26 Ocak 2016 11:36

SBF Akademik Kurulu'ndan 'Barış için Akademisyenler'e destek

Paylaş

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi (SBF) Akademik Kurulu’nun önceki gün yaptığı toplantıdan, öğretim üyeleri üzerinde artan baskıya karşı ortak tutum çıktı.

Akademik Kurul imzasıyla yapılan açıklamada, fakülte öğretim üyelerinin gerek Barış için Akademisyenler metnine imza attıkları, gerekse sınav soruları gibi gerekçelerle hedef gösterilmesine tepki gösterildi.

Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nin geçmişten bugüne araştırma ve eğitim faaliyetlerinde akademik özgürlük ve bilimsel özerklik ilkelerini temel alan bir kurum olduğu vurgulanan açıklamada, “Bu fakültede görev yapan bilim insanları güçlü siyasi tazyikler ve kendini dayatan kanaatler karşısında düşüncenin mutlak açıklığına, bilimin yalnızca kendi kurallarına göre yargılanabileceğine, hakikat dışında da hiçbir şeye boyun eğmeyeceği gerçeğine bağlıdır” denildi.

“Bir süredir bazı basın organları tarafından Fakültemizin öğretim üyeleri türlü şekillerde ve sistematik olarak hedef gösterilmekte, ders içerikleri, kürsüde söyledikleri ve sınav soruları çarpıtılarak hedef alınmaktadır. Akademik Kurul olarak kamuoyuna duyurmak istiyoruz ki, bu şekilde hedef gösterilen öğretim üyelerimizin yayındayız” ifadelerine yer verilen açıklamada şunlar dile getirildi: “Düşünce, kanaat ve ifade özgürlüğü, Fakültemizin savunduğu, öğrettiği temel bir insan hakkıdır. Fakültemizden birçok öğretim üyesi son günlerde çok tartışılan Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atmıştır. Söz konusu metne imza atmanın akademik özgürlük ve gerek iç hukuk gerekse uluslararası hukuk tarafından korunan ifade özgürlüğü kapsamında olduğu görüşündeyiz.Öğretim üyelerimizin gerek derslerde ve sınavlarda ele aldıkları konuların ve sordukları soruların, gerekse barış temalı bir bildiriye imza atmalarının idari ve adli makamlar tarafından disiplin soruşturması ve ceza yargılamasına konu edilmesini kabul edilemez buluyoruz. En zor koşullarda dahi öğrencilerinin ve hocalarının ifade özgürlüğünü sonuna dek savunmuş bir kurum olarak, mesleğimizin haysiyetine ve akademinin değerlerine, görevimiz ve halkımıza olan borcumuz olarak sahip çıkıyoruz.”

Barış için Akademisyenler metnine SBF'de görevli birçok akademisyen de imza atmıştı. SBF Uluslararası İlişkiler Bölümü'nde ders veren Prof. Dr. Gökçen Alpkaya metni sınav sorusu olarak sormuştu. Alpkaya ve metne imza atan akademisyenler bazı medya organlarında hedef haline getirilmişti. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Meclis'te Davutoğlu ile görüşmek isteyen HDP'li vekillere koruma müdahalesi

SONRAKİ HABER

Sağlıkçılar ve sağlık öğrencileri yaşam hakkı için nöbet tuttu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...