26 Ocak 2016 12:56

Rojava Kantonları Dışilişkiler Sorumlusu : Kürtlerin dışlandığı barış, başarısızlığa mahkum

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Rojava Kantonları Dışilişkiler Sorumlusu Sinem Mohammed, İsveç’in başkenti Stockhom’de düzenlenen Uluslararası Feminist Konferans’ta yaptığı konuşmada AKP Hükümeti’nin PYD’nin Cenevre’deki barış görüşmelerine katılmasını engellemek için Kürtlere yönelttiği suçlamaları propaganda olarak niteledi ve Kürtlerin yer almayacağı barış görüşmelerinin başarısızlığa mahkum olacağını söyledi.

‘Günümüzde Rojava’ temalı panelde konuşmacı olan Mohammed, Suriye’de IŞİD çetelerine karşı en etkili savaşımın içinde YPG ve YPJ’nin yer aldığı Demokratik Güçler tarafından verildiğinin tüm dünya tarafından bilindiğini söyleyerek, “Eğer YPG ve YPJ’nin etkili direnişi olmasaydı bugün Rojava, İslam Devleti’nin (IŞİD) bir parçası olurdu. Bölgede yaşayan Kürt, Asuri ve diğer azınlık halklar ilticacı konumuna düşerlerdi. IŞİD çetelerine karşı direnişte büyük bedeller ödedik. Topraklarımızı korurken 3 bini aşkın yoldaşımız şehit düştü” dedi. 

CENEVRE’DE KÜRTLER VE SURİYELİ KADINLAR TEMSİL EDİLMELİ

Kürtlerin, Rojava’da Esad’ın Suriye’de kurduğu baskı sisteminin tam tersini demokratik ve laik bir sistemi Rojava’da yaşayan diğer halklarla birlikte inşa ettiklerini ve savunduklarını  söyleyen Mohammed, “Şimdi Cenevre’de Suriye’nin geleceği tartışılacak. Daha önce Cenevre’de iki konferans yapıldı. Her ikisi de başarısızlığa uğradı. Bu başarısızlıklar neden yaşandı? Bunun en önemli nedeni konferansa katılanların Suriye halklarını temsil etmemesiydi. Bundan dolayı halkı temsil eden tüm grup ve partilerin konferansa katılmaları engellenmemelidir. Rojava’nın Cenevre 3 konferansında temsil edilip edilemeyeceği belli değil. Gelişmeler Suriye halklarının geleceğinin orada yaşayan halkların değil uluslararası aktörlerin ellerinde olduğunu gösteriyor” dedi.

Cenevre 3 konferansının başarıya ulaşabilmesi için PYD’nin yanı sıra kadın örgütlerinin de konferansta temsil edilmeleri gerektiğini savunan Mohammed şunları kaydetti: 

“Biz Suriye’de barışın sağlanması için kadınların da Cenevre 3 konferansında temsil edilmelerini talep ediyoruz. Rojava’nın sorumluları ve Suriye Demokratik Platformu  konferansta yer almalı. Böylelikle konferansta sadece Kürtler değil Asuri-Süryani ve diğer azınlıklar da temsil edilecektir. Eğer Cenevre 3’e Rojava’nın temsilcileri davet edilmezse nu konferans da başarısızlıkla sonuçlanacaktır.”

ÖNCEKİ HABER

Rojava heyeti Cenevre'ye davet edildi

SONRAKİ HABER

Demirtaş: Kürtler yeniden tarih sahnesine çıkıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...