25 Ocak 2016 10:36

Ak Nişasta’da direniş başladı

Paylaş

Lüleburgaz'da, Evrensekiz yolu üzerinde faaliyet gösteren AK Nişasta fabrikası, yaklaşık, on yıldır aynı fabrikada çalışan Fatih Arıburnu’yu DİSK/Gıda-İş’e üye olduğu için işten attı. 

Fabrika yönetimi, sendikaya üye olan işçileri ikna odasına çekip sendikadan istifa etmelerini istiyor, istifa etmemeleri halinde işten atmakla tehdit ediyordu. Fatih Arıburnu da bu çalışmalarda öne çıkan işçilerden biriydi. İşçilerin sendikaya üye olduğunu öğrenen fabrika yönetimi önce Arıburnu’yu işçi arkadaşlarıyla olan ilişkisini kesmek amacıyla bir süre üretimden alarak, yönetim odasında tuttu. Daha sonra da bir ay süreyle ücretli izne gönderdi. Geçen hafta içinde de performans düşüklüğünü bahane göstererek işten çıkardı. Ak Nişasta patronunun işçilerin örgütlenmesini istemediğini, bunu önlemek için kendini işten attığını söyleyen Fatih Arıburnu, performans düşüklüğünün yalan olduğunu söyledi. Bu taleple fabrika önünde eyleme başladığını dile getiren Arıburnu, Ak Nişasta’ya sendika girinceye kadar fabrika önünde beklemeye devam edeceğini belirti. Fabrikada çalışan arkadaşlarının sendikalaşmadan vazgeçmeyeceklerini inandığını dile getiten Arıburnu, işin peşini bırakmayacaklarını duyurdu. 
Fabrika önündeki eylemi, Fatih Arıburnu ile sürdüren Gıda-İş Trakya Bölge Sorumlusu Cengiz Atlı, eylemin çeşitlenerek sürdürüleceğini, 30 Ocak Cumartesi günü, fabrikanın önünde, bütün sendikaların, siyasi partilerin, kitle örgütlerinin, emekten yana tüm kesimlerin katılımıyla basın açıklaması yapacaklarını duyurdu. 

SENDIKANIN ADI BILE KAZANIM SAĞLADI

Bu arada sendikalaşma çalışması başlamadan önce işçiler servislerden, giriş kapısının önünde indiriliyor, soyunma odalarına kadar, yaklaşık 600-700 metre yürümek zorunda kalıyorlarmış. Şimdi servisler, işçiler sendikacılar ve ?Fatih Arıburnu ile buluşmasın, konuşmasın diye fabrikanın içine, soyunma odalarının bulunduğu yere kadar götürüyor işçileri.

Gece vardiyasında işçilere, açık büfe kahvaltı verilmeye başlanmış. Çay ve kahve makineleri konmuş fabrikanın içine. Çalışan işçiler, “Bir de sendikalı olsak, sendika yetki alsa kim bilir neler olacak, neler değişecek” diyor. Kazanımlar bununla da kalmamış. Yeni yılda işçilere, 200-300 lira civarında ücret zammı yapılmış. Fatih Arıburnu, kendilerinin zaten asgari ücretin üzerinde ücret aldıklarını, ancak sendikalaşma mücadelesi olmasaydı, zammın bu kadar olmayacağını söyledi. (Lüleburgaz/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sağlık hakkı gasbediliyor

SONRAKİ HABER

Düğüne giderken polis tarafından vuruldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...