinden Beyza Üstün, Dilovası’nda sanayi kuruluşlarından halk sağlığını tehdit eden gazları yaydığını ortaya çıkaran Onur Hamzaoğlu hedef gösterilirken,  Çukurova Üniversitesinde gen bahçelerine sahip çıkan Öğretim üyeleri polis saldırısına maruz kaldı. AKP Hükümeti kendi yandaşları için teşvik, 2B gibi yasalar çıkartıyor. Yandaşını kolluyor. Ak enerji de bunlardan biri. AKP halkı değil yandaşlarını kolluyor, onların fikirlerini dikkate alıyor. Bizler yenilenebilir enerji kaynaklarını savunuyoruz. Fakat onları kuracak onlar da sermaye grupları. Bu yüzden dikkatli olmalıyız. Kapitalist patronların ve onların destekçisi hükümetlere karşı bizim yönettiğimiz bir ülke için mücadele etmeliyiz. Yaşamımıza, doğamıza sahip çıkmak için birlikte mücadele etmeliyiz. Bunun için HDK önemli bir fırsat. HDK sizin sesiniz olmaya devam edecek. Siz alanlarda mücadele ederken bizlerde mecliste sizin sesiniz olmaya devam edeceğiz “ diye konuştu.

İKTİDAR SANTRALLERİ DAYATIYOR

Termik santrallerin iktidarın dayatmasıyla yapıldığını söyleyen CHP Hatay Milletvekili Refik Eryılmaz, ‘‘Anayasa gereği yöneticiler, halka temiz bir yaşam alanı sunmak zorundadır. Bu anayasayla güvence altına alınan bir haktır. Güneş enerjisinden, rüzgardan yararlanılabilir, buna dönük yatırımlar yapılabilirdi. Ancak insan hayatını bitirici, karartıcı bu termik santrallere onay veriyorlar’’ dedi.

MHP Milletvekili Şefik Çirkin ise Halkı dinlemeden, halka sormadan yapılan santrallerin bölge hayatını bitireceğini belirterek. “Sugözü Termik Santral’i örnek verilebilir. Orada santral yapılırken ‘bir şey olmaz’ diyorlardı. Ancak bugün koyunlar artık sakat doğuyor. Halkı dinlemeden yapılan bu santrallere MHP olarak karşı olduğumuzu belirtmek istiyorum” dedi. Çirkin böyle mücadelelerde siyasi görüşlerinin önemli olmadığını söyleyerek birlikte mücadele edilmesi gerektiğini dile getirdi. (Erzin/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

28 Şubat soruşturmasında 9 tutuklama

SONRAKİ HABER

İpekçi yeniden TGS başkanı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...