26 Ocak 2016 09:32

'Suruç açığa çıkarılsa Ankara olmazdı' diyen gençlere soruşturma!

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Diyarbakır

Diyarbakır’da 10 Ekim Ankara Katliamı sonrası “Suruç Katliamı etkin soruşturulup, gereken önlem alınsaydı Ankara Katliamı yaşanmayacaktı” diyen gençlere soruşturma açıldı. Gençlere 2911 sayılı yasaya muhalefet kapsamında açılan soruşturmaya ayrı olarak, “Cumhurbaşkanına hakaret”, “ Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçlarından da soruşturma başlatıldı.

Diyarbakır SGDF gençliğinin, Suruç Katliamının ardından her ay yaşamını yitirenleri andığı ve adalet istediği eyleme katılan Emek Gençliği, SGDF, Keskesor LGBTİ ve DHF üyesi 16 gence Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturma açtı.

SGDF’nin çağrısıyla her ayın 20’sinde Yaşar Kemal Caddesi’nde bulunan AZC plaza önünde katledilen 33 genç için 33 dakikalık oturma eylemi düzenleniyor. 20 Ekim 2015’te yapılan açıklamada, oturma eylemi öncesi SGDF üyeleri yaptıkları açıklamayla da yürüyen soruşturmaya dair bilgiler sunarak adalet talep etmişti.

Açıklamada, katliamın üzerinden 3 ay geçmesine rağmen faillerin hala açığa çıkarılmadığına ve yargılanmadığına dikkat çekilmiş, "Suruç katliamının faillerini bulamayanların ve IŞİD çetelerini 'terör örgütü' olarak nitelemeyenlerin Ankara katliamından sorumlu oldukları" ifade edilmişti. Açıklamada, “Başbakan ‘elimizde canlı bomba listesi var ama eylem yapmadan yakalayamayız’ dedi. Şeyh Abdurrahman Alagöz’ün yargıya teslim edildiğini söyleyecek kadar pervasızlaştı. Patlamadan önce motosikletli bir kişi kültür merkezi önünde yavaşlamış ve başıyla içeriye işaret etmiştir, çevrede bulunan esnafın verdiği bu bilgi kültür merkezi içinde bulunan katliam mağduru gençlerin verdiği bilgi ile örtüşmektedir. Motosikletli bu kişi halk tarafından polise teslim edilmiştir. Abdullah Ömer Arslan isimli bu şahıs polis tarafından Amara Kültür Merkezi’ne götürülmüş ardından kıyafetleri değiştirilerek ve tıraş edilerek bölgeden uzaklaştırılmıştır. Bu şahıs nerededir?” ifadeleri ile Suriye’ye kaçan cihatçılara yönelik “seyahat özgürlüğü” kapsamında yargı ve emniyet birimlerinin değerlendirmeleri hatırlatılmıştı.

ADALET TALEBİ DEVLETİ AŞAĞILAMA OLDU!

Bu kapsamda emniyet birimlerinin bahse konu eylemi savcılığa bildirmesinin ardından gençler hakkında 2911 sayılı yasaya muhalefetten soruşturma başlatıldı. Ancak soruşturma genişletilerek gençlerin “Cumhurbaşkanına hakaret”, “ Türk Milletini, Türkiye Cumhuriyeti Devletini veya Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, Devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen aşağılama” suçlarından da soruşturulmasına karar verildi.

ÖNCEKİ HABER

Ege'de mülteci teknesi battı: 5 ölü

SONRAKİ HABER

Niteliksiz ÇED ve bilirkişi raporları tartışıldı: 'Hallederiz abi' süreçleri!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...